In de huidige mobiele cloud-native wereld lopen organisaties met verouderde IT-systemen een groot risico achterop te raken. Hoewel de economische situatie CIO’s nu kan verleiden om hun plannen voor modernisering te onderbreken voor korte termijn efficiëntiewinsten, is het onverstandig om daarvoor te kiezen. Op groei gerichte bedrijven weten dat dit een goed moment is om te investeren in oplossingen om dichter bij klanten te komen en ook flexibeler en toekomstbestendiger te worden. Innoveren is met de snelle technische ontwikkelingen nu meer dan ooit nodig om concurrenten voor te blijven. IT-modernisering is echter vaak arbeidsintensief en complex, dus een goed doordachte strategie en implementatieplanning zijn doorslaggevend voor de te behalen resultaten.
Toenemende druk
Consumenten zijn tegenwoordig meer digitaal onderlegd dan ooit tevoren, dankzij de toegenomen blootstelling aan van alles, van e-commerce tot thuiswerk-apps en zelfs gezondheidszorg op afstand tijdens de pandemie. Daardoor zijn ze ook veeleisender geworden en hebben ze hoge verwachtingen van elke digitale ervaring. Snel anticiperen op deze veranderende eisen is voor de komende jaren een belangrijke sleutel tot zakelijk succes. Voor veel bedrijven betekent dit dat ze verouderde IT-systemen moeten gaan moderniseren waarop ze al decennialang vertrouwen, die tegenwoordig een bottleneck voor hun flexibiliteit zijn geworden.
Investeren in modernisering is natuurlijk een uitdaging in tijden van toenemende economische druk. Gartner ontdekte dat CIO’s in EMEA verwachten dat hun budgetten gemiddeld met 4,4% stijgen, wat lager is dan de huidige inflatie. Dat beperkt hun vermogen om extra te investeren in modernisering en vergroot de druk om meer te doen met minder. Aangezien CIO’s altijd een oplossing zoeken voor dilemma’s, is het belangrijk te erkennen dat platforms die zijn gebouwd voor het cloud-tijdperk grote nadelen hebben. Ze zijn duur in onderhoud, gevoeliger voor problemen die tot onverwachte kosten kunnen leiden en moeilijker te updaten met mogelijkheden die nodig zijn om efficiënt te groeien. Modernisering leidt echter tot aanzienlijke kostenbesparingen als het succesvol wordt opgeleverd.
Fundament voor modernisering
Een van de belangrijkste redenen waarom moderniseringsprojecten mislukken en de kosten ervan tegenvallen, is dat organisaties niet vertrekken vanuit een solide fundament. Vaak zijn hun oude IT-systemen gedurende decennia opgebouwd, door een mix van organische groei en overnames. Deze ontwikkeling resulteert in een mengelmoes van systemen en applicaties die zijn ontworpen om te voldoen aan verschillende standaarden en gebaseerd op verschillende frameworks. Dan wordt pas tijdens moderniseringsprojecten duidelijk dat organisaties niet de kennis, vaardigheden of het inzicht in huis hebben om de complexiteit te overwinnen en hun initiatieven succesvol af te ronden.
De benodigde kennis, vaardigheden en het inzicht is een van de vele redenen waarom het van vitaal belang is om vooraf de juiste transformatiepartner te vinden. Een ervaren en vertrouwde expert die zijn domeinkennis kan benutten bij de planning en uitvoering. Met de juiste partner aan boord kan een organisatie vervolgens een toekomstbestendig IT-moderniseringsplan ontwikkelen. Met meestal veel complexiteit die in tientallen jaren is opgebouwd, kan het zelfs moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Daarom loont het om projecten op te splitsen in behapbare fasen en stappen.
Drie stappen naar succes
De eerste en misschien wel belangrijkste stap in elk moderniseringsproject is om te starten met het in kaart brengen van de aanwezige IT-infrastructuur, om te begrijpen hoe de systemen zijn gebouwd. Dit is effectief te realiseren met een intuïtief te gebruiken geautomatiseerde ontdekkingstool, die organisaties een duidelijk inzicht geeft in hun technologiestack. IT-teams hebben inzicht nodig in alle applicatielagen en afhankelijkheden, met een hoge mate van detaillering. De sleutel is om dit proces te gebruiken voor het identificeren en beslissen welke applicaties gemoderniseerd moeten worden, welke vanuit technologisch perspectief niet meer te updaten zijn en welke niet langer in gebruik zijn. De laatste categorie moet buiten gebruik worden gesteld om de complexiteit en kosten te reduceren.
De eerste stap vloeit naadloos over in de tweede stap: het identificeren waar modernisering de meeste waarde kan toevoegen. Bijvoorbeeld een kortere cyclus van softwareleveringen om de time-to-market te versnellen en de efficiëntie te verhogen, of migratie naar een moderne database, waardoor men eenvoudiger toegang krijgt tot zakelijke inzichten om duurzame groei te stimuleren. Organisaties moeten niet meteen alles willen moderniseren. In plaats daarvan moeten zakelijke cases in kaart worden gebracht om te waarborgen dat projecten om de juiste redenen worden uitgevoerd. IT-modernisering kan tijdrovend en duur zijn, en dit is niet de juiste timing voor ijdele projecten.
De derde en laatste stap is het starten van een transformatieproject, dat wordt aangestuurd door een hoge mate van automatisering met behulp van een platformgebaseerde aanpak. Automatisering is zelfs essentieel voor elk IT-moderniseringsproject. Legacy-omgevingen kunnen zo complex zijn dat er tienduizenden parameters moeten worden bijgewerkt, wat voor mensen moeilijk te realiseren is. Een platformgebaseerde aanpak helpt moderniseringsprojecten te versnellen en te stroomlijnen, door een gestandaardiseerde en geautomatiseerde aanpak te bieden voor alle projectfasen. Vanaf het ontkoppelen van gebruikte applicaties tot herontwerpen, tot refactoring en optimalisatie, allemaal uit te voeren met een minimale kans op bedrijfsonderbrekingen.
Begin aan de reis
Als organisaties genoemde drie stappen met succes kunnen doorlopen, leggen ze tegelijkertijd een fundament voor het versnellen van de volgende moderniseringspojecten en digitale transformaties. Dat stelt ze in staat om de operational excellence en ervaringen van klanten te verbeteren, waarmee ze een blijvende voorsprong op concurrenten kunnen creëren. Er is geen beter moment dan nu om de noodzakelijke IT-modernisering te gaan aanpakken.
Dit is een ingezonden bijdrage van Milan Bhatt, President & Global Head – Modernization & Healthcare & Insurance bij Hexaware. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.