De beste en eenvoudigste programmeertalen voor beginnende ontwikkelaars

Programmeren, Node.js, OpenJS

Kennis van programmeren wordt meer en meer gewaardeerd op de arbeidsmarkt. Daarom kan het interessant zijn om eens een kijkje te nemen in de programmeerwereld. Alleen voor beginners kan die wereld nogal overrompelend lijken.

Programmeertalen vertellen computers hoe ze specifieke taken moeten uitvoeren. Dat kan tegenwoordig al met vrij eenvoudige programma’s, waardoor iedereen met een beetje kennis van zaken al aan de slag kan gaan.

Complexere programmeertalen met ingewikkelde functieblokken kunnen daarentegen zelfs voor ervaren ontwikkelaars een uitdaging vormen. Daarom is het belangrijk te weten bij welke programmeertaal je kan instappen.

Webontwikkeling

CSS is de eerste programmeertaal die het bekijken waard is. Door middel van CSS is het mogelijk websites te ontwikkelen en op te maken. Webontwikkeling vereist wel al enige expertise, maar de basis is al in enkele weken te leren.

Een andere eenvoudige programmeertaal voor webontwikkeling is PHP. Uit een rapport van W3Techs blijkt ook dat PHP het meest gebruikt wordt voor webontwikkeling. Naast populariteit scoort de programmeertaal dus ook goed op vlak van eenvoudigheid. Dat komt doordat de syntax van de PHP eenvoudig is in vergelijking met andere programmeertalen. De syntax duidt de regels aan die de structuur van een programmeertaal definiëren.

Voor webontwikkeling wordt tot slot nog JavaScript aangeraden. Die programmeertaal verzorgt de interactieve delen van een website, zoals een dropdownmenu of fotogalerijen. Hoewel die programmeertaal dus heel wat nieuwe mogelijkheden geeft aan de lay-out van een website, is het niet de meest eenvoudige om te leren. Heb je echter de basis onder de knie, dan gaat ook het bouwen van applicaties bijna vanzelf.  

De aanvulling op CSS, PHP en JavaScript is de programmeertaal HTML. Die laatste verzorgt niet de opmaak, maar de inhoud van websites. Het doelpubliek voor de programmeertaal is natuurlijk wel hetzelfde: front-endontwikkelaars, full-stackontwikkelaars, webontwikkelaars, e-mailontwikkelaars, bloggers, website-editors en ontwikkelaars van mobiele applicaties.

Het aanleren van de basis van HTML gaat zelfs nog sneller dan bij CSS. In de plaats van enkele weken volstaan enkele uren al om in de basis met de programmeertaal aan de slag te kunnen. HTML is dan ook sinds 1990 niet meer veel veranderd.

Softwareontwikkeling

Het is niet noodzakelijk om de kant van webontwikkeling op te gaan als je programmeervaardigheden wil ontwikkelen. Er is namelijk ook een hele kant van softwareontwikkeling, waarin ook enkele eenvoudige programmeertalen bestaan.

Van Google is er bijvoorbeeld Go. Die programmeertaal kan worden gebruikt voor infrastructuur en cloudapplicaties. Ontwikkelaars die al kunnen werken in C, zullen Go indrukwekkend snel kunnen oppikken. Maar als dat niet het geval is dan blijft Go een goede optie omdat er weinig syntax te leren valt.

Python is een populaire programmeertaal, die voornamelijk de laatste jaren steeds meer harten weet te veroveren. De kans is aanwezig dat de eenvoudigheid van de programmeertaal heeft bijgedragen aan deze populariteit. Python wordt voornamelijk geprezen voor de eenvoudige syntax die gebaseerd is op Engelse termen. Tijdens het programmeren is het ook nog eens heel handig dat de code eenvoudig kan worden getest en aangepast.

Tot slot is Ruby nog het vernoemen waard. De syntax van deze programmeertaal is vergelijkbaar met die van Python en baseert zich dus ook op de Engelse woordenschat. Complexe functies kunnen bovendien met weinig code worden geschreven.

Populairste programmeertalen

Komt dat ook overeen met wat de populairste programmeertalen zijn? Om te weten hoe die verdeling zit, stuurt GitHub jaarlijks een vragenlijst uit naar ontwikkelaars. In totaal geeft de vragenlijst zo een beeld van de tien belangrijkste programmeertalen. De top drie bespreken we hier nog verder.

Naar jaarlijkse gewoonte neemt JavaScript de eerste plaats in beslag. JavaScript staat al sinds de lancering van de vragenlijst in 2014 op de eerste plaats te pronken. Binnen de survey van GitHub kan JavaScript die positie misschien warm houden, uit andere surveys blijkt de programmeertaal toch minder populair. Een onderzoek van IEEE wees dit jaar namelijk nog uit dat Python, Java, C en C++ de programmeertaal allemaal zijn voorbijgestreefd op vlak van belangrijkheid.   

Op plaats twee is Python te vinden. De programmeertaal is geliefd bij ontwikkelaars in het veld van gegevenswetenschap en artificiële intelligentie. De populariteit van Python lijkt voornamelijk in het laatste jaar flink te zijn toegenomen. Uit de TIOBE-index bleek de programmeertaal zelfs de eerste plaats te hebben veroverd. Die plaats was twintig jaar lang weggelegd voor C of Java.  

De derde plaats neem Java voor zijn rekening. Die programmeertaal moet het dus ook in het onderzoek van GitHub stellen met een plaats onder Python. Java is niet hetzelfde als JavaScript, wat belangrijk is om te weten als je kiest om JavaScripts aan te leren. Java wordt gebruikt voor back-endontwikkeling en zul je dus niet kunnen helpen bij het ontwikkelen van interactieve delen op een website.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.