Python eindigt heerschappij C en Java

python

Python neemt het stokje van populairste programmeertaal over. 20 jaar lang was die plaats voorbehouden voor C of Java, maar die zakt nu naar de tweede plaats. Dat blijkt uit de meest recente TIOBE-index.

In september gingen Python en C ongeveer gelijk op voor de eerste plaats. De derde plaats was toen ook al weggelegd voor Java. Die programmeertaal moest eind vorig jaar de tweede plaats afgeven aan Python. Eén jaar later stijgt Python opnieuw een trapje op de ladder.

Hoewel Python momenteel bovenaan de index staat, is de nek-aan-nekrace nog steeds aan de gang. Momenteel is Python de populairste programmeertaal voor 11,27 procent. Bij C zakt dit percentage nauwelijks naar 11,16 procent.    

Bron: TIOBE Software

Python is volwassen

De TIOBE-index publiceert maandelijks een overzicht van de populariteit van verschillende programmeertalen, die allemaal uit het portfolio van TIOBE software komen. De populariteit meet de index door een combinatie van het aantal professionele ingenieurs die kennis hebben over de taal, het aantal beschikbare cursussen voor de taal, de hoeveelheid externe leveranciers die de taal gebruiken en het aantal zoekopdrachten.

In de maandelijkse publicatie laat Paul Jansen, CEO van TIOBE software, weten dat hij blij is met de stappen die Python heeft gezet: “Python, dat begon als een eenvoudige scripttaal, als alternatief voor Perl, is volwassen geworden. Het leergemak, het enorme aantal bibliotheken en het wijdverbreide gebruik in allerlei domeinen hebben het tot de meest populaire programmeertaal van vandaag gemaakt. Het langdurige overwicht van Java en C is voorbij.”

Verdere lijst

In de top tien is verder niet veel verandering te bespeuren. Tot aan de zevende plaats is er niets veranderd en vullen C++, C#, Visual Basic en JavaScript het lijstje aan.

Vanaf de achtste plaats veranderen de plekken van de verschillende programmeertalen dikwijls van positie. Momenteel zijn daar in volgorde SQL, PHP en Assembly language te vinden.

lees ook

Belgische ondernemingen voeren tempo van software-ontwikkeling op in komende twee jaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home