Bouw zelf een app in mensentaal zonder code

Microsoft wil low-code en no-code-ontwikkeling naar een nieuw niveau tillen met de integratie van taalherkenning. Zo moeten zakelijke gebruikers aan de hand van natuurlijke taal in staat zijn om een toepassing te bouwen.

Beschrijf de app die je wil, en je krijgt meteen de juiste low-code-bouwstenen te zien die je kan samenvoegen om het gewenste resultaat te krijgen. De ambitie van Microsoft is groot. Op Build 2021 laat het bedrijf in essentie een concept zien waarbij je aan een computer zegt welke app je graag wil, waarna het systeem zelf het grootste deel van het werk verzet.

Om dat realiteit te maken combineert Microsoft de recent gelanceerde Power Fx-taal met taalherkenning via het GPT-3 taalmodel van OpenAI. Power Fx laat gebruikers toe om apps te bouwen met formules die erg lijken op de taal die je kent van Microsoft Excel. Met de integratie van taalherkenning is het de bedoeling dat je beschrijft wat je wil, waarna Power Fx automatisch de juiste formules klaarzet.

Zeg wat je wil

Microsoft geeft een voorbeeld. Stel dat je een e-commerce-bedrijf hebt dat een filter wil voor alle producten met namen waar ‘kids’ in staat. Met Power Fx kan je daarvoor een redelijk eenvoudige formule schrijven: Filter(‘BC Orders’, Left(‘Product Name’, 4)=”Kids”. Met de integratie van GPT-3 hoef je zelf niet op die formule te komen. Je kan de vraag gewoon in mensentaal stellen: ‘Show orders with product names that start with kids’. Bovenstaande formule wordt dan in principe automatisch gegenereerd. Zoals doorgaans met nieuwe functies die op taal vertrouwen, moet je in eerste instantie geen compatibiliteit met het Nederlands verwachten.

Power Fx krijgt in de marge van de GPT-3-integratie nog wat extra functionaliteit. Vandaag is de taal beschikbaar binnen de Canvas-apps van Microsoft Power Apps maar Microsoft breidt dat nu uit naar Model Driven Commanding en Dataverse Calculated Columns. Zo hoeven gebruikers minder te ploeteren in JavaScript of zelf aan het rekenen te gaan. Alle nieuwigheden veschijnen in de loop van juni als preview.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home