IEEE: ‘Niet JavaScript maar Python is belangrijkste programmeertaal’

Python

Python is hét platform voor nieuwe technologieën, blijkt uit een onderzoek door het IEEE. Uit het survey blijkt dat Python, Java, C en C++ de belangrijkste programmeertalen zijn. Normaal prijkt Javascript steevast aan de top van dit soort onderzoeken, maar dit keer volgt de programmeertaal pas op de vijfde plaats. 

Eerder dit jaar rapporteerde StackOverflow nog dat JavaScript met 65 procent de meest gebruikte programmeertaal was. Python (48,2%) en Java (35,35%) volgden op de tweede en derde plaats. Ook volgens Redmonk-analisten is Javascript nog altijd de belangrijkste programmeertaal. Een uitkomst die JetBrains bevestigt met zijn State of the Developer Ecosystem survey. 

Hoe kunnen de resultaten van het IEEE survey zo verschillen?

Het resultaat van een bevraging is sterk afhankelijk van de gebruikte bronnen. Elke bron heeft zo zijn eigen afwijkingen en beperkingen. Ook is er discussie mogelijk over wat er precies gemeten moet worden. Gaat het om de hoeveelheid code die wordt geschreven in een taal? De bekendste taal? Of de taal die de meeste kans op een baan biedt? 

In zijn onderzoek gebruikt het IEEE elf cijfers van acht verschillende bronnen. Onder deze bronnen vallen Google Search, Google Trends, Twitter, GitHub, StackOverflow, Reddit, Hacker News, CareerBuilder, de banensite van de IEEE zelf en de digitale bibliotheek van IEEE.

De methodologie van het IEEE lijkt te neigen naar de programmeertaal waar het meest over gesproken wordt in plaats van de taal die daadwerkelijk het meest gebruikt wordt. Ook lijkt het onderzoek met name ontwikkelaars uit Noord-Amerika en Europa te vertegenwoordigen. 

Hoewel het IEEE onderzoek niet perfect is, biedt het wel degelijk interessante inzichten. Om tot extra inzichten te komen, kun je de resultaten ook filteren. Zo kun je bijvoorbeeld de resultaten voor een specifieke bron, zoals GitHub bekijken.

Toch komen de resultaten van IEEE vaak wat raar uit. Zo blijkt uit het onderzoek dat Dart de tweede populairste programmeertaal is, opgevolgd door Julia, een taal die veel wordt gebruikt voor analyses. Volgens cijfers van GitHub zelf staat JavaScript al sinds 2014 op de eerste plaats. Python klom de afgelopen zes jaar van de vierde naar de tweede plaats in meestgebruikte programmeertalen. 

Niet de populairste, maar wel de meest gezochte taal

Wanneer je kijkt naar hoe vaak een programmeertaal wordt gezocht in Google, liggen de bevindingen van het IEEE in lijn met de PYPL (Popularity of Programming Language) index. In deze index staat Python met 29,93 procent overduidelijk bovenaan, gevolgd door Java (17,78%). 

Of Python daadwerkelijk populairder is dan JavaScript valt te betwisten. Toch is het overduidelijk dat Python de laatste jaren sterk is toegenomen in populariteit. Daarom is het voor ontwikkelaars zeker een goed idee om zich in de taal te verdiepen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home