PHP populairste programmeertaal voor webontwikkeling

PHP

Het is wat eenzaam aan de top voor scripttaal PHP. In een rapport van W3Techs is te zien dat PHP het meeste aantal gebruikers mocht verwelkomen in het afgelopen decennium. Op de tweede plaats komt ASP.NET, dat ongeveer 70 procent minder gebruikers heeft.

PHP blijft de populairste scripttaal voor webontwikkeling. Dat is te lezen in het rapport van W3Techs. Het rapport toont de evolutie van het aantal gebruikers van de 12 populairste scripttalen. Gebruikers kunnen via deze websites webpagina’s aanmaken op een webserver, met behulp van een programmacode.    

In de gepubliceerde dataset is te lezen dat PHP een marktaandeel van 78,8 procent heeft vandaag de dag. Voornamelijk in de periode 2010-2014 groeide het aantal gebruikers, tot 80,6 procent. De daaropvolgende jaren bleef het aantal rond dit percentage hangen.

Bron: W3Techs

Het rapport van W3Techs lijst enkel websites op die een plaats hebben in de top 10 miljoenlijst van Alexa. Dit zijn websites de websites die in de afgelopen maand het meeste internetverkeer hadden.

Alleen aan de top

Voor de concurrentie moet PHP voorlopig geen schrik hebben. De tweede plaats gaat namelijk naar ASP.NET, gebruikt door 8,3 procent. Een bijzonder laag percentage in vergelijking met de 78,8 procent van PHP. Het aantal gebruikers van ASP.NET is in het afgelopen decennium ook flink gekelderd. In 2010 beschikten zij namelijk nog over een marktaandeel van 24,4 procent.

Een sterke groei was wel weggelegd voor Ruby. Tussen 2019 en 2021 zijn het aantal gebruikers van deze scripttaal gestegen van 2,4 procent tot 5,3 procent. Die stijging lijkt zich ook de rest van het jaar nog verder te zetten.

lees ook

Hoe tevreden zijn Belgische developers en wat zijn hun favoriete tools?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home