Windows 10 Home of Pro: is het verschil het geld waard?

Zeker in kleinere ondernemingen of eenmanszaken is de lokroep van een consumentenlaptop in de plaats van een veel duurder zakelijk exemplaar soms sterk. Je mist in dat geval Windows 10 Pro, maar is dat wel zo erg?

In een grote onderneming is de keuze voor Windows 10 Pro haast vanzelfsprekend. Zeker waar tenders worden uitgeschreven of laptops in volume worden besteld, is er eigenlijk geen twijfel. Wie verantwoordelijk is voor zijn eigen laptop, of die van een erg kleine onderneming, heeft meer marge. Toestellen met Windows 10 Pro zijn al snel een heel stuk duurder dan exemplaren met Windows 10 Home.

Dat prijsverschil zit niet alleen in de licentie. Windows 10 Home koop je in de Belgische online-winkel van Microsoft voor 145 euro, een licentie voor de Pro-variant kost je 259 euro. OEM’s betalen een stuk minder voor de licenties, al hangt de precieze prijs af van zowel verschillende factoren zoals de configuratie van een line-up van toestellen. Fabrikanten die toestellen voor professionals ontwikkelen, voegen doorgaans nog eigen verbeteringen in termen van hard- en software toe, die de prijs nog doen stijgen. Zo kom je al snel aan het dubbele van de prijs wanneer je een mooie Home-laptop vergelijkt met een stijlvol Pro-exemplaar. Is het de moeite om het extra geld op tafel te leggen? Dat hang ervan af…

Update for business

Kijken we enkel naar Windows en laten we de laptop en eventuele toevoegingen van de fabrikant buiten beschouwing, dan zien we al snel dat Windows 10 Pro een handvol functies heeft die ontbreken in Windows 10 Home. Eén van de belangrijkste verschillen is ‘Windows Update for Business’. Daarmee kan je updates voor lange tijd uitstellen. Feature-updates kan je automatisch met 365 dagen vertragen, beveiligingsupdates met maximaal dertig dagen. Dat is erg interessant voor gegarandeerde compatibiliteit en stabiliteit (al instelleer je beveiligingsupdates altijd best zo snel mogelijk).

De Home-versie geeft je de optie om updates tijdelijk te pauzeren voor een korte periode, terwijl je met de Pro-editie opties krijgt om updates standaard met tot een jaar vertraging uit te rollen.

De opties van de Home-editie zijn beperkter. Je kan updates tijdelijk pauzeren tot een specifieke datum maximaal 35 dagen in de toekomst, maar meer niet. Vroeger voerde Microsoft de grote halfjaarlijkse feature-updates ook op Home automatisch door, maar met die praktijk is het intussen gestopt. Je kan deze updates desalniettemin niet automatisch naar de achtergrond bannen zoals bij Windows 10 Pro.

Encryptie

Windows 10 Pro komt verder voorzien van Bitlocker en Bitlocker To Go. Bitlocker laat je toe om eenvoudig via Windows bestanden of zelfs hele schijven te versleutelen. Gaat een dief aan de haal met je toestel, dan ben je tenminste gerust dat eventuele gevoelige bestanden ontoegankelijk zijn en blijven.

Windows 10 Hom heeft Bitlocker niet aan boord, Windows 10 Pro wel.

Windows 10 Pro is echter geen must voor wie encryptie wil. Er bestaan tal van alternatieven die je zelf kan installeren, zoals VeraCrypt en DiskCryptor. Beide oplossingen zijn opensource. Bovendien zit een rudimentaire vorm van encryptie ook in Windows 10 Home.

Geavanceerde functies

Hetzelfde geldt voor de remote-desktop-functionaliteit in Windows 10 Pro. Daarmee kan je een pc eenvoudig vanop afstand overnemen, bijvoorbeeld om een probleem op te lossen. Ook hier bestaan software-alternatieven voor, zoals Teamviewer. We komen hier bovendien in het domein van de minder vanzelfsprekende functies. In een klein bedrijf is de nood voor remote desktop wel erg klein. Je kan immers gewoon naar het bureau van je collega wandelen om een probleem op te lossen.

De Hyper-V-hypervisor heeft Windows 10 Pro nodig, al moet je de software zelf nog activeren. Ondersteuning voor virtualisatie moet je echter in je cpu activeren, en Core i-chips van Intel zijn allemaal compatibel. Wil je software in een virtuele omgeving draaien op je pc, bijvoorbeeld om iets nieuws uit te proberen zonder je systeem aan te tasten, dan kan dat perfect zonder Hyper-V. Virtualbox is zo een eenvoudige gratis tool waar je meteen mee aan de slag kan.

Hoewel Hyper-V niet standaard geactiveerd is in Windows 10, heb je een Pro-versie nodig om ermee aan de slag te gaan. Met alternatieven zoals Virtualbox kom je ook al een heel eind.

Wil je in detail policies kunnen zetten, systemen toevoegen aan domeinen en Active Directory gebruiken, dan is Windows 10 Pro opnieuw een must. In dat geval bestaat er niet echt een goed alternatief. Hetzelfde geldt voor eenvoudig geïntegreerde single sign-on of Microsofts Store for Business.

Wat heb je nodig?

Er zijn dus heel wat functies die exclusief zijn voor Windows 10 Pro en voor sommigen bestaat geen goed alternatief. De belangrijkste vraag is echter of je die nodig hebt. Zelfstandigen en kleine ondernemingen hebben naar alle waarschijnlijkheid weinig baat bij uitgebreid policy-management. Extra IT-functies zijn niet veel waard wanneer je niet van zin bent ze te gebruiken.

In dergelijke gevallen is een goed functionerend toestel de prioriteit, met minimumsysteemvereisten die adequaat zijn voor het te verzetten werk. Zeker bij beginnende ondernemingen kan een dergelijke investering al meer dan voldoende zijn, zonder dat de meerkost van een Pro-systeem erbij komt kijken.

Wanneer een onderneming nog te klein is voor een echt IT-beleid, is het grootste nadeel van Windows 10 Home tegenover Windows 10 Pro het updatebeheer. Wie daar mee kan leven, is eigenlijk net zo goed af met een goedkoper Home-systeem wat functionaliteit betreft. Combineer Windows 10 Home met een goed wachtwoord en voorzie de nodige beveiliging, en je mist niets. Het is immers niet zo dat professionele softwaresuites ook een professionele versie van Windows vereisen.

Meer dan alleen een OS

In de praktijk spelen er meer dingen dan alleen het besturingssysteem wanneer je een professionele laptop vergelijkt met een consumententoestel. De bouwkwaliteit is zo een erg belangrijke factor. Lenovo en HP Inc, twee van de kampioenen in de bouw van zakelijke laptops, onderwerpen hun toestellen aan verschillende tests die ervoor zorgen dat ze tegen een stootje kunnen. Zo zal een zakelijke laptop in de regel langer meegaan dan een consumentenvariant.

In de praktijk spelen er meer dingen dan alleen het besturingssysteem wanneer je een professionele laptop vergelijkt met een consumententoestel.

Verder zijn er unieke functies, zoals een smartcard-lezer of een privacyscherm, die je doorgaans uitsluitend in een zakelijke laptop vindt. Service en garantie zijn andere zaken om mee rekening te houden. In de regel krijg je dus wel degelijk een geavanceerder toestel wanneer je de centen voor een zakelijke laptop neerlegt.

Windows 10 Home of Pro: conclusie

Werk je alleen, of in een erg klein of beginnend bedrijf, dan is er zeker niets mis met een toestel met Windows 10 Home. Een flink stuk van de meerwaarde van Windows 10 Pro komt pas aan het licht zodra er sprake is van een echt IT-beleid. Verder is er geen impact op compatibiliteit.

Het Pro-OS wordt doorgaans wel op beter geteste toestellen met een hogere bouwkwaliteit geïnstalleerd. Bespaar dus in geen geval te veel, bijvoorbeeld door een consumentenlaptop van 650 euro te kopen. Die toestellen zijn niet gemaakt om de hele dag op te werken, wat de kans op defecten vergroot.

Gerelateerd: Einde Windows 7: wat je moet weten voor je upgradet naar Windows 10

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home