Microsoft test ‘AI-gom’ in Windows Foto’s

windows foto's

Microsoft wilt een kunstmatige gom toevoegen aan de Foto-app in Windows 10 en Windows 11, om ongewenste objecten uit de foto te verwijderen.

Loopt er net een voorbijganger in beeld op het moment dat je een foto neemt? Vroeger betekende dat de foto opnieuw nemen of aanvaarden dat er onbedoelde achtergrondelementen te zien zijn, maar in de wondere wereld van AI is dat niet langer een probleem. Microsoft test bij zijn Windows Insiders een Generative Erase-functie, waarmee je met de hulp van AI ongewenste objecten van je foto’s ‘uitgomt’.

Windows Foto’s beschikt vandaag al over een Spotfix waarmee je ‘vlekken’ uit je foto kan halen. Deze functie is echter bedoeld om je foto’s subtiel te retoucheren. De gomfunctie die Microsoft nu test, is veel minder subtiel: je kan er volledige objecten of personen mee verwijderen uit een foto, zonder dat je aan de foto zou mogen zien dat die bewerkt is.

Magische gom

Microsoft toont in een blog hoe dit werkt. Open een foto in de Foto-app en klik op Afbeelding bewerken. In het werklint zal de knop Retoucheren vervangen worden door Verwijderen. Selecteer het object dat je weg wilt hebben en pas de penseelgrootte aan naar de grootte en breedte van het object. Om meerdere objecten in één klap te verwijderen, schakel je Automatisch toepassen om ‘maskers’ te verwijderen, waarbij het woord masker staat voor een gebied dat moet worden gewist.

windows foto ai

De gomfunctie van Windows lijkt sterk op wat Samsung en Google vandaag al aanbieden in hun Galerij-apps voor hun smartphones. Het is nu wachten tot de functie uitrolt naar alle gebruikers. Of dat al met de Windows 11 24H1-update zal gebeuren, valt af te wachten. Microsoft bevestigt wel dat dit ook naar Windows 10 komt, enkel op Arm64-apparaten.

Overal AI

Microsoft voegt naar hartenlust AI toe aan Windows-applicaties en het hoeft dus niet te verbazen dat ook Foto’s een vleugje AI krijgt. Met Paint kan je zelf afbeeldingen generen door de integratie van Dall-E 3. De AI-hype bereikt ook applicaties waar je dat minder van verwacht. Het is voor de Foto-app de grootste vernieuwing sinds de make-over die Microsoft in 2022 doorvoerde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home