[ADV] Inkjetprinter of laserprinter? Zo maak je de juiste keuze!

[ADVERTORIAL] Aan printers tegenwoordig geen gebrek. De technologie is door de jaren heen steeds geavanceerder geworden. Hierdoor zijn er tegenwoordig talloze soorten printers verkrijgbaar. “De beste printer”, bestaat dan ook niet meer.

Voor iedereen is er wel een geschikte printer te vinden. Maar welke printer voor jou de beste keuze is? Dat hangt met name van de eigen printactiviteiten af. Wat zijn jouw eigen wensen voor de printer? Waar zoek je precies naar? Hoe gebruik je deze? De twee meest populaire soorten printers zijn de inkjetprinter en de laserprinter. Maar hoe maak je een keuze tussen deze twee?

Laserprinters worden iets minder vaak verkocht dan de inkjetprinter. Dat betekent echter niet dat deze kwalitatief minder sterk is. Het verschil zit hem met name in de wijze waarop de printer wordt gebruikt. Een laserprinter heeft vooral een zeer sterk zakelijk imago. Hij kan echter ook gewoon thuis worden gebruikt. Benieuwd welke voor jou de beste keuze is? Hier vind je alles wat je moet weten over deze twee populaire printers.

De verschillen tussen een inkjetprinter en een laserprinter


Voordat je een keuze kunt maken, is het eerst belangrijk om te weten wat de verschillen tussen een inkjetprinter en een laserprinter precies zijn. Wat maakt deze printers zo anders?

Het grootste verschil is toch wel de wijze waarop de printer werkt. Hoewel beide printers cartridges gebruiken, worden ze met andere middelen gevuld. Bij een hp301 inkjetprinter wordt de printer gevuld met vloeibare inkt. Bij een laserprinter met poeder. Dit wordt ook wel een toner genoemd.

Een inkjetprinter spuit vervolgens de inkt op het papier. De printer zorgt er vervolgens met elektrische korte schokjes voor dat iedere druppel inkt op de juiste plek terecht komt. Dit is verreweg de meest bekende werkzame methode.

Een laserprinter werkt echter net een beetje anders. Hierbij wordt het document of de foto namelijk met een laser geprojecteerd op de drum. Vervolgens blijft de poederachtige inkt (de toner) vastplakken op de plekken waar de drum wordt verlicht door de laser. De toner wordt vervolgens op het papier overgedragen door over het papier te rollen en door verhitting definitief op het papier gedrukt. Een zeer geavanceerde werkwijze dus.

Voor- en nadelen inkjetprinter

Waarom kiezen voor een inkjetprinter? We hebben de voor- en nadelen kort op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Goedkoper in aanschaf dan de laserprinter
 • Vaker gebruikt door particulieren
 • Kan ook in kleur printen
 • De meeste inkjetprinters beschikken ook over een scanoptie

Nadelen

 • Cartridges zijn over het algemeen duurder en kleiner
 • Inktcartridges moeten sneller vervangen worden

Voor- en nadelen laserprinter

Een laserprinter wordt vaak gebruikt in bedrijfsomgevingen, maar kan ook thuis ingezet worden. Hier vind je de bijbehorende voor- en nadelen.

Voordelen

 • Kosten per pagina zijn veel lager dan bij een inkjetprinter. Hierdoor is de laserprinter meer geschikt voor mensen die veel printen
 • Cartridges zijn groter en gaan ook langer mee
 • Kan veel scherpere lettertjes drukken. Betere kwaliteit per afdruk

Nadelen

 • Verkijk je niet op de aanschafprijs. Een laserprinter is beduidend duurder in aanschaf. Wanneer je veel print, haal je deze kosten er wel op de lange termijn uit
 • Is minder goed in het printen van foto’s en afbeeldingen

Dit is een aangeleverde commerciële bijdrage van Digital News Group. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home