Hoe low-code zakelijke teams, starters en ervaren ontwikkelaars verenigt

Coderen

Het ontwikkelingsproces is een samenkomst van verschillende profielen en expertises gaande van front-end tot back-end. Daarbij komt nog de vragende partij die geen of veel minder kennis heeft van ontwikkelen. Traditionele applicatieontwikkeling zorgt daardoor voor uitdagingen en problemen, waar low-code een antwoord op biedt.

Marek Jednaszewski, Product Marketing Manager bij Mendix, vertelt dat het Mendix-platform verschillende profielen samenbrengt. Dat was volgens hem zelfs het doel bij de opbouw van het platform: “Het platform is opgezet met vier profielen in gedachten. Zo is er rekening gehouden met de behoeften van enterprise-architects, solution-architects, businessleaders en ontwikkelaars.”

Als resultaat heeft het platform drie toegangswegen. Er is een Developer Portal wat ondanks de naam niet alleen toegankelijk is voor ontwikkelaars, maar waar productmanagement een plaats krijgt en het ontwikkelingsproces wordt opgevolgd. Studio is er voor beginnende ontwikkelaars. Studio Pro spitst zich toe op ontwikkelaars die aardig wat verstand hebben van programmeren, maar geen geschikte oplossing vinden op de markt.

Functieblokken

Low-code staat bekend als een eenvoudigere manier om apps te ontwikkelen. Ontwikkelen wordt daardoor toegankelijk zonder op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in bijvoorbeeld Python en C

Binnen het platform van Mendix heeft Studio een lage instapdrempel. Beginnende ontwikkelaars kunnen daar terecht om hun eerste applicaties in elkaar te zetten door middel van vooraf ingestelde functieblokken, prebuilts in vaktermen.

Ontwikkelen met low-code gebeurt hoofdzakelijk met vooraf gebouwde componenten. Die blokken hebben al bewezen dat ze werken.

Marek Jednaszewski, Product Marketing Manager bij Mendix

“Ontwikkelen met low-code en Mendix gebeurt hoofdzakelijk met vooraf gebouwde componenten. Die blokken staan klaar voor gebruik, zijn uitvoerig getest en hebben al bewezen dat ze werken. Je sleept en plaatst ze simpelweg.”

Gepersonaliseerde oplossing

Bij ervaren ontwikkelaars ligt dat anders. Jednaszewski geeft aan dat ze ook andere drijfveren hebben om een low-code-oplossing in te zetten: “Ontwikkelaars komen meestal bij een low-code-oplossing uit doordat ze een uitdaging kregen waar nog geen geschikte oplossing voor bestaat.”

Zonder het extra duwtje dat de uitdaging bezorgt, komen zij minder eenvoudig in contact met low-code. Bij ervaren ontwikkelaars hangt er namelijk nog veel scepticisme rond de term. Dat komt doordat rondgebazuind wordt dat low-code ontwikkelaars overbodig maakt, een hardnekkige misvatting beaamt hij.

Ontwikkelaars komen meestal bij een low-code-oplossing uit doordat ze een uitdaging kregen waar nog geen geschikte oplossing voor bestaat.

Marek Jednaszewski, Product Marketing Manager bij Mendix

“Als je een eigen app wil creëren met Mendix, is er meer kennis nodig over softwareontwikkeling en de verschillende processen die daarmee gepaard gaan. Een goed voorbeeld in dat opzicht is het bekijken van de elasticiteit van een app. Dat is een deel van ontwikkelen waarin ontwikkelaars gaan nadenken over waar een bepaalde app in de toekomst voor moet dienen. In de toekomst kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat je app integreert met andere applicaties. Je wilt het verbinden met je betaalsysteem of met API’s zodat single-sign-on mogelijk wordt of om locatie API’s toe te voegen.”

“Low-code proberen verandert dat beeld volledig. Al snel ontdekken ze namelijk de voordelen van deze manier van ontwikkelen.” Jednaszewski weet bijvoorbeeld dat één ontwikkelaar in een dagboekstudie liet weten aangenaam verrast te zijn door hoe eenvoudig het werkt en met welke snelheid alles gemaakt wordt.

Andere ontwikkelaars gaven aan veel codeerplezier uit low-code te halen doordat ze zich nuttig kunnen bezighouden, zonder standaardtaken uit te voeren. “Onderdelen die iedere applicatie nodig heeft, zijn te vinden in de bouwstenen. Het inbouwen van die onderdelen gaat dus razendsnel in vergelijking met traditionele applicatieontwikkeling.”

lees ook

Met kennis van zaken en de bestaande vooroordelen succesvol met Mendix werken

Op één lijn

Het is al een beetje verklapt, maar een ander voordeel van low-code is de snelheid waarmee apps uitgegeven worden. Naast de functieblokken brengt de Developer Portal vaart in het hele verhaal. Die omgeving is ook toegankelijk voor zakelijke gebruikers.

Het is zelfs mogelijk voor mensen die niets begrijpen van programmeren om toch bij te dragen aan een project: “Waar zij in traditionele programmeertaal de app krijgen te zien aan de hand van nulletjes en eentjes, is low-code heel visueel.” Daardoor kunnen zij zelf kleine aanpassingen maken en eenvoudige zaken instellen, wat programmeren toegankelijker maakt.

Nog belangrijker is dat de zakelijke kant voortdurend kan bijsturen tijdens het ontwikkelingsproces. “Traditioneel gebeurt de feedbackronde pas als de app volledig geprogrammeerd is. Low-code verandert dat en visualiseert ieder stadium van ontwikkelen”, vertelt Jednaszewski. Feedback en ontwikkeling komen zo als het ware op één lijn te staan.

Kink in de kabel

Als we vragen of de app dan altijd precies voldoet aan de verwachtingen, moet Jednaszewski toegeven dat low-code geen heilige graal is. “Het proces is makkelijker, maar natuurlijk is het niet feilloos. Als het proces afhangt van communicatie, dan kunnen zaken anders lopen dan gepland was.”

Zit er zo’n kink in de kabel, dan werkt Mendix actief mee aan een oplossing. “We ondersteunen bedrijven met het ontwikkelen in een agile manier. We moedigen ontwikkelaars aan voortdurend te testen en feedback te vragen bij het zakelijke team.”

Daarnaast zet de low-code-specialist in op cursussen, zowel online als op de bedrijfsvloer. Niet alle bedrijven hebben een sterk IT-departement en dan kan het wel eens van belang worden mee te denken of wordt extra opleiding een noodzaak. “Een typisch softwarebedrijf zal daar wel van op de hoogte zijn, maar in de maakindustrie kan dat anders liggen”, besluit Jednaszewski.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Mendix. Voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home