Is 2023 het jaar van Rust en Infrastructure-as-Code?

Is Infrastructure-as-Code stilaan alomtegenwoordig? De interesse in IaC stijgt in ieder geval zienderogen. Sterker nog: een IaC-taal was het afgelopen jaar de sterkste stijger op GitHub. Dat betekent evenwel niet dat Rust roestig wordt.

De populairste programmeertaal ter wereld blijft JavaScript, gevolgd door Python en Java. De top drie bleef ook afgelopen jaar onveranderd, blijkt uit het jaarlijkse Octoverse-rapport van GitHub. Daaronder zijn wel wat verschuivingen. Zo neemt PHP een duik naar de zevende plaats ten voordele van C++. C en C# staan trouwens ook in de top tien: wie hoopt dat Rust de fakkel snel zal overnemen, moet nog even geduld hebben (en geheugenlekken patchen).

Bron: Octoverse-rapport.

50 procent roestiger

Rust is desalniettemin een sterke groeier. GitHub zag de Rust-community op zijn platform met 50,5 procent aandikken vergeleken met een jaar eerder. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien de belofte van de taal. Rust heeft in contrast met C inherente veiligheidsmechanismen die onveilig gebruik van het geheugen tegengaan. Het is met andere woorden niet meer aan de programmeur om desastreuze bugs te voorkomen: de taal maakt het moeilijk tot onmogelijk om ze er per ongeluk in te stoppen.

Dat scheelt, niet alleen in veiligheid maar ook in tijd en geld. Kritieke bugs, die moet je immers patchen. Zijn er geen lekken om te dichten, dan kan de loodgieter van dienst zich op andere taken focussen. Linux omarmt Rust intussen al, Google doet hetzelfde met Android en Chromium plant om een middenweg te bewandelen.

HashiCorp kampioen

Verrassend genoeg is Rust niet de grootste groeier. De taal die op GitHub het meeste tractie wint, is eigenlijk helemaal geen programmeertaal. GitHub zag een toename van 56,1 procent in de community van HCL: de HashiCorp Configuration Language.

HCL is zoals de naam suggereert een configuratietaal. Je gebruikt ze niet om toepassingen te schrijven, maar om infrastructuur te configureren. HashiCorp staat aan de wieg van HCL en ontwierp ze initieel om te werken met het eigen Terraform-product. Intussen is HCL echter geëvolueerd naar een bredere taal die best wat weg heeft van JSON.

IaC en DevOps

Ontwikkelaars gebruiken HCI om infrastructuur als code te provisioneren. Infrastructure-as-Code (IaC) is in principe een essentieel deel van een Devops-strategie. IaC laat ontwikkelaars toe om aan de hand van een script infrastructuur klaar te stomen voor apps (of nieuwe versies daarvan). Tijdrovende handmatige configuratie wordt zo overbodig. In een model van continuous integration en continuous delivery, waarbij apps constant worden gebouwd en aangepast, wordt configuratie en provisionering van onderliggende infrastructuur anders een vervelende flessenhals.

In de top tien van snelst groeiende talen vinden we op plaats vijf nog Go (28,3 procent) en Shell (27,7 procent) staat vlak daaronder op de plaats zes. We zien een duidelijke trend: Shell maar ook Go ondersteunen IaC. Niemand lijkt nog tijd en zin te hebben in manuele configuratie.

Noodzaak in de hybride multicloud

Noodzaak speelt vermoedelijk een belangrijke rol. Bedrijven willen nog steeds meer doen met minder mensen, zowel om economische overwegen als om de simpele reden dat getalenteerd personeel dun gezaaid is. Met HCL, Go en Shell kunnen organisaties hun CI/CD-pipeline sterk stroomlijnen. Bovendien worden IT-omgevingen steeds complexer, met servers, VM’s en container-omgevingen verspreid over on-premises en meerdere hyperscalers. Hashicorp zelf zet daar sterk op in.

lees ook

HashiCorp: groeipijnen bij organisaties omzetten naar opportuniteiten

HCL en consorten geven verder meer macht aan de ontwikkelaar. Met betrouwbare scripts voor provisionering en configuratie kan de focus volledig naar applicatieontwikkeling schuiven. Complexe taken voor infrastructuurbeheer smelten als sneeuw voor de zon, zodat mensen ook daar hun energie elders kunnen steken. Zo zit de ontwikkelaar natuurlijk wel aan heel veel belangrijke knoppen.

Misschien daarom is IaC nog niet helemaal doorgebroken. De sterke groei op GitHub impliceert dat er ook nog heel wat ruimte is om te groeien. De aanpak moet nog enkele hordes overwinnen. Zo is IaC efficiënt, maar komt met een grote leercurve. Je moét eigenlijk al programmeur zijn om ermee aan de slag te gaan. Dergelijke profielen zijn schaars, al proberen techreuzen er de laatste weken wel vrij te maken.

Gevestigde waarden blijven

Over het algemeen verschuift er veel en toch ook niet. IaC en HCL hebben duidelijk tractie gevonden. De sterke groei sluit aan bij de trends in de markt en zal vermoedelijk niet snel stoppen. De programmeur als infrastructuurspecialist wordt meer en meer realiteit. Veel Dev, steeds minder Ops, zeg maar.

De aanhoudende groei van Rust is slechts het tipje van de ijsberg. De taal staat nog niet in de top tien van meest populaire programmeertalen, maar wordt omarmd door belangrijke projecten. Het lijkt ondenkbaar dat Rust niet verder zal aandikken de komende jaren.

Toch blijven legacy-talen en gevestigde waarden sterk verankerd. JavaScript is de eeuwige kampioen, Python klom in 2019 naar plaats twee en blijft sterk groeien; Java gaat nergens heen. C# blijft stabiel op de vijfde plaats en C++ klimt zelfs over PHP naar plaats zes. C zelf staat op de negende plaats. C en variaties blijven met andere woorden heel belangrijke talen, ondanks dat betere alternatieven beschikbaar zijn

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home