Ook IBM en SAP snoeien in personeelsbestand

IBM

De besparingsronde in de techsector houdt aan. Nu laten ook SAP en IBM weten dat respectievelijk 3.000 en 3.900 mensen hun biezen mogen pakken.

Na Microsoft, Google, HPE en tal van andere grote techbedrijven schenken nu ook SAP en IBM duizenden werkkrachten aan de poule van werkzoekenden. SAP schrapt wereldwijd 3.000 banen, IBM geeft aan dat 3.900 mensen mogen beschikken. Voor IBM is dat ongeveer anderhalve procent van het totale personeelsbestand. De ontslagronde bij SAP is relatief groter, met 2,5 procent getroffen werknemers. Het bedrijf verkoopt tevens zijn aandeel in Qualtrics.

Zelfde uitdagingen

Zowat alle technologiebedrijven kampen met uitdagingen nu de economie vertraagt. De afgelopen jaren hebben zij in de zoektocht naar talent massaal mensen aangeworven, zonder oog op efficiëntie.  De huidige besparingsrondes kaderen allemaal in herstructureringen waarbij de grote bedrijven de focus op hun core business vernieuwen en wel nadenken over optimalisatie.

Op Mark Benioff van Salesforce na zegt niemand het met zoveel woorden, maar de bedrijven hebben zich een beetje te veel laten gaan. Het ongeremd aanwerven hield geen rekening met operationele efficiëntie en al zeker niet met de mogelijkheid van een economische laagconjunctuur. Werknemers betalen nu die overmoed.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home