Huawei lanceert Harmony OS in twee heel herkenbare smaken

Huawei Harmony OS

Huawei lanceert de eerste nieuwe toestellen die op Harmony OS draaien in Europa en belooft aan een honderdtal Android-toestellen een upgrade naar het nieuwe besturingssysteem.

Na de aankondiging in 2019 lanceert Huawei de eerste toestellen met Harmony OS, het eigen besturingssysteem van het Chinese merk. Door de blokkering van de Google-versie van Android dankzij de handelsoorlog tussen China en de VS wordt Huawei geforceerd om eigen software uit te brengen. Huawei-oprichter Ren Zhengfei riep vorige maand zijn bedrijf nog op in een interne memo dat het meer een softwarebedrijf moet worden met een opensource-aanpak.

Twee jaar na de aankondiging rollen de eerste producten van de band met Harmony OS aan boord, waaronder een smartwatch, tablet en in de toekomst ook een nieuwe premium smartphone. Tegelijk belooft Huawei dat het een honderdtal huidige Android-toestellen gaat upgraden naar Harmony OS het komende jaar.

Bij de aankondiging van Harmony OS lag de focus op een lage latency en extra veiligheid dankzij een microkernel-ontwerp. Hiermee worden de kernelfuncties zoveel mogelijk vereenvoudigd en meer systeemservices in user mode, buiten de kernel, uitgevoerd. De microkernel zelf biedt alleen de meest elementaire services, zoals thread planning en IPC. Omdat de microkernel veel minder code bevat (ongeveer een duizendste van de Linux-kernel, aldus Huawei), wordt het risico op een aanval volgens de fabrikant drastisch verkleind.

Android en LiteOS

In theorie klinkt dit goed, maar de Harmony OS-versies die Huawei nu lanceert op hun nieuwe toestellen, zijn niet wat hierboven omschreven staat. Volgens ArsTechnica draait de smartwatch op LiteOS, een opensource OS van Huawei dat eerdere smartwatches al gebruikten. De tweede versie van Harmony OS voor tablets en smartphones, gebruikt de broncode van AOSP, de opensource-variant van Android. In feite gaat het vandaag om een rebranding van hun huidige producten om alles onder één noemer te bundelen. Die aanpak maakt het eenvoudiger om op korte termijn een honderdtal toestellen te updaten naar het ‘nieuwe’ OS.

In feite gaat het vandaag om een rebranding van hun huidige producten om alles onder één noemer te bundelen

Toegegeven, bij de aankondiging van Harmony OS in 2019 benadrukte Huawei dat Android in smartphones de voorkeur blijft genieten, maar we krijgen de indruk dat Harmony OS meer een ‘branding’-verhaal is geworden. Bij de lancering twee jaar geleden was er nog sprake van een “totaal verschillend” OS vergeleken met Android en iOS. “Het is een microkernel-gebaseerd gedistribueerde besturingssysteem dat een soepele ervaring biedt in alle scenario’s”, aldus Richard Yu, CEO van Huawei’s consumententak, tijdens de presentatie twee jaar geleden.

Wat met de applicaties?

Huawei beloofde bij de aankondiging van Harmony OS ook dat je een applicatie maar één keer moet coderen. Vervolgens kan je ze op alle soorten apparaten uitrollen, ongeacht schermgrootte of interface. “Ontwikkelaars zullen vanuit één enkele omgeving verschillende talen naar machinecode kunnen compileren”, aldus het bedrijf. Met de huidige aanpak lijkt dat niet realistisch aangezien het twee afzonderlijke projecten zijn zonder raakvlak.

Het is voorlopig onduidelijk of het oorspronkelijke Harmony OS verder wordt ontwikkeld om aan de initiële droom te voldoen, of dat het huidige traject de nieuwe richting is voor het OS. Indien het dat laatste wordt, doet het de naam ‘Harmony’ alvast weinig eer aan.

lees ook

Huawei brengt opvallend 3:2-monitor MateView naar België

Wie als ontwikkelaar onder de motorkap wil kijken, kan terecht bij OpenHarmony. Hier kan je de OS-versie van wat vroeger LiteOS was, verder analyseren. De smartphone- en tabletversie van Harmony OS is een vork van Android. Ontwikkelaars kunnen daarvoor bij AOSP terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home