Huawei-oprichter Ren Zhengfei roept in een interne memo zijn bedrijf op om de switch te maken naar software. Volgens hem moet Huawei een grootmacht worden op softwaregebied en opensource omarmen om zo de huidige Amerikaanse sancties te vermijden.
Ren Zhengfei, oprichter en CEO van Huawei, heeft een interne memo rondgestuurd waarin hij oproept om de focus te verleggen naar software. Reuters kon de memo inkijken en bericht dat Zhengfei “Huawei oproept om de leiding te nemen in de softwarewereld”. Op deze manier wil hij dat Huawei buiten de huidige Amerikaanse sancties werkt “richting een grotere onafhankelijkheid en autonomie”.
In zijn memo benadrukt hij ook dat een push richting software vraagt om het juiste businessmodel. Hij roept Huawei op om de opensource-aanpak te volgen en alle kennis binnen de opensource-community als een spons op te nemen.
“Eens we Europa, Azië en Afrika domineren, de Amerikaanse standaarden matchen niet met de onze en we mogen de VS niet binnen, dan laten we de VS ook niet toe in ons territorium”, benadrukt hij.
Eerder vorig jaar maakte Huawei TensorFlow-concurrent MindSpore al opensource en zet het vandaag in op een volledige AI-stack. In die stack zitten ook eigen AI-chips die mogelijk niet meer of in beperkte voorraad beschikbaar zijn door de Amerikaanse handelsoorlog.
Amerikaanse zwarte lijst
Huawei zit al een tijdje in de hoek waar de klappen vallen sinds voormalig Amerikaans president Trump het bedrijf op de zwarte lijst zette. Geen enkele leverancier die Amerikaanse technologie gebruikt voor zijn product, mag nog leveren aan Huawei zonder aparte handelsovereenkomst die telkens minutieus wordt gecontroleerd. Huidig president Biden lijkt die trend te volgen om China onder druk te zetten, ook al loste hij wel de greep op Xiaomi en TikTok.
Het vergrootglas dat de VS op Huawei legde en bijhorende politieke druk zorgt ervoor dat heel wat andere landen Huawei verbannen uit hun toekomstige 5G-netwerken. Zo kiezen Proximus en Orange voor hun 5G-netwerk Nokia en Ericsson alsook voor de modernisering van het huidige netwerk. Huawei, de vorige leverancier van beide telecomproviders, wordt prompt buitengezet. De schrik rond Chinese 5G-netwerkapparatuur in België zit er flink in, want iets daarna kondigde Telenet ook aan dat het ZTE vervangt door Nokia, Ericsson en Google Cloud voor de uitrol van zijn 5G-netwerk.
Ook in Zweden worden ZTE en Huawei verbannen uit het telecomnetwerk. Alle apparatuur van beide bedrijven moet eruit tegen 2024. Het Zweedse Ericsson spint garen bij zo’n beslissing, maar heeft tegelijk ook schrik dat hun oplossingen niet meer succesvol zullen zijn in toekomstige 5G-tenders in China. Volgens ZDNet heeft het namelijk schrik van de collaterale schade die de Zweeds-Chinese relatie heeft opgelopen sinds die beslissing.