HPE kondigt oplossingen aan voor Gaia-X. Opvallend, aangezien dat Europese initiatief nog niet operationeel is. Gaia-X vindt dus tractie, maar wat is het project precies en waar komt de interesse van het Amerikaanse bedrijf vandaan?
HPE kondigt een framework aan waarmee bedrijven kunnen intekenen op het Europese Gaia-X-project. Die aankondiging roept meer vragen op dan ze oplost: waarom werkt HPE zo enthousiast mee aan een Europees project? Wat doet het framework precies? En wat is Gaia-X zelfs?
De cloud, heruitgevonden
Het antwoord op die laatste vraag is best complex. Gaia-X is een project dat in gang is getrapt door Europa maar wordt uitgewerkt door een samenwerking van meer dan 250 bedrijven. Het project moet een antwoord bieden op de dominantie van grote Amerikaanse cloudspelers. De ambitie is niet om een concurrent in het leven te roepen, maar om het hele cloudmodel in vraag te stellen en een meer open en transparant alternatief naar voren te schuiven.
Gaia-X moet een antwoord bieden op de dominantie van grote Amerikaanse cloudspelers.
Vandaag vertrouwen organisaties die waarde uit data willen halen in grote mate op AWS, Microsoft Azure en Google Cloud. Die spelers groeiden door hun succes uit tot mastodonten waarmee je moeilijk kan concurreren. Dat brengt een probleem met zich mee. Data is het nieuwe goud of de nieuwe olie, al naargelang je favoriete boutade. Wie waarde uit zijn eigen kostbare data wil verwezenlijken, maakt zich echter afhankelijk van de grote externe partijen. Europa zoekt naar een aanpak waarbij organisaties eenvoudig en transparant waarde uit data kunnen halen, die kunnen verwerken maar toch ook onafhankelijk kunnen blijven van dominante internationale partijen.
Gestandaardiseerd ecosysteem
Gaia-X is het antwoord. Dat project omvat een set van standaarden en richtlijnen waaraan zowel bedrijven en providers moeten voldoen. Wie intekent op Gaia-X, krijgt toegang tot een ecosysteem van andere deelnemers die elkaar evenwaardig kunnen benaderen.
Een voorbeeld verduidelijkt: stel je voor dat een Frans energiebedrijf simulaties wil draaien om in te schatten wat de energieconsumptie en opbrengst voor de komende dagen zal zijn. Daarvoor heeft het bedrijf toegang tot zijn eigen data, maar dat volstaat niet. Om te simuleren hoeveel windmolens zullen opwekken, heeft de organisatie bijvoorbeeld gedetailleerde weersvoorspellingen nodig. Ook data over het gedrag van klanten is relevant, maar die heeft het bedrijf niet. Om de simulatie te draaien, heeft de energieleverancier dan weer flink wat rekenkracht nodig.
Wie intekent op Gaia-X, krijgt toegang tot een ecosysteem van andere gelijkwaardige deelnemers.
In de context van Gaia-X kan het energiebedrijf via open standaarden eenvoudig beroep doen op weerdata aangeboden door Franse en Europese organisaties. Die kan het bedrijf dan combineren met zijn eigen data. Bij de zoektocht naar de nodige rekenkracht is de energieleverancier niet aangewezen op AWS of Azure, maar kan het bedrijf beroep doen op rekentijd bij een efficiënte Europese supercomputer die eveneens geconnecteerd is via Gaia-X.
Netwerk van gelijkwaardige partijen
Het project moet organisaties helpen om niet alleen alternatieve providers voor rekenkracht of opslag te vinden, maar vooral elkaar. Het internet is vandaag geen netwerk van gelijkwaardige spelers meer, met trafiek die van klanten naar grote bedrijven loopt, maar zelden van bedrijf naar evenwaardig bedrijf. De klanten van techreuzen en cloudproviders hebben nochtans de data en bijgevolg de waarde in handen.
Gaia-X heeft de ambitie om commerciële deelnemers aan het internet opnieuw op gelijke voet te zetten en ze de weg naar elkaar te wijzen. De hyperscalers zijn bovendien meer dan welkom om deel te nemen aan het project, en doen dat ook. Zolang ze zich aan de open standaarden houden, is er geen probleem.
Op die manier is Gaia-X geen exclusief Europees verhaal. De dominantie van Amerikaanse cloudreuzen was de aanleiding voor het project, maar het perspectief van Gaia-X is interessant voor organisaties van over de hele wereld. Wie wil er immers niet op een open en veilige manier data ontsluiten, zonder daarbij afhankelijk te worden van enkele techgiganten?
Raamwerk bovenop de standaarden
Standaarden en richtlijnen zijn één kant van het verhaal. Om deel te nemen aan het project hebben partijen een werkbare interface nodig. Die moet het mogelijk maken om eigen data of andere diensten aan te bieden, of andersom data en diensten van andere deelnemers te consumeren. HPE springt op Gaia-X met een framework dat dienst doet als toegangspoort naar Gaia-X.
lees ook
HPE lanceert Ezmeral: nieuw softwareportfolio met GreenLake-modules
Het beestje heet het HPE Solution Framework voor Gaia-X en is gebaseerd op HPE’s Ezmeral Software Platform. Ezmeral biedt klanten vandaag al een platform om toepassingen, data en IT te beheren binnen een enkel op containers gebaseerd ecosysteem. Dat is ideaal, aangezien de werking van Gaia-X onder de motorkap ook op containers berust.
Marktplaats
HPE integreert verder het bestaande Cloud28+-platform. Dat is vandaag al een hub waarlangs HPE-klanten op zoek kunnen gaan naar geschikte aanbieders van clouddiensten. Cloud28+ zal in de context van Gaia-X een marktplaats bieden waarlangs Gaia-X-deelnemers hun diensten en data kunnen aanbieden en die van anderen kunnen vinden. HPE combineert de technologie met opensource-standaarden voor de verificatie en authenticatie van softwarediensten.
Met het framework, een bijhorende referentie-architectuur en Cloud28+ zorgen organisaties ervoor dat hun omgeving klaar is om deel te nemen aan Gaia-X. Daarbij probeert HPE nog wat verder te helpen met de HPE Roadmap Service voor Gaia-X. Die biedt een wegwijzer richting de al bij al toch complexe deelname aan het project. Voor de duidelijkheid: Gaia-X is open. Wat HPE uitwerkt, is een manier om deel te nemen aan het project, niet dé manier.
Verticals eerst
HPE wil vandaag al de nodige oplossingen uitrollen om organisaties te helpen om zich aan te sluiten bij Gaia-X, omdat het bedrijf de ambitie heeft helemaal klaar te zijn wanneer Gaia-X echt breed lanceert. Niemand verwacht echter een ontploffing die de huidige structuur van het zakelijke internet zal veranderen, al is die ambitie er wel op de lange termijn.
In de plaats daarvan bereiden Gaia-X en de deelnemers zich voor op een langzame maar gestage groei. In eerste instantie mikt het project op verticale markten zoals de eerder vernoemde energiesector of de auto-industrie. De data die (semi)-autonome wagens genereren, gecombineerd met gegevens van toeleveranciers, wegenbeheerders of het weer, hebben heel veel potentieel. Sectoren met dergelijke data ter beschikking kunnen het snelst meerwaarde halen uit een project dan hen toestaat data met elkaar te delen en zelf meerwaarde te verwezenlijken.
Blik op de toekomst
Op de lange termijn kan iedereen deelnemen aan Gaia-X, en dat hoeft uiteraard niet via HPE te lopen. In de praktijk zal een doorsnee organisatie niet meteen zelf een raamwerk uitwerken op de Gaia-X-standaarden, maar beroep doen op een derde partij. Naarmate de populariteit van Gaia-X groeit, moet het eenvoudiger worden om eraan mee te werken.
lees ook
Europese clouddienst Gaia-X groeit met 212 nieuwe partners
Loopt alles zoals gehoopt, dan kijken we uit naar een toekomst waarin een Belgische kmo via Gaia-X data kan verkopen aan een Duitse start-up, die vervolgens analyses uitvoert op het meest economisch geschikte platform. De uitkomst van die analyse kan op zijn beurt weer ingezet worden door een Italiaanse onderneming met een goed idee. Alle partijen zijn evenwaardig en halen op een heel concrete manier waarde uit hun data.
Hoeveel waarde precies? Dat is vooralsnog de hamvraag. Gaia-X is een project dat nog stevig in de stijgers staat en geen eindproduct. Over het open aspect is al goed nagedacht, het achterliggende financiële aspect minder. Als Gaia-X van grond komt, wordt interessant om te zien hoe het hele ecosysteem in de praktijk zal evolueren.