Hoe behouden IT- en securityteams de controle over hun digitale omgeving?

Door het toenemend gebruik van cloudtoepassingen van verschillende leveranciers dreigen IT- en securityteams de controle over hun digitale omgeving te verliezen. Dat kan het gevolg zijn van compatibiliteitsproblemen, de tijd en moeite die het kost om telkens veranderingen door te voeren, de uitdagingen die het overstappen naar een andereaanbieder met zich meebrengen en de continue aanwezige securityrisico’s. 

Het tempo van de veranderingen op IT- en securitygebied neemt toe, wat meer complexiteit met zich meebrengt. IT- en securityteams zijn verantwoordelijk voor een grotere verscheidenheid aan technologische domeinen dan in de afgelopen jaren. Onderzoek van Forrester bevestigt deze verschuivingen: van de teams die verantwoordelijk zijn voor de security van medewerkers op kantoor, op afstand en hybride medewerkers, heeft 52% dit pas in de afgelopen vijf jaar op zich genomen. Ondertussen kreeg 46% in die tijd de verantwoordelijkheid voor het beheren en beveiligen van publieke cloudapplicaties, en kreeg 53% de netelige kwestie van naleving van meer regelgeving voorgelegd.

IT- en securityteams hebben een enorme uitdaging gekregen: verbindt teams op afstand, teams en infrastructuur op locatie, meerdere cloudomgevingen, SaaS-apps en nog meer, zodat ze functioneren als één enkele, veilige digitale omgeving. Dat is om meerdere redenen moeilijk:

  • Bij veel bedrijven maken een eigen infrastructuur, unieke behoeften en semi-compatibele processen en configuraties het moeilijk om clouds, SaaS-apps, webapps en on-premise infrastructuur met elkaar te verbinden. Deze domeinen zijn oorspronkelijk simpelweg niet gebouwd om gemakkelijk en veilig samen te werken.
  • De wet van Conway vertelt ons dat systemen de neiging hebben om overeen te komen met de communicatiestructuur van hun organisatie. En buiten hun schuld om, veel IT- en securityteams zijn behoorlijk geïsoleerd .

De beschreven omstandigheden resulteren er vaak in dat IT en security verzanden in tijdelijke oplossingen en complexe onderlinge afhankelijkheden.

 

Connectiviteitscloud biedt uitkomst

Tijdens gesprekken met klanten is het belangrijk te analyseren wat ze tussen de regels door proberen te zeggen. Als IT-ers en securityverantwoordelijken praten over controleverlies, zoeken ze eigenlijk een betere oplossing. Samengevat een verbinder tussen IT en security, die de complexiteit reduceert door met alles in de digitale omgeving samen te werken, overal beschikbaar is en alle netwerk-, security- en ontwikkelingsfuncties kan (laten) uitvoeren.

Uit een ander recent onderzoek onder IT- en securitymanagers blijkt dat 72% een veilig ‘any-to-any’-cloudplatform bijzonder op prijs stelt. Verder vertelden de respondenten dat ze gemiddeld 16% van hun volledige IT- en securitybudget in een dergelijk platform zouden investeren. Als oplossing voor deze groeiende latente behoefte aan betere controle over de gehele digitale omgeving heeft Cloudflare de connectiviteitscloud ontwikkeld en geïntroduceerd.

Een connectiviteitscloud is een nieuwe benadering voor het leveren van diensten die bedrijven nodig hebben om hun digitale omgeving te beveiligen en te verbinden. Het is een intelligent geïntegreerd platform van programmeerbare cloud-native services die elke connectiviteit mogelijk maakt tussen alle netwerken (on-premise en internet), cloudomgevingen, applicaties en gebruikers. Bestaande uit een enorm scala aan security-, prestatie- en ontwikkelservices, niet om alles overal te vervangen, maar met de mogelijkheid om toe te passen waar dat nodig is en veel kritieke services op één platform te consolideren.

Cloudflare’s connectiviteitscloud is gebouwd op vier fundamentele principes:

  1. Diepe integratie – Organisaties vertrouwen op internet om verschillende elementen van hun digitale omgeving met werknemers, partners en klanten te verbinden. Een connectiviteitscloud is standaard geïntegreerd met internet en met bedrijfsnetwerken en biedt veilige, oneindig schaalbare connectiviteit met lage latency tussen elke gebruiker, applicatie en infrastructuur. Het is net zo snel en eenvoudig als internet op zijn best, zonder risico of onzekerheid.
  2. Programmeerbaarheid – Elke digitale bedrijfsomgeving heeft een eigen infrastructuur, meerdere clouds, unieke compliance-behoeften en andere specifieke tools, processen en configuraties. De architectuur van een connectiviteitscloud biedt onbeperkte interoperabiliteit en aanpasbare netwerken, waardoor deze zich kan aanpassen aan die unieke behoeften en tevens consistente gebruikerservaringen en efficiënt beheer biedt.
  3. Platformintelligentie – Organisaties hebben een breed scala aan services nodig om alles in hun digitale omgeving met elkaar te verbinden en te beveiligen. Maar alles integreren is lastig en alles proberen te beheren veroorzaakt inefficiënties en securitylacunes. In een goed ontworpen connectiviteitscloud is op fundamenteel niveau een breed scala aan diensten ingebouwd, en deze analyseert extreem grote volumes en variëteiten van netwerkverkeer om intelligente modellen automatisch bij te werken.
  4. Eenvoud – Te veel IT- en securityservices leiden tot te veel dashboards, wat resulteert in inefficiëntie, slechte zichtbaarheid en alertheid. Hoewel 100% consolidatie op één platform niet de oplossing is, vermindert een connectiviteitscloud de wildgroei aan tools en de overbelasting van dashboards aanzienlijk door een groot deel van de IT-omgeving vanuit één managementconsole te beheren.

Met deze functionaliteiten kunt u met de connectiviteitscloud nieuwe services aan uw digitale omgeving toevoegen zonder nog meer controle te verliezen, terwijl het ook helpt de controle te herstellen over wat u al heeft.

Cloudflare connectiviteitscloud

We geven toe dat we geneigd zijn deze vier fundamentele principes extra belangrijk te vinden. Vanaf het begin zijn onze services namelijk al gebouwd op basis van vergaande integratie, programmeerbaarheid, platformintelligentie en eenvoud. Nu is ons totale aanbod uitgebreid genoeg om klanten te helpen deze voordelen te behalen bij het aanpakken van een groot aantal IT- en securitybehoeften. Daarom kunnen we met trots zeggen dat Cloudflare ’s werelds eerste connectiviteitscloud is.

Maar geloof ons niet zomaar op ons woord. Lees de onderstaande voorbeelden van klanten die Cloudflare hebben gebruikt om hun eigen controlecrises op te lossen:

Conrad Electronic: Veilige toegang voor een wereldwijd gedistribueerd personeelsbestand

De programmeerbaarheid, diepe netwerkintegratie en ingebouwde intelligentie van een connectiviteitscloud maken hem ideaal voor het leveren van veilige toegang tot bedrijfsbronnen.

De elektronicaretailer Conrad Electronic vertelde ons: “Alleen al het online houden van mensen zorgde voor een reeks administratieve knelpunten.” Bijna de helft van de 2.300 werknemers heeft op afstand toegang nodig tot bedrijfsapplicaties. Het inschakelen van die toegang was lastig: ze moesten voor elke gebruiker VPN-clients implementeren en configureren.

Conrad Electronic gebruikt nu Cloudflare’s connectiviteitscloud om veilige externe toegang tot honderden bedrijfsapplicaties te bieden. De beheerlast is aanzienlijk verminderd en hun team vertelt ons dat ze nu veel meer tijd per maand overhouden om te besteden aan het verbeteren van alle webactiviteiten. Bovendien is hun securitypositie sterker: “Met een muisklik kunnen we specifieke personen beperken in hun toegang of gevoelige gebieden beveiligen. Omdat we geen 1.000 VPN-profielen hoeven te onderhouden, verbeteren we onze veiligheid en besparen we tijd en geld.”

Carrefour: vertrouwde klantgerichte applicaties leveren en beheren

Dankzij de securitydata, netwerkintegratie en uniforme interface van een connectiviteitscloud is deze cloud ook uitstekend in het dichten van gaten in de beveiliging en het mogelijk maken van veilige applicatielevering op een mondiale schaal.

Het multinationale retail- en groothandelsbedrijf Carrefour heeft een snelgroeiende e-commerce business. Toen de cyberaanvallen echter toenamen, hielp het eenvoudigweg uitbreiden van hun securitystack niet. Zoals hun beveiligingsteam ons vertelde: “De verwevenheid van meerdere tools bemoeilijkte de coördinatie en controle van de architectuur. Verder maakte de gebrekkige integratie tussen tools het onderzoeken en oplossen van security- en performanceproblemen tot een complexe en tijdrovende inspanning.”

Als onderdeel van hun bredere securitytransformatie heeft Carrefour de connectiviteitscloud van Cloudflare overgenomen om webexploits, zero-day-bedreigingen en kwaadaardige botaanvallen te voorkomen. Hierdoor konden ze vijf securitytools van verschillende leveranciers vervangen. Sindsdien hebben ze ook de tijd voor het oplossen van incidenten met 75% verkort.


Dit is een aangeleverde bijdrage van Tony van den Berge, VP European Regional Markets bij Cloudflare. Voor meer informatie over hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home