Gras groen, lucht blauw en pc-verkoop daalt in Q1

Tot niemands verrassing en zoals voorspeld daalde de verkoop van pc’s in het eerste kwartaal van 2023. Dat merkt IDC. Herstel zit in de kaarten maar is niet voor morgen.

De pc-markt krimpt in het eerste kwartaal van 2023. Dat stelt IDC vast. De daling van de pc-verkoop werd ingezet aan het einde van de pandemie en is het gevolg van de uitdagende economische situatie. Het aantal bestellingen is niet alleen aan de lage kant, ook de inventaris in het kanaal is nog best hoog. Het resultaat is dat er volgens IDC 56,9 miljoen computers verscheept werden in Q1 2023. Dat is 29 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2022, toen er op zoch al een daling plaatsvond.

Geen verrassing

De krimp van de markt komt niet als een verrassing. Analisten voorspellen al geruime tijd dat de uitdagingen in de verkoop van pc’s nog even zal aanhouden. IDC zelf stelde pas zijn verwachtingen nog naar omlaag bij. Eind 2022 voorspelde het analistenbureau een verdere krimp voor dit jaar en zelfs eerder in 2022 stonden de huidige resultaten al in de sterren geschreven.

Het huidige kwartaal liet zich voelen bij alle fabrikanten. Lenovo is op dit moment de grootste OEM met 12,7 miljoen verscheepte laptops, maar zag zijn verkocht volume dalen met 30,3 procent. HP staat op plaats twee met 12 miljoen verkochte computers, goed voor een daling van 24 procent. Dell komt pas op de derde plaats met de grootste daling van alle professionele fabrikanten: 31 procent minder verkochte pc’s brengt Dell op 9,5 miljoen verkochte units. Tot slot vermelden we Apple nog, dat van alle computerbouwers het hardst getroffen werd. 4,1 miljoen toestellen vertrokken uit te fabriek: 40,5 procent minder dan een jaar eerder.

Toekomstperspectief

IDC verwacht dat de neerwaartse trend nog wel even zal aanhouden. Tot midden of zelfs eind 2023 zal een overschot in inventaris een negatieve impact hebben op de bestellingen. Als de economie daarna aanzwengelt, verwachten de analisten wel een herstel. Vanaf 2024 is er terug perspectief voor de pc-markt, ook al omdat toestellen gekocht aan het begin van de pandemie en bij de transitie naar Windows 10 stilaan hun leeftijd zullen tonen tegen dan. Een vernieuwing van het pc-portfolio van bedrijven, in combinatie met upgrades naar Windows 11, kunnen de verkoop volgend jaar een nieuwe boost geven.

Tot dan is het geduld uitoefenen. Op zich is dat geen ramp, merkt IDC op. De daling geeft fabrikanten de mogelijkheid om hun productielijnen te optimaliseren, logistieke problemen in de toeleveringsketen weg te werken en eventueel nieuwe productiesites buiten China te zoeken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home