Licht aan het einde van de tunnel: vraag naar laptops zal opnieuw stijgen

werken met laptop

Na opeenvolgende kwartalen van teleurstellende verkoopresultaten, is er weer een glimmertje hoop voor pc-fabrikanten. TrendForce voorspelt dit kwartaal een stijging in het aantal verkochte toestellen.

De pc-industrie beleeft lastige tijden. Na het boomjaar 2021, toen consumenten en thuiswerkers grote nood hadden aan extra apparaten thuis, kwam vorig jaar de onvermijdelijke terugval van de verkoopvolumes. De daling is zich ook in 2023 aan het verder zetten. Volgens cijfers van TrendForce gingen in het eerste kwartaal van het jaar net geen 34 miljoen laptops over de toonbanken: 13 procent minder dan het vorige kwartaal en 39 procent minder dan in het openingskwartaal van 2022.

lees ook

HP evolueert en blijft hameren: ‘Wij zijn geen pc-bedrijf’

Het gezegde luidt dat de nacht altijd het donkerst is vlak voor de zon opkomt, en de pc-industrie lijkt nu op dat donkerste punt te zitten. TrendForce spreekt over ‘economische tegenwind’ door de hoge inflatie in veel afzetmarkten en de daarop volgende dalende vraag naar elektronicatoestellen. Maar toch ziet het analysebureau redenen voor optimisme; wat de fabrikanten maar al te graag zullen horen.

Nvidia schiet te hulp

De deus-ex-machina is Nvidia. De GPU-specialist zal in mei nieuwe midrange en instapmodellen van grafische kaarten aankondigingen. Dit moet gamers weer aansporen om een nieuwe laptop aan te kopen. De toegenomen interesse in artificiële intelligentie moet een positief effect hebben op de vraag naar zware workstation-machinerij. Hoewel dit beide nichecategorieën zijn, ziet TrendForce het aantal verkochte laptops toch weer toenemen tot 37,6 miljoen, meteen een stijging van elf procent.

verkoopcijfers laptops trendforce
Bron: TrendForce

Dat gezegd zijnde ziet TrendForce nog geen volledig herstel van de vraag gebeuren in 2023. Het totaal aantal verkochte laptops zal in 2023 dertien procent lager blijven dan in 2022, wat al geen topjaar was. Er mag dan wel licht schijnen, maar het einde van de tunnel is nog niet bereikt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home