Synology zet met de Synology DiskStation DS1823xs+ een NAS in de markt voor kmo’s die vrezen dat ze onvoldoende ruimte gaan hebben voor harde schijven. Met die angst maken de acht bays, uitbreidbaar tot achttien, komaf. Zolang je tenminste braaf centjes bij Synology spendeert.
Synology trekt de kaart van de capaciteit met de DiskStation DS1823xs+ (1.709 euro exc. btw). De NAS is in z’n DNA een klassieke DiskStation, maar dan ééntje die ruimte biedt aan acht drives in de plaats van vier of vijf. Dat brengt de capaciteit met 18 TB-HDD’s op 144 TB, zonder rekening te houden met redundantie.
Klinkt dat als goed, maar niet goed genoeg? Dan kan je twee expansie-units (DX517) aansluiten, goed voor telkens vijf bays en dus ruimte voor tien extra drives of 180 TB bijkomende capaciteit. De hoge capaciteit is op zich niet zo speciaal: meer dan genoeg opslagservers slikken meer drives. Daarbij gaat het in de regel echter om rack-servers, terwijl je dit toestel gewoon op een bureau of in een gewone kast kan plaatsen.
Vervelende muur
De DiskStation DS1823xs+ kan overweg met 3,5 inch-drives, die je via een handig kliksysteem in dragers bevestigt. Schijven toevoegen of wisselen is zo kinderspel. Welke schijven je erin stopt, is een ander verhaal. Synology probeert subtiel een muurtje rond z’n tuin te bouwen, en zet enkel eigen Synology-drives op de compatibiliteitslijst. Bovendien geeft de NAS-fabrikant aan dat technische ondersteuning alleen mogelijk is wanneer je drives van de lijst gebruikt.
Nog erger: wanneer je toch andere NAS-drives gebruikt, zoals bijvoorbeeld de IronWolf-schrijven van Seagate, dan schreeuwt je NAS via het dashboard dat er iets grondig mis is. Je zal je systeem nooit in een ‘gezonde’ status krijgen met dergelijke drives en in Opslagbeheer zie je dat de schrijven Niet-geverifieerd zijn, wat eigenlijk niets wil zeggen. Er is geen optie om aan te vinken dat je het (onbestaande) risico wil nemen. Zelfs wanneer je een upgrade uitvoert van een oude NAS naar dit nieuwe toestel, krijg je die melding, hoewel het gebruikte besturingssysteem op beide toestellen identiek is.
Dat is een van de pot gerukte aanpak die naar onze mening erg klantonvriendelijk is. In essentie dwingt Synology bedrijven zo om z’n eigen drives te kopen, terwijl de NAS wel perfect kan werken met NAS-schijven van bijvoorbeeld Western Digital of Seagate. De concurrentie heeft bovendien drives met een hogere capaciteit (22 TB) dan wat Synology zelf aanbiedt. De fabrikant zelf haalt argumenten boven zoals overeenstemming tussen firmware van de drives en de NAS. Daar zijn inderdaad kleine voordelen te halen, maar daarmee zijn andere drives niet plots incompatibel. Concurrenten zoals Qnap doen niet zo moeilijk.
Extra aansluitingen
Synology voorziet de Synology DiskStationDS1823xs+ van één RJ45-poort voor 10 GbE. Dat is een welkome toevoeging boven op de twee 1 GbE-aansluitingen. De fabrikant blijft 2,5 GbE schuwen, maar dat is in dit geval geen groot probleem. Je kan nog twee USB 3.2 Gen 1-poorten (Type A) gebruiken om bijvoorbeeld externe HDD’s aan te sluiten en ook PCIe tekent present. Daarmee kan je meer 10 GbE-connecties voorzien.
De NAS-fabrikant geeft ook deze Synology DiskStation DS1823xs+ ruimte voor SSD-cache. Het toestel bevat twee M.2-connecties waar je NVMe-drives kan aansluiten. Dat kan bepaalde toestellen handig versnellen, al blijft deze NAS toch een toestel waar opslag centraal staat, en niet complexe workloads zoals VM’s of containers.
Processor
De AMD Ryzen V1780B-CPU is nochtans geen doetje. De quadcorechip heeft een basiskloksnelheid van 3,35 GHz. Dat volstaat om al iets zwaardere workloads te ondersteunen, al zal je daarvoor de meegeleverde 8 GB aan RAM wel moeten uitbreiden. De NAS heeft twee sleuven die ieders maximaal 16 GB ondersteunen, goed voor 32 GB aan RAM in totaal.
Synology blijft wel vasthouden aan oude gewoonten: een recente chip zal je zelden vinden in de NAS-toestellen van de fabrikant. De AMD Ryzen V1780B dateert al van begin 2018 en is gebaseerd op de eerste generatie van de Zen-architectuur. Dat maakt de chip niet slecht, maar er zijn efficiëntere en meer zuinige modellen. Bovendien heeft deze processor beperkte ingebouwde multimedia-capaciteiten.
lees ook
Synology DS1522 Plus review: gevaarlijke gok
Hardwarematig kunnen we de loftrompet zoals je leest niet zomaar afsteken. De specificaties van de Synology DiskStationDS1823xs+ zijn adequaat maar niet modern en het geslote ecosysteem voor harde schijven is een groot en niet te negeren minpunt. Daar tegenover staan dan weer de eenvoud van het bay-systeem en de bouwkwaliteit van de Synology DS1823+. Dat alleen is niet genoeg om dit toestel te redden, maar Synology heeft een troef achter de hand.
DiskStation Manager
Die troef: DiskStation Manager (DSM) 7.2. Met dat gebruiksvriendelijke, krachtige en uitgebreide besturingssysteem maakt Synology bijna alles goed. Gaan we er even vanuit dat je wél Synology-drives hebt gekocht en het systeem niet moord en brand schreeuwt, dan is DSM 7 het beste NAS- en misschien zelfs server-besturingssysteem dat je vandaag op de markt kan vinden.
Het besturingssysteem en de capaciteiten ervan verschillen op deze NAS niet met andere gelijkaardige modellen van Synology. Je krijgt dus een handige desktopomgeving met overzichtelijk beheer dat je kan delegeren aan medewerkers, inbegrepen tools voor back-ups (lokaal, naar een andere NAS of naar de cloud), een hypervisor, een heuse Google Foto’s-concurrent, een bestandsbeheerder waarmee je ook eenvoudig bestanden extern kan delen en meer.
Via het Package Center kan je de functionaliteit nog drastisch uitbreiden, terwijl Active Insight gecentraliseerd cloudbeheer van deze en andere NAS-toestellen in een IT-omgeving mogelijk maakt. De fabrikant integreert zijn eigen C2-cloud verder op verschillende handige plekken, zoals in de back-up-tool. Verder melden we nog graag dat Synology al geruime tijd 2FA ondersteunt, en verschillende handige mobiele apps heeft.
Apple-NAS
Synology gaat Apple achterna. De fabrikant bouwt fantastische hardware met daarop uitmuntende software. De Synology DiskStation DS1823xs+ is daar een uitstekend voorbeeld van. Intuïtiever wordt het haast niet. De iets oudere processor is in de praktijk geen ramp en als opslagserver is deze NAS een topper. Iedere kmo of ieder team dat op zoek is naar een beheersbare maar krachtige oplossing om veel data op te slaan, is hier aan het juiste adres. Je hoeft bovendien geen diploma’s of certificaten te hebben om het meeste uit deze NAS te halen.
Helaas kiest Synology er net als Apple voor om die muur rond z’n tuin te bouwen. Hoewel hardware van de fabrikant meer dan knap genoeg is, is dat voor Synology niet voldoende. Het wil zijn HDD’s door je strot rammen op een erg klantonvriendelijke manier. Dat is jammer: niet zo lang geleden werkten Synology en Seagate nog samen en kreeg je in DSM meer informatie te zien over de gezondheid van Seagate IronWolf-drives.
Die samenwerking volstond als positieve incentive om voor die HDD’s te kiezen boven andere. Synology kan perfect zijn eigen drives aanprijzen via zo’n positieve stimulans maar kiest voor een harde aanpak. Ga je daarin mee, dan koop je zoals steeds bij Synology een uitmuntende opslagserver. Wij vinden het principieel echter moeilijk om dergelijke praktijken te ondersteunen.
Synology DiskStationDS1823xs+ – 1.709 euro excl. btw.
.pro’s
- Grote HDD-capaciteit
- Handige HDD-bays
- Fantastische DSM-software
- 10 GbE
.contra’s
- Artificiële compatibiliteitsproblemen met goede NAS-schijven
- Oude processor