Synology lanceert Plus-HDD’s voor NAS thuis en op kantoor

Synology verdubbelt zijn inzet op eigen harde schijven met de HDD Plus-reeks: een line-up van harde schijven voor servers in kantooromgevingen of thuis.

Synology heeft heel graag dat je in een Synology-NAS ook Synology-drives stopt. In 2021 startte het bedrijf daarom met eigen schijven gericht op de enterprise-markt. De line-up werd al snel uitgebreid en ook Synology-SSD’s verschenen in tussentijd in de rekken. Nu lanceert Synology met de Plus Series een line-up van drives voor NAS-toestellen bij kmo’s of thuis.

Synology zelf wijst naar tal van voordelen bij de eigen drives. Zo zijn ze goed getest (met DiskStation-servers), zijn firmware-updates eenvoudig door te voeren vanuit de DiskStation Manager (DSM) en kunnen klanten die voor de drives kiezen bij het bedrijf terecht voor ondersteuning van zowel hun NAS als de HDD’s die er in zitten.

Specificaties

De Synology HDD Plus Series bestaat bij lancering uit vier modellen met capaciteiten:

  • HAT3300-4T: 4 TB, 5.400 rpm, 202 MB/sec, lucht – 90 euro
  • HAT3300-6T: 6 TB, 5.400 rpm, 202 MB/sec, lucht – 150 euro
  • HAT3300-8T: 8 TB, 5.400 rpm, 202 MB/sec, lucht – 190 euro
  • HAT3300-12T: 12 TB, 7.200 rpm, 240 MB/sec, helium – 240 euro

De drives zouden een mean time between failures (MTBF) hebben van één miljoen uur en zijn goed voor een belasting van 180 TB per jaar. Synology stelt dat de drives op CMR-technologie gebouwd zijn. Ze hebben allemaal een cachebuffer van 256 MB, maar de geadverteerde snelheden hebben betrekking op grotere sequentiële schrijfopdrachten. De drives komen standaard met drie jaar garantie.

Concurrentieel

Synology gaat niet in detail over de adviesprijzen en hoewel de drives in principe per direct beschikbaar zijn, stellen we vast dat ze op dit moment nog relatief beperkt in de digitale winkelrekken liggen. De effectieve prijs is doorgaans bovendien een beetje hoger.

De Synology Plus Series-drives zijn rechtstreekse concurrenten voor Seagate IronWolf en WD Red. De geadverteerde prijs is best competitief en de integratie met DSM telt zeker als een pluspunt. Het is goed te begrijpen waarom Synology zijn positie als NAS-fabrikant wil gebruiken om zelf ook centjes te verdienen aan de drives die er in gaan.

Synology bouwt de HDD’s niet zelf. De fabrikant deelt geen details, maar de eerste HAT-drives onder het enterprise-segment van Synology waren Toshiba MG06ACA800E-drives met een ander shirt aan. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ook deze HDD’s afkomstig van een Toshiba-fabriek.

Risico’s

De strategie brengt risico’s met zich mee. De introductie van eigen HDD’s ging voor Synology gepaard met striktere compatibiliteitsvereisten voor harde schijven in zijn NAS-toestellen. Traditionele merken zoals Seagate en Western Digital verschuiven plots naar de achterbank, waardoor de ambitie van Synology om klanten richting het eigen ecosysteem te duwen toch stevig doorschemert.

lees ook

Gezocht: 3 lezers die een high-end Synology opslagserver willen testen

Hoewel deze drives voordelen hebben met de integratie met DSM mag je immers niet vergeten dat iedere NAS- of server-HDD in principe geschikt is voor gebruik in een DiskStation of RackStation. Functioneel zijn er geen nadelen verbonden aan een niet-Synology-drive in een Synology-NAS. Hopelijk is de lancering van de Plus Series geen startschot voor een verdere afscherming van het ecosysteem, maar enkel een welkome intrede in een markt waar de NAS-fabrikant zeker een plek heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home