Seagate verrast met eerste NAS-SSD

Harde-schijfgigant Seagate verrast op CES met een portfolio waar SSD’s centraal staan. Vooral de IronWolf 110 SSD, speciaal ontwikkeld voor gebruik in NAS-omgevingen, springt in het oog.

Op CES lijkt Seagate de SSD volledig te hebben omarmt. Seagate, dat samen met Western Digital een bijna-duopolie heeft op HDD-productie, was iets later dan zijn grote concurrent met de introductie van SSD’s in het portfolio. De strategische samenwerking met flash-fabrikant Micron lijkt nu eindelijk zijn vruchten af te werpen met wat Seagate zelf omschrijft als ’s werelds eerste voor NAS ontwikkelde SSD.

SSD voor NAS

De IronWolf 100 SSD is een volwaardige telg in de NAS-line-up van Seagate. Dat wil zeggen dat de SSD geoptimaliseerd is voor intens gebruik in uitdagende omgevingen met de nodige trillingen. Consistente prestaties, 24×7, zitten in het DNA van de line-up en dus ook deze SSD. De drives worden getest samen met NAS-partners zoals Synology zodat ze zeker tegemoetkomen aan de hoge eisen van NAS-gebruikers. Seagate brengt vier versies uit van de SSD met capaciteiten tussen de 240 GB en de 3,84 TB. Voor de grootste drive garandeert de fabrikant 7.000 terabytes written (TBW) en een MTBF van 2 miljoen uur.

Alle varianten zijn gebouwd met 3D TLC-NAND. De drives maken gebruik van een klassieke SATA-interface die de standaard is voor NAS-producten. Geen spectaculaire M.2 NVMe-transfersnelheden dus, maar een respectabele 560 MBps-leessnelheid en 535 MBps-schrijfsnelheid. Seagate biedt vijf jaar garantie op de drives.

Flash-array of cache

Wat ben je nu met een SSD in een NAS? Seagate zelf ziet twee belangrijke gebruiksscenario’s. In het eerste vul je gewoon alle bays van je NAS met SSD’s voor een extreem performante flash-array. Die oplossing is prijzig, maar zorgt uiteraard voor een razend responsieve server. In een ander populair scenario worden HDD’s en SSD’s in één NAS gecombineerd. Enkele SSD’s doen in dat geval dienst als een soort cache voor de veelgebruikte data, terwijl de HDD’s aan een voordeliger prijskaartje minder gebruikte data bijhouden.

Dankzij de IronWolf-branding is deze SSD best uniek in de markt. Andere fabrikanten maken al langer een onderscheid tussen consumenten-SSD’s en Pro-versies, vooral gericht op workstations. De hoeveelheid TBW is hier vaak een factor die het verschil maakt. Seagate is de eerste die een SSD in de markt zet speciaal voor NAS-toepassingen. In welke mate er in de praktijk een merkbaar verschil zal zijn met bijvoorbeeld de populaire Pro-SSD’s van Samsung, kunnen we op dit moment moeilijk zeggen. Seagate claimt alleszins dat de DuraWrite-technologie die de dingen aan boord hebben, voor optimale prestaties bij NAS-workloads zorgt.

Breed portfolio

Seagate zet ook buiten de NAS-markt in op SSD’s, met exemplaren onder de FireCuda-branding voor gamers, en BarraCuda voor enthousiastelingen. Die maken wel gebruik van het M.2 NVMe-slot, en kunnen zo gebruikt worden om oude systemen te upgraden (als ze de standaard ten volle ondersteunen).

We zijn in ieder geval vooral benieuwd of Seagate met de NAS-SSD’s zijn doelgroep van prosumers, kmo’s en creatieve pro’s kan bekoren. Een belangrijke factor daarin is ongetwijfeld de prijs, maar die kennen we op het moment van dit schrijven helaas niet, over beschikbaarheid kunnen we al wel iets zeggen: de drives moeten nog deze maand in de rekken liggen.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop de Consumer Electronics Show

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home