Razer bouwt met de Razer Book 13 een Intel Evo-gecertifieerde zakelijke ultrabook. Kan het toestel zijn mannetje staan tussen het premium geweld van meer gevestigde fabrikanten?
2021 is een interessant jaar voor de zakelijke laptopmarkt. Coryfeeën zoals HP, Dell en Lenovo krijgen plots het gezelschap van nieuwkomers. Gamingspecialist MSI maakt de sprong naar de zakelijke markt met onder andere de Summit-reeks en ook Razer hoopt uit zijn gamingbubbel te ontsnappen. Daartoe vestigt Razer zijn vertrouwen in de Razer Book 13: een 13,4 inch ultrabook die het heeft gemunt op de Dell XPS 13, de Lenovo ThinkPad X1 Nano en de HP Elite Dragonfly.
Volslank
Ons testmodel van de Razer Book 13 (1.652 euro excl.btw) bevat krachtig binnenwerk met de Intel Core i7-1165G7, 16 GB aan RAM en 512 GB SSD-opslag. Razer stopt die hardware in een compacte maar zware behuizing. De lichtgrijze laptop weegt 1.392 gram op onze weegschaal, wat 122 gram meer is dan de al relatief zware Dell XPS 13. Dynabook toont met de Portégé X30W dat gelijkaardig binnenwerk ook in een toestel van minder dan één kg past. Bovendien kunnen we het toestel niet bepaald dun noemen. De achterkant achter het schermpaneel is opvallend lijvig vergeleken met andere ultrabooks en het design van het chassis helt niet af naar de voorzijde, waardoor de Book 13 als een stevig blokje voelt om vast te pakken.
Razer benut de plaats wel met de nodige poorten. Twee USB-C-aansluitingen (Thunderbolt 4) zitten links en rechts van het toestel en laten je allebei toe om de oplader aan te sluiten. Ook een klassieke USB A-poort tekent present, net als een HDMI-aansluiting. Tot slot voorziet Razer een micro-SD-aansluiting. Het valt ons op dat de USB-C-poorten tijdens onze test niet altijd even responsief waren, waardoor we een toestel soms twee keer moesten verbinden.
Typen in kleur
Ondanks het gewicht en de poorten blijft de voetafdruk van de laptop beperkt, met dank aan de extreem dunne schermranden. Enkel voorgenoemde XPS 13 doet het iets beter, al scheelt het niet veel. Ondanks de beperkte plaats slaagt Razer er nog in om een webcam en Windows Hello IR-sensor bovenaan weg te stoppen. Een privacyklepje voor die webcam ontbreekt helaas. Het chassis bestaat verder uit aluminium en voelt heel degelijk aan.
Ook over het toetsenbord hebben we nauwelijks klachten: de travel is gemiddeld met een duidelijke klik tijdens het typen. Dat klikgeluid mocht naar onze smaak misschien iets stiller. Razer stopt configureerbare RGB-verlichting onder de toetsen en voorziet die van leuke functionaliteit. Klik je op de fn-knop, dan lichten relevante toetsen bijvoorbeeld duidelijk op. Het touchpad benut optimaal de beschikbare ruimte en is groot en responsief.
Topscherm
Terug naar dat knappe scherm dan. Het nagenoeg randloze paneel in onze testlaptop telt 3.840 x 2.400 pixels (16:10) en oogt fenomenaal. De maximale helderheid van 458 cd/m² volstaat voor werk in de meeste omstandigheden maar het zijn vooral de kleuren die in het oog springen. We meten een DeltaE-waarde van 2,6 wat aangeeft dat het paneel heel betrouwbare kleuren weergeeft.
Waardes onder de 2 zijn geschikt voor de meest veeleisende grafische designers en dit paneel komt aardig in de buurt. We zien verder 120 procent dekking van het sRGB-spectrum, wat die bevinding kracht bij zet. De cijfers doen ons erg denken aan de Dell XPS 13, waardoor we ons afvragen of Razer en Dell dezelfde leverancier delen. Wie een (relatief) slanke ultrabook zoekt maar heel veel eist van de schermkwaliteit, is hier aan het juiste adres.
Slechte conditie
Het mooie scherm brengt nadelen met zich mee. Zoals we eerder al zagen in de XPS 13 vergt een 4K-paneel veel van de batterij. Die is bij de Razer Book 13 wel echt aan de flauwe kant. Een volledige werkdag haal je sowieso niet met deze laptop, al kan je wel aardig in de buurt komen.
Idealiter stop je het toestel ergens halverwege nog even in het stopcontact. Razer voorziet gelukkig snellaadfunctionaliteit. Op een uurtje laad je het toestel van leeg naar 80 procent vol.
De autonomie van deze laptop is eigenlijk ontoereikend. Razer bouwt de zwaarste ultrabook van zijn soort, maar scoort wel het slechtst op onze batterijtests vergeleken met andere lichtere modellen. Het scherm is een excuus, maar de nog steeds lichtere XPS 13 doet beter met gelijkaardige specificaties.
Algemene prestaties
Wat prestaties betreft, doet de Razer Book 13 wel wat we verwachten. De configuratie van Razer is best klassiek met concurrenten die vrij wel identiek binnenwerk bieden. De Intel Core i7-1165G7 is een populaire processor met zijn 4 kernen en 8 threads. Toch is het niet vanzelfsprekend dat alle laptops met die chips gelijkaardig presteren. Intel maakt er dezer dagen een soep van door zijn laptopchips met een variabel TDP en een variabele minimale kloksnelheid te verkopen, wat het heel moeilijk maakt om in één oogopslag de pk’s van een laptop in te schatten.
Gelukkig weet Razer vanuit zijn gaming-ervaring hoe het een laptop moet maken. Het toestel werkt vlot en scoort goed op al onze benchmarks. De processor zakt tijdens onze tests nooit onder de 2,45 GHz, zelfs tijdens de stevigste belasting. Dat is goed nieuws, aangezien Intel de chip in de markt zet met een minimumklok van 1,2 GHz aan 12 watt. Goed dat Razer voor een stevigere configuratie kiest.
De 10 nm Tiger Lake-processor heeft Intel Xe-graphics aan boord. In eerdere tests merkten we al dat die superieur zijn aan de Intel HD-graphics van weleer en de capaciteiten van een eenvoudige grafische kaart benaderen. Ook nu zien we knappe grafische prestaties, waaraan een toestel zoals de Lenovo Thinkbook 14 met AMD Ryzen-chip en ingebouwde Radeon-graphics niet kan tippen.
Gecombineerd zorgt het binnenwerk voor goede prestaties over de hele lijn. Dat wordt bevestigd door de hoge totaalscores in onze tests die dagelijks kantoorwerk simuleren.
De grafische capaciteiten gecombineerd met het mooie scherm en de degelijke processor maken deze laptop uitermate geschikt voor grafische professionals die een kwalitatief mobiel toestel zoeken. Verwacht geen workstation-prestaties, maar voor occasionele foto- en videobewerking of grafisch design zit je met deze hardware aan het juiste adres.
Gamingsoftware
De software is spijtig genoeg een andere zaak. Razer lijkt vergeten te zijn dat het een professioneel toestel in de markt wil zetten met de Razer Book 13, en schiet hier schromelijk tekort. We vinden één stuk extra software op de laptop: Razer Synapse. Die software is vrijwel exclusief gefocust op de RGB-verlichting van de laptop. Het is indrukwekkend hoeveel je kan sleutelen aan de gekleurde lampjes onder het toetsenbord en wij vinden het zeker ok om deze functionaliteit ook in een zakelijk toestel te behouden, maar het volstaat niet.
Razer heeft niets professioneel gedaan met de software. Zelfs updaten kan niet via de suite. Sterker nog, op het moment van deze review slagen we er totaal niet in om ook maar ergens drivers of updates te vinden voor de Razer Book 13. De onduidelijke driverwebsite van Razer is pijnlijk leeg voor dit model. We verwachten niet veel van de software van een fabrikant, maar enkele eenvoudige beheermogelijkheden zien we wel als een absoluut minimum. Alle andere laptopbouwers slagen hier wel in. Dat de standaardconfiguratie met Windows 10 Home en niet Pro verscheept, maakt de zaak niet beter.
Topgeluid
Tot slot besteden we in deze pandemie-tijden extra aandacht aan de videocall-functionaliteit van het toestel. Van bij Dell weten we dat het niet eenvoudig is om een goede webcam in een erg dunne schermrand te stoppen, maar Razer doet wat het moet. Vergeleken met andere toestellen zijn de kleuren wel erg flets, maar de resolutie en de helderheid zijn verder op peil. De microfoon zit op het niveau van de concurrentie en zorgt zo voor degelijk geluid.
Het geluid is dan weer spectaculair. Razer heeft een THX Spatial Audio-label op zijn laptop geplakt, en dat laat zich horen. Verwacht geen draagbare home cinema-ervaring, maar van alle ultrabooks die we testten heeft dit exemplaar tot nu toe de beste luidsprekers.
Zakelijk toestel of gaminglaptop?
Het staat buiten kijf dat de Razer Book 13 een goede laptop is. De gebalanceerde hardware gecombineerd met een mooi scherm zorgt ervoor dat dit toestel hoog op de lijst mag staan van grafische professionals. Helaas kunnen we een aantal minpunten niet negeren. Het gewicht an sich is geen struikelblok, maar maakt de matige batterij een stuk moeilijker om te vergeven. De ontoereikende software verraadt dan weer dat Razer wel degelijk een gamingmerk is dat nog wat te leren heeft over de zakelijke markt. De Dell XPS 13 biedt vrijwel dezelfde voordelen maar is een meer volwassen zakelijk toestel met een beter uithoudingsvermogen.
Razer heeft duidelijk de capaciteiten om knappe ultrabooks te ontwikkelen, maar met deze laptop voelt het niet alsof de fabrikant zijn potentieel al bereikt heeft. We hebben teveel het gevoel dat we een uitstekend vermomde gaminglaptop vast hebben, die zijn grote grafische kaart heeft gedumpt maar zijn herkomst niet kan verbergen.
Geteste configuratie: Razer Book 13 RZ09-03571EM2-R3E1 – Intel Core i7-1165G7, geïntegreerde Intel Iris Xe Graphics, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 13,4 inch glossy aanraakscherm (3.840 x 2.400 pixels), Windows 10 Home – 1.652 euro excl.btw
Garantie – 2 jaar carry-in.
.pro’s
- Heel mooi scherm
- Dunne schermranden
- RGB-verlicht toetsenbord
- Opvallend hoge geluidskwaliteit
.contra’s
- Zwaar
- Ondermaatse batterij
- Relatief dik
- Geen professionele software