Dell XPS 13 (2021) review: imperfect meesterwerk

Dell vernieuwt zijn Dell XPS 13-laptop met Intel Tiger Lake aan de binnenkant. Ook het toestel zelf krijgt een opfrissing. Blijft de toplaptop even begeerlijk als vorig jaar nu ook de concurrentie toegang heeft tot betere Intel-chips?

De Dell XPS 13 (1.689 euro excl. btw) kaapte zonder al te veel moeite de kroon weg tijdens onze grote test van ultrabooks vorig jaar. Het uitstekende design en het prachtige scherm buiten beschouwing gelaten, had de laptop van Dell één monumentale troef in handen. De fabrikant was één van de enigen die de 10 nm Ice Lake-processors van Intel had bemachtigd. De concurrentie moest het voornamelijk stellen met de minder interessante 14 nm Comet Lake-processors.

Vandaag zijn de kaarten anders geschud. Alle laptopbouwers lanceren de nieuwste versie van hun premiumlaptops met de Intel Tiger Lake 10 nm-chips aan boord. Iedereen strijdt met andere woorden met gelijke wapens. Dell moet deze XPS 13 dus op een andere manier laten schitteren.

Kwalitatief kleinood

Dat lukt. We verklappen al dat de laptop wel degelijk enkele tekortkomingen heeft, maar er desalniettemin in slaagt onze harten te veroveren. Ons testexemplaar is een Dell XPS 13 (model P117G) met Intel Core i7-1165G7, 16 GB RAM en 512 GB NVMe SSD-opslagcapaciteit. We hoeven de laptop nog maar uit de doos te nemen of we zijn al onder de indruk.

Het uiterlijk en de exceptionele bouwkwaliteit spelen daar een grote rol in. Het aluminium chassis is zoals steeds oersterk, terwijl de intussen gekende softtouch-bekleding aan de binnenkant niet alleen mooi is maar ook aangenaam aanvoelt. Met 1,2 kg is de laptop niet zwaar, al kan je vandaag lichter vinden.

Het toetsenbord mag dan wel dun zijn met weinig diepgang, de druk zit goed. Iedere aanslag op de Dell XPS 13 geeft voldoening. Ook het ruime touchpad gedraagt zich precies zoals we willen. Wat invoer betreft is deze laptop één van de beste in zijn soort. Enkel de dikkere, meer concave toetsen van Lenovo Thinkpad-hardware zijn naar onze mening aangenamer om mee te werken.

Schermmirakel

Zo komen we bij het stokpaardje van de Dell XPS 13: het 13,3 inch-scherm. Dat heeft een 16:10-schermverhouding met 3.840 x 2.400 pixels in onze testversie, al is de laptop ook met een klassiekere Full HD-resolutie beschikbaar. Het paneel is adembenemend mooi met prachtige heldere kleuren en diepe zwarten. De randen rondom zijn virtueel onbestaande: geen fabrikant doet beter. Niet alleen links en rechts zijn de bezels bijna onzichtbaar, ook boven en onderaan maakt Dell komaf met de randen.

De dunne rand bovenaan is des te impressionanter wanneer je merkt dat de laptop nog ruimte heeft voor een webcam. In vorige edities stopte Dell de webcam onderaan op het toetsenbord, maar dat was vooral leuk voor wie een neushaar-fetisj had. Dell spaarde geen moeite om de onderdelen van de webcam bijna onzichtbaar klein te krijgen. Het resultaat is indrukwekkend wanneer je het technische huzarenstukje in beschouwing neemt.

De piepkleine lens en sensor brengen nadelen met zich mee: de webcam vangt niet zoveel licht. Dell lost dat op door via software agressief ruis weg te werken en het beeld bij te werken, met treffelijk succes. Het eindresultaat is nog steeds aan de donkere kant, maar kan er absoluut mee door. Zit je elke dag heel de dag in een videocall, dan kies je misschien beter voor een toestel met een meer traditionele en helderdere camera of koop je een aparte webcam.

Gierig met aansluitingen

Over de aansluitingen zijn we snel uitgepraat. Dell geeft je twee USB-C-poorten en daarmee mag je het oplossen. De poorten ondersteunen wel USB 4.0 en Thunderbolt 4 voor hogere transfersnelheden, maar het aanbod blijft karig. De microSD-kaartsleuf is handig voor een select publiek, maar maakt niet zoveel goed. Verder is er ook nog een hoofdtelefoonaansluiting.

Dell stopt wel een dongle van USB-C naar USB-A in de doos, zodat je toch nog met bestaande randapparatuur aan de slag kan. In de praktijk koop je deze laptop best als onderdeel van een ecosysteem. Heb je bijvoorbeeld een USB C-monitor met ingebouwde extra aansluitingen, dan maakt het beperkte gamma poorten minder uit. Een USB-C docking station in huis halen kan ook wonderen doen.

Snel vermoeid, traag op adem

Laden doet de Dell XPS 13 via USB-C, al kiest Dell er spijtig genoeg voor om een trage 45 watt-lader in de doos te stoppen. Resultaat: deze laptop laadt bijna dubbel zo traag van leeg naar halfvol dan intussen de norm is. Met een meer geschikte lader verdwijnt die achterstand grotendeels. We begrijpen niet waarom Dell er op staat om de laadcapaciteit van de XPS 13 van een handicap te voorzien.

De autonomie zelf is acceptabel maar niet spectaculair in ons topmodel. Vergeleken met de Dell XPS 13 2-in-1 die we vorig jaar onder handen namen, doet de laptop het een stuk slechter. Bij gemiddeld kantoorwerk haal je iets meer dan zeven uur op één batterijlading, wat het in de praktijk moeilijk maakt om met vertrouwen maar zonder lader één werkdag rond te raken. De schuldige is hierbij het 4K-display, dat veel extra energie drinkt. Het scherm is wel degelijk erg mooi, maar een Full HD-paneel zou je aanzienlijk meer batterijleven geven. De gulzigheid van het scherm van ons testmodel doet de eventuele batterijwinst door de Intel Tiger Lake-chip teniet.

Rekenen en koelen

Zo komen we uiteindelijk bij de prestaties van de chip zelf. De Intel Core i7-1165G7 werkt zoals je mag verwachten van een high end-chip voor kantoorlaptops. De rekenprestaties liggen iets hoger dan die van de Ice Lake-chip vorig jaar en Comet Lake-processors moeten al helemaal het onderspit delven.

De sprong binnen de Dell line-up is niet zo groot maar vergeleken met de 14 nm-processors in de ultrabooks van andere fabrikanten zien we hier wel een grote generationele update. Vergeleken met andere Tiger Lake-laptops zoals de Dynabook Portégé X30W kan de XPS 13 gelijkaardige resultaten voorleggen. De laptop scoort net iets lager op de tests, al is het verschil niet zo groot.

Dat heeft opnieuw met het scherm te maken. Het toestel moet duidelijk iets harder werken om de extra pixels aan te sturen, wat de thermische marge in het chassis een beetje beperkt. Wanneer we een extern 4K-scherm aansluiten, merken we dat erg snel. De koeling moest haast onophoudelijk (licht) hoorbaar draaien om al dat grafische geweld te bolwerken. Zonder het extra display doet die koeling echter naar behoren z’n werk. Zeker in de gebalanceerde prestatiemodus op batterij blijft de XPS 13 doorgaans erg stil.

Werken en spelen

Grafisch verwachten we veel van de laptop, aangezien Tiger Like de nieuwe Intel Xe-graphics aan boord heeft. Die moeten in principe volstaan om licht mee te gamen. In onze tests zien we de sprong voorwaarts duidelijk terugkomen.

In de test voor casual gaming stijgt de framerate comfortabel boven 60 fps uit. Reken erop dat een consistente 30 fps een absoluut minimum is om spellen te spelen, al mogen er dan geen dipjes plaatsvinden. De chip haalt hier duidelijk die horde

In een meer abstracte test van de grafische OpenCL-API zien we een gelijkaardig plaatje. Vergeleken met Ice Lake-chips, die nog de Intel HD-graphics aan boord hadden, presteren de ingebouwde Xe-graphics bijna dubbel zo sterk.

De extra grafische capaciteiten van Tiger Lake geven ultrabooks een nieuwe dimensie. Voor het eerst kan je wel grafisch uit de voeten met een lichte kantoorlaptop. Zo ontpopt de Dell XPS 13 zich nog meer tot ultieme reisgezel.

Goed of heel goed?

Hoe goed is de Dell XPS 13 nu wanneer we alles samennemen? Er zijn zoals je leest wel wat minpuntjes. De camera is technisch misschien heel knap, maar de kwaliteit is ietsje minder dan wat je bij de concurrentie kan krijgen. Het batterijleven van ons testmodel is niet spectaculair en de poortselectie is wel heel beperkt.

Toch is de Dell XPS 13 een fantastisch toestel. Het 4K-scherm hakt in op de batterij maar dat probleem kan je oplossen door het Full HD-scherm te kiezen. Aan jou om je prioriteit te leggen. De andere puntjes van verbetering zijn niet meer dan dat, en vergallen het laptopplezier niet. Op die kanttekeningen na is de laptop zo steengoed dat je als gebruiker snel heel vergevingsgezind wordt. Van de premium bouwkwaliteit waarmee je permanent in aanraking komt over het prachtige quasi randloze scherm waar je op kijkt: de Dell XPS 13 ervaar je tijdens het gebruik actief als een meesterwerk. De imperfecties zijn zo snel vergeten.

Geteste configuratie: Dell XPS 13 P117G, Intel Core i7-1165G7, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 13,3 inch 16:10 aanraakscherm (3.840 x 2.400 pixels, mat), Windows 10 Pro – 1.689 euro exclusief btw.

.pro’s

  • Heel mooi 4K-scherm
  • Design met ongezien dunne schermranden
  • Kwaliteit toetsenbord en touchpad
  • Prestaties Intel Tiger Lake-chip
  • Algemene bouwkwaliteit

.contra’s

  • Te weinig aansluitingen
  • Webcamkwaliteit kan beter
  • Matige autonomie met 4K-scherm

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home