OnePlus 12 review: wat wil je nog meer?

Bliksemsnel, voorzien van een mooi scherm en een dikke batterij, en uitgerust met de beste camera’s die OnePlus al ooit in een toestel stak: de OnePlus 12 is een uitzonderijk goede smartphone. Enkel de software verdient nog wat schaafwerk.

Wees gewaarschuwd: het gigantische camera-eiland van de OnePlus 12 wekt de nieuwsgierigheid van omstaanders. OnePlus kiest voor zijn nieuwste premiumtelefoon opnieuw voor een enorme cirkel, met daarin vier kleinere (maar nog steeds lijvige) zwarte cirkeltjes waarin uiteindelijk de drie lenzen en de led-flash van dit toestel schuilen. Misschien oogt het allemaal wat schreeuwerig, maar het design brengt de boodschap wel duidelijk over: deze OnePlus 12 kan foto’s maken.

Specificaties:

  • 6,82 inch display (1.440 x 3.168 pixels)
  • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
  • 16 GB RAM
  • 256 GB opslag
  • 5.400 mAh-batterij

Herkenbaar OnePlus

Voor we onze innerlijke fotograaf loslaten, kijken we naar de rest van de smartphone. Het design verschilt niet zo veel van dat van de OnePlus 11 en voelt kwalitatief en robuust. Het matte (Gorilla)glas aan de achterzijde heeft een aangename textuur en word in onze handen niet vettig, terwijl het 6,82 inch-scherm aan de voorzijde beschermd is door Gorilla Glass Victus 2. OnePlus duwt nog een screenprotector op het mooie scherm, maar die begon bij ons redelijk snel los te komen.

Aan de rechterzijde vinden we de aan-uitknop en de volumeknoppen, links stopt OnePlus de karakteristieke slider waarmee je snel kan wisselen tussen lawaaierige notificaties, trillen of stilte. Een selfiecamera zit in het midden bovenaan verstopt. Blijkbaar is de illusie van gigantische cameralenzen alleen interessant aan de achterzijde.

OnePlus geeft ons 1.440 x 3.168 pixels op een amoledpaneel met een maximale verversingsgraad van 120 Hz. In zonlicht kan dat scherm tot 4.500 nits pieken, zodat het in alle omstandigheden helder is. We kunnen niets aanmerken op het scherpe en mooie display, en al evenmin op de snelle vingerafdruksensor die eronder schuilt.

Topsporter

Onder de motorkap is de OnePlus 12 een monster. De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 is de snelste SoC van het moment en dat zien we tijdens onze tests. In de benchmarks zet de telefoon topresultaten neer. Enkel de Samsung Galaxy S24 Ultra doet het even goed (of zelfs een tikkeltje beter) met dezelfde chip. De Google Pixel 8 Pro die in dezelfde prijsklasse zit, komt niet in de buurt. We merken hier wel op dat zelfs die Pixel heel vlot voelt in dagelijks gebruik.

Een Qualcomm Snapdragon heeft traditioneel een fenomenale GPU aan boord en dat is nu niet anders. Wie mobiele spellen wil spelen, moet zich niet inhouden.

Vreemd genoeg heeft OnePlus ergens in de instellingen een slider verstopt waarmee je de maximale prestaties kan activeren. Standaard staat die uitgeschakeld, al zal je dat niet meteen merken in dagelijks gebruik. Het haalt de resultaten wel omlaag. Zo scoort de OnePlus 12 toch lager dan de Samsung Galaxy S24 Ultra op simulaties van dagelijkse taken, ook al heeft het toestel meer RAM (16 GB tegenover 12 GB). Zonder de prestatiemodus ingeschakeld presteert het toestel op sommige taken eerder gelijkwaardig aan een Google Pixel 8 Pro (wat ook een vlotte telefoon is.

Toekomstbestendige hardware

Dat illustreert meteen dat 16 GB RAM op dit moment eigenlijk nergens voor nodig is. OnePlus maakt z’n smartphone heel toekomstbestendig. Om onverklaarbare redenen volgt het bedrijf Google en Samsung echter niet in het bijhorende updatebeleid. OnePlus biedt maar vijf jaar beveiligingsupdates (en vier jaar Android-updates), terwijl de concullega’s hun nieuwste telefoons zeven jaar ondersteunen. Sterker nog: de baas van OnePlus vond het nodig om er publiek aan te twijfelen of de hardware van de OnePlus 12 nog relevant is binnen vijf jaar.

lees ook

Waarom OnePlus de trend van 7 jaar Android-updates niet volgt 

Hoe deze en andere smartphones er binnen vijf tot zeven jaar zullen uitzien, kunnen ook wij niet voorspellen. Op basis van de cijfers en de hardware stellen we wel vast dat als de Samsung Galaxy S24 Ultra binnen zeven jaar nog vlot moet draaien, de OnePlus 12 dat zeker ook moet kunnen. Helaas zal slechts één van de twee dan nog updates krijgen.

Niet snel moe, snel terug opgeladen

OnePlus slaagt er in een batterij van 5.400 mAh in de smartphone te proppen en die gaat lang mee. Tijdens onze tests zet de telefoon een topscore neer en ook in de praktijk kan de OnePlus 12 lang zonder stopcontact. Wij halen twee dagen zonder er al te veel op te letten. Samsung doet het hier ook erg goed met z’n veel duurdere Ultra. De Samsung Galaxy S24 Plus blijft een beetje achter, net als de Google Pixel 8 Pro.

De grote batterij laadt haast onwaarschijnlijk snel op. Op elf minuten tank je ze halfvol en op negentien minuten zit je aan 80 procent, wat genoeg is voor meer dan een dag intensief gebruik. Vergelijk dat cijfer met de Samsung Galaxy S24 Ultra: die heeft een kleinere batterij en is toch pas halfvol als de OnePlus 12 al aan de 80 procent zit. Google slaagt er op de één of andere onbegrijpelijke manier in om het nog slechter te doen dan Samsung, dat traditioneel de rode lantaarn van het laden is. De Google Pixel 8 Pro is nog niet halfvol wanneer de OnePlus helemaal is bijgetankt. Voor een toestel van dezelfde prijsklasse is deze vergelijking gênant voor Google.

Opladen doe je idealiter met de meegeleverde 100 watt-SuperVooc-lader. Heb je die niet bij de hand, dan gaat het bijladen trager. De OnePlus 12 ondersteunt gelukkig wel USB Type-C Power Delivery, waardoor bijvullen met bijvoorbeeld je laptoplader ook tot de mogelijkheden behoort.

Draadloos laden kan ook, en dat aan een verdienstelijke 50 watt. Nogmaals ter vergelijking: dat is sneller dan de Samsung Galaxy S24 Ultra bekabeld kan laden. Tot slot kan je andere toestellen bijladen via omgekeerd draadloos laden en dat aan een gezapige 10 watt.

Snelladen is een fantastische meerwaarde, zeker in combinatie met zo’n goede batterij. Wie ’s ochtends onder de douche springt, heeft z’n OnePlus tijdens die wasbeurt tot honderd procent bijgetankt. Is je smartphone toch bijna leeg voor je naar een event vertrekt? Met een dikke vijf minuten bijtanken ben je opnieuw gerust.

(Meestal) goede software

De OnePlus 12 draait Android 14 in de vorm van OxygenOS 14, dat wij nauwelijks kunnen onderscheiden van ColorOS 14 van zusterbedrijf Oppo. Over het algemeen vinden we dat een duidelijke Androidschil zonder al te veel nutteloze aanpassingen. De schil zorgt samen met de hardware en het scherm voor een heel vlotte ervaring, waarin schokjes en haperingen onbestaande zijn.

Toch is de software verantwoordelijk voor een zeldzaam minpunt. OnePlus neemt immers enkele vervelende kantjes van Oppo over, en die hebben allemaal te maken met batterijbeheer.

Om te beginnen wil de software het batterijgebruik van je apps ‘optimaliseren’, wat betekent dat hun activiteiten op de achtergrond beperkt worden. In de praktijk werkt die functie slecht. Heel wat apps komen met problemen uit die onzichtbare slaapstand en ondervinden vooral last met verbinden met internet of Bluetooth.

Denk aan Microsoft Teams dat geen nieuwe berichten wil laden, of de BlueBike-app die om onverklaarbare reden niet met het Bluetoothslot van je fiets wil verbinden. Voor de leek zal het compleet onduidelijk zijn waarom een app soms slecht werkt. Gelukkig kan je achtergrondactiviteit via de instellingen snel opnieuw inschakelen voor apps die hinder ondervinden, en daarmee raakten de problemen voor ons opgelost. Dit euvel gaat echter al verschillende jaren mee in ColorOS en er is wat ons betreft geen excuus voor.

Vervolgens ergeren we ons aan nutteloze batterijmeldingen. Zo zal je af en toe een notificatie krijgen die aanstipt dat bijvoorbeeld WhatsApp veel batterij verbruikt op de achtergrond. Met die melding is veel mis: ze klopt niet (de app gebruikt normaal batterij), optimalisatie inschakelen heeft zoals hierboven vermeld een negatieve impact op de functionaliteit, de batterij van de OnePlus gaat erg lang mee dus er is sowieso geen probleem, en je kan dergelijke notificaties niet permanent uitzetten.

Wat een camera’s

We hebben het beste voor op het einde gespaard: de camera’s. Het enorme camera-eiland lijkt een fysieke representatie van de kwaliteit van de lenzen en sensoren die erin zitten. OnePlus geeft je drie camera’s achteraan:

  • De hoofdcamera heeft een 23 mm-lens met f/1.6 voor een 50 MP-sensor;
  • De breedhoekcamera brengt 114° in beeld met een 12 mm f/2.2-lens voor een 48 MP-sensor;
  • De zoomcamera heeft een 64 MP-sensor achter een periscooplens die 70 mm (f/2.6) mogelijk maakt, zodat je optisch kan zoomen tot 3X.

Zowel de hoofdcamera als de zoomcamera hebben optische beeldstabilisatie aan boord. Verder is er in het scherm plaats voor een 21 mm f/2.4 lens met 48 MP-sensor.

Alle vier de camera’s zijn erg goed in alle lichtomstandigheden.

Dat verdient iets meer duiding. De hoofdcamera neemt scherpe beelden met best realistische kleuren overdag, en levert ook ’s nachts scherpe kiekjes op. De camerasoftware slaagt erin om bij weinig licht de juiste details zonder ruis naar voren te brengen, zonder de hele scene te overbelichten. Het resultaat zijn foto’s die naar onze mening in alle omstandigheden waarheidsgetrouw maar dynamisch zijn.

De breedhoekcamera is naar onze mening de minst interessante van de drie, aangezien ook de hoofdcamera al een breed beeld oplevert. Toch is ook deze camera een topper. OnePlus slaagt er heel goed in om de kleuren ondanks de andere sensor identiek te maken aan die van de hoofdcamera. Hoewel de camera geen optische beeldstabilisatie bevat, kunnen we er toch ook ’s nachts mee uit de voeten.

De zoomcamera is een absolute topper. 3X vinden we een heel praktische vergroting, die zowel geschikt is om specifieke onderwerpen in beeld te brengen als voor portretfotografie. De optische beeldstabilisatie doet wonderen, zodat je ook ’s nachts scherpe ingezoomde foto’s kan nemen.

OnePlus stopt nog twee digitale vergrotingen in z’n camera-app. Via de hoofdcamera krijg je toegang tot een 2X-zoom en de zoomcamera biedt dankzij de 64 MP-sensor de optie om digitaal tot 6X te vergroten. Zo werken de camera’s van de OnePlus 12 samen om je foto’s te laten nemen met 0,6X, 1X, 2X, 3X en 6X.

2X (de digitale vergroting van de hoofdcamera) is hier veruit de minst kwalitatieve, vooral bij weinig licht. Dat is opvallend, aangezien de 6X-zoom wel van hoge kwaliteit is.

Merk in alle gevallen op hoe consistent de kleuren van alle foto’s zijn, ondanks de drie verschillende sensoren. Enkel bij de blauwtinten op de breedhoeklens zien we soms een merkbaar verschil.

lees ook

Google Pixel 8 Pro review: steengoed, maar ook koppig

Een vergelijking met de Pixel 8 Pro is hier ook relevant. Dat toestel presteert doorgaans ook erg goed, al vinden we de OnePlus 12 consistenter. De optische beeldstabilisatie in de zoomlens maakt die bruikbaarder ’s nachts dan bij de Pixel. Google rolt wel (AI)-updates uit naar de Pixel die de kwaliteit van de kiekjes kan verbeteren. Verder verkiezen wij bij weinig licht de OnePlus 12 omdat die realistischere foto’s maakt, waar de Pixel 8 voor een mooie maar overdreven belichting kiest.

Selfies en watermerken

Ook de selfiecamera doet het goed, ook ’s nachts, al zie je wel een kwaliteitsverschil met de hoofdcamera’s. De portretmodus van de selfiecamera doet in uitdagende omstandigheden soms wel vreemde dingen. Portretten met de andere camera’s zijn bijna altijd goed, met een realistische achtergrondvervaging.

OnePlus voorziet nog enkele leuke foto-opties zoals de mogelijkheid om beelden met een lange sluitertijd te nemen, en tilt shift voor een miniatuur-effect. In samenwerking met Hasselblad zijn er enkele niet al te relevante gimmicks voorzien. Zo kan je een enorm Hasselblad-logo aan je kiekjes toevoegen, moest je daarop zitten te wachten. Een professionele modus laat je toe om manueel met alle aanpasbare instellingen te spelen. Tot slot testten we ook video in alle lichtomstandigheden en zijn we heel tevreden van het stabiele resultaat.

Kopen of niet?

De OnePlus 12 is een fenomenale telefoon. De gebruikservaring is extreem vlot in alle omstandigheden, de hardware is meer dan krachtig genoeg voor alle taken, multitasking is fantastisch en de batterij zingt het lang uit. Opladen doet de OnePlus 12 als de beste en zelfs draadloos laden aan hoge snelheid is voorzien.

De camera’s kunnen zich op hun beurt meten met het beste dat andere fabrikanten op dit moment bieden. De consistentie vinden we fantastisch. Je kiest gewoon de vergroting die je in gedachte hebt voor je foto, zonder dat je rekening moet houden met de lenzen en sensoren die erachter schuilen, en je krijgt een mooi resultaat.

Enkel in de software zijn nog enkele kleine verbeterpuntjes mogelijk. De beperkte connectiviteitsproblemen in combinatie met de standaard ingeschakelde batterijbesparingsmodus van de OnePlus 12 zouden eigenlijk niet mogen. Gelukkig kan je dat probleempje via de instellingen omzeilen.

De OnePlus 12 met 16 GB RAM en 512 GB opslag kost 1.099 euro: dat is veel, maar haast een derde minder dan wat Samsung durft vragen voor een gelijkaardige telefoon die trager oplaadt en minder geheugen en opslag meekrijgt. De OnePlus 12 met 12 GB RAM en 256 GB opslag hebben we niet getest, maar we durven geruststellen dat dit toestel met een adviesprijs van 949 euro in principe volstaat.

Wil je het beste van het beste, maar niet noodzakelijk het duurste van het duurste? Koop dan zonder te twijfelen de OnePlus 12. Tenzij je wil investeren voor een smartphone die zeven jaar meegaat: dat durft de baas van OnePlus niet te beloven.

.pro’s

  • Razendsnel en vlot
  • Hoge fotokwaliteit voor alle hoofdcamera’s
  • Uitstekende batterij
  • Snelladen
  • Draadloos laden
  • Bouwkwaliteit

.contra’s

  • Kleine softwarebugs bij batterijfuncties
  • Minder updates dan concurrentie

De OnePlus 12 is beschikbaar in zwart en groen en kost 1.099 euro (incl. btw) voor 16GB RAM / 512 GB opslag. De variant met 12 GB / 256 GB kost 949 euro.

Oneplus biedt vier jaar Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates te beginnen vanaf de lancering op 6 februari.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.