Samsung Galaxy S24 Plus review: nog steeds overbodig

Ook dit jaar weten we niet voor wie de Samsung Galaxy S24 Plus bedoeld is. Vooral zijn prijs ligt te hoog om de concurrentie aan te gaan.

De Samsung Galaxy S24-reeks bestaat uit twee toestellen die bestaansrecht hebben in hun niche, en een vaag toestel daar tussenin. De Samsung Galaxy S23 Plus kon ons vorig jaar al niet overtuigen, en dit jaar heeft de S24 Plus hetzelfde probleem.

De Samsung Galaxy S24 Ultra kunnen we snappen: spierballen, het allerbeste, exotische prijs, het absolute vlaggenschip. De gewone S24 heeft zijn bestaansrecht omwille van zijn compacte formaat, wat stilaan uniek is in de markt.

Dat betekent dat de Samsung Galaxy S24 Plus (1.149 euro incl. btw) de concurrentie moet aan gaan met alle toptoestellen binnen zijn prijsklasse, terwijl de S24 Ultra als ultieme topper daarboven hangt en de beste functies voor zich reserveert. Resultaat: de S24 Plus bevindt zich in niemandsland.

Kopiëren plakken

Er is behalve een groter scherm, grotere batterij en snellere laadcapaciteiten geen enkel verschil met de Samsung Galaxy S24. Lees daarom onze uitgebreide review om alle details te leren kennen. In deze review focussen we op de belangrijkste verschillen met de S24, maar ook de gelijkenissen met zijn voorganger, de S23 Plus.

Het scherm is op een jaar tijd een fractie gegroeid naar 6,7 inch (komende van 6,6 inch). Dat resulteert in een iets hoger toestel (158,5 mm vs. 157,8 mm), maar niet breder. De Samsung Galaxy S24 Plus is zelfs een fractie smaller dan zijn voorganger.

Voor het eerst krijgt ook de Plus-variant een hoge resolutiescherm zoals het Ultra-vlaggenschip. De S24 Plus heeft een schermresolutie van 1.440 x 3.120 pixels, terwijl de S23 Plus ‘maar’ 1.080 x 2.340 pixels heeft. We zetten die ‘maar’ bewust tussen aanhalingstekens, want we kunnen het verschil niet met het blote oog zien. Tof voor specificaties om mee te pronken.

Prestaties

Dit jaar grijpt Samsung opnieuw naar zijn eigen chips voor de Galaxy S24 Plus (en S24). Enkel de Galaxy S24 Ultra krijgt een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 aan boord: dezelfde als in de OnePlus 12. De Samsung Galaxy S24 Plus krijgt in ruil een Exynos 2400-chip. Die komt op vlak van CPU-prestaties erg in de buurt van de Qualcomm-chip.

Voel je dat verschil in dagelijks gebruik? Nee, niet echt. Elke telefoon in dit segment, zelfs de ‘tragere’ Google Pixel 8 Pro, voelt bliksemsnel aan.

Fotokwaliteit

Op vlak van fotografie zet de Samsung Galaxy S24 Plus voornamelijk met zijn software een stap vooruit. De camera’s zijn identiek aan zijn voorganger, die vorig jaar al degelijk presteerde.

Er zitten drie camera’s achteraan het toestel: 50 MP OIS f/1.8 hoofdcamera, 10 MP OIS f/2.4 3x zoomcamera en 12 MP f/2.2 groothoekcamera. Het zijn identiek dezelfde exemplaren als in de Galaxy S23 Plus. Lees daarom zeker onze review om andere fotovoorbeelden te bekijken. 

Ook dit jaar blijft Samsung het traject volgen van realistische foto’s zonder te veel saturatie. Overdag presteert de camera bijzonder goed en kan hij tegen de beste smartphones opboksen. We zien misschien een tikkeltje meer contrast in de S24-foto’s vergeleken met de S23-foto’s, maar omdat we niet rechtstreeks kunnen vergelijken, blijven we twijfelen.

Bekijk de foto’s bovenaan en oordeel zelf wat je van de kwaliteit vindt.

Batterijduur en laden

Waar we teleurgesteld waren van Samsungs eigen Exynos 2400-chip op vlak van verbruik in de S24, is de chip minder gulzig in de Galaxy S24 Plus. Onder druk heeft de chip minder energie nodig, wat resulteert in een veel betere batterijduur.

Vergeleken met de S23 Plus vorig jaar zien we een verbetering, maar we zijn toch vooral jaloers op de veel zuinigere Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-chip in de S24 Ultra. Ondanks dat de batterijcapaciteit tussen beide nagenoeg identiek is, gaat het topmodel veel langer mee. Een gemiste kans van Samsung om niet deze chip te gebruiken in Europa.

Net als zijn voorganger ondersteunt de Samsung Galaxy S23 Plus laden tot 45 watt. Omdat de batterij iets groter is, duurt het nu ook een fractie langer. Het is met de hakken over sloot. Geef ons liever laadprestaties zoals de OnePlus 12 waarbij een kwartier laden genoeg is om een volledige werkdag door te komen. Ideaal tijdens het ontbijt, in plaats van je telefoon traditioneel ’s nachts op te laden.

Conclusie

De grootste upgrade van de Samsung Galaxy S24 Plus (1.149 euro incl. btw) is zonder twijfel het updatebeleid: zeven jaar veiligheidsupdates en zeven jaar Android OS-updates. Je mag op dit toestel nog Android 21 verwelkomen. Hiermee zit Samsung in lijn met de Google Pixel-reeks die dezelfde voorwaarden hanteert. Er zijn ook de Galaxy AI-functies, maar die moet je voorlopig nog niet als reden zien om dit toestel te kopen.

Het is ineens ook de belangrijkste reden om vandaag niet voor de gemiddeld 250 euro goedkopere Galaxy S23 Plus te kiezen. De toestellen zijn nagenoeg identiek, maar bij de S23 ben je al één jaar updates ‘kwijt’. Zo heb je op moment van schrijven nog maar recht op vier jaar veiligheidsupdates en drie Android OS-updates. Ga dan voor de S24 Plus met zeven jaar updates, ook al is het prijsverschil groot.

lees ook

Samsung Galaxy S24 review: status quo

Vergelijken we met de Google Pixel 8 Pro, dan is de keuze een stuk moeilijker. Beide liggen opvallend dicht bij elkaar met zeven jaar updates, maar de Pixel 8 Pro is 50 euro goedkoper en heeft een betere batterij. Ook op het gebied van AI-functies is er maar een klein verschil. Kijken we verder, dan is er de OnePlus 12 die veel meer cameramogelijkheden biedt, sneller laadt en 200 euro minder kost.

Daarboven zit dan ook nog eens de S24 Ultra. Wie vandaag 1.149 euro wil uitgeven aan een nieuwe telefoon, wil het allerbeste. De Galaxy S24 Plus is een compromis, want de Ultra is wat je wil. Ga dan voor de Google Pixel 8 Pro of OnePlus 12, of voorzie extra budget en kies de S24 Ultra.

.pro’s

  • Uitstekende camerakwaliteit
  • 7 jaar veiligheidsupdates en Android OS-updates
  • Snelle vingerafdruksensor in het scherm
  • Interessante AI-functies

.contra’s

  • Oplaadtijd kan beter
  • Groothoekcamera valt tegen
  • Te hoge prijs

De Samsung Galaxy S24 Plus is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, grijs, violet en geel. De basisversie krijgt 12 GB RAM met 256 GB opslag en kost 1.149 euro inclusief btw.

Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S24 Plus minstens zeven jaar security-updates ontvangt en zeven jaar Android OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 31 januari 2024 met Android 14.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home