Waarom OnePlus de trend van 7 jaar Android-updates niet volgt 

Gaat een OnePlus geen zeven jaar mee?

OnePlus springt niet mee op de trein van zeven jaar Android-updates en heeft daar zijn redenen voor. 

De Google Pixel 8-serie pakte recent uit met de zeven jaar aan Android-updates, en niet veel later volgde Samsung met zijn Galaxy S24-serie. OnePlus daarentegen volgt deze trend niet. Volgens OnePlus-baas Kinder Liu vormen het aantal jaren aan software-updates geen garantie dat de gebruikerservaring van het toestel over zeven jaar nog dezelfde is.

Android-updates

Het aantal Android-updates bepaalt mede de levensduur van je smartphone. Hoe hoger het aantal updates, hoe langer jouw smartphone voorzien wordt van de nieuwste functies. Waneer je geen Android-updates meer krijgt, begint je toestel te verouderen en lonken compatibiliteitsproblemen. Als dan ook de beveiligingsupdates wegvallen, wordt het langzaam maar zeker onveilig om je toestel nog te gebruiken.

Aangezien Android-updates voor veel consumenten een belangrijke factor zijn bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone, heeft Google recent het aantal sterk opgetrokken naar zeven jaar voor de Pixel 8-serie. Niet veel later volgde Samsung hetzelfde stramien met de Galaxy S24-serie. In diezelfde periode lanceerde OnePlus zijn nieuwe OnePlus Open en OnePlus 12, met vier jaar Android-updates en vijf jaar tweemaandelijkse beveiligingsupdates. Waarom volgde OnePlus niet dezelfde trend? 

Meer updates “missen het punt volledig”

OnePlus heeft een eigen theorie klaarstaan waarom de verhoging van het aantal Android-updates “het punt volledig mist”. Volgens OnePlus-president Kinder Liu is het louter toevoegen van extra updates niet genoeg, omdat de “vloeiende gebruikerservaring van je telefoon” moet overeenkomen met die tijdlijn. Die vloeiende ervaring kan over zeven jaar al sterk zijn afgenomen, waardoor die extra jaren updates geen verschil maken. 

OnePlus maakt hier een duidelijk punt, namelijk dat de jarenlange software-updates er niet toe doen als er niet gegarandeerd kan worden dat de gebruikservaring dan nog even sterk is.  

Kort door de bocht

Dat statement kan je op twee manieren analyseren. Langs de ene kant heeft Liu een punt. Met vier jaar aan Android-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates is je smartphone vijf jaar actueel. Dat je het laatste jaar niet meer op de actueelste versie van Android zit, is geen ramp, aangezien die ook nog ondersteuning geniet. Zeven jaar aan updates rekken de theoretische levensduur van je smartphone, maar wat is de kans dat de hardware van je toestel dan nog actueel is?

Langs de andere kant garandeert Google wel zeven jaar aan updates. Google staat aan het roer van Android, en kan nieuwe versies vormgeven. Als Google er voor kiest om zo lang ondersteuning te garanderen, zal het bedrijf er ongetwijfeld ook voor zorgen dat Android zelf ook op oudere hardware adequaat blijft draaien. In dat geval blijft je telefoon wel gewoon werken. Zeker voor wie vooral belt, berichten stuurt, surft, social media bekijkt, mails checkt en foto’s neemt, zou zelfs oude hardware moeten volstaan.

Keuze en vertrouwen

Ook geven Samsung en Google de keuze aan hun gebruikers. Als zij hun telefoon nog adequaat vinden, zorgen de fabrikanten er voor dat het toestel veilig blijft. De argumentatie van OnePlus klopt in onze ogen vooral wat betreft Android-updates, maar houdt minder steek op vlak van beveiligingsupdates. OnePlus is een merk met trouwe aanhangers die zelfs oudere telefoons effectief jarenlang blijven gebruiken. Het lijkt ons heel realistisch dat iemand de OnePlus 12 meer dan vijf jaar wil bijhouden, maar OnePlus ondersteunt dat eigenlijk niet.

Eigenlijk zegt Liu: “Onze hardware is na vijf jaar onbruikbaar, dus met de software gaan we ons niet meer bezig houden” Dat is een jammer statement, aangezien OnePlus-gsm’s historisch gezien erg robuust zijn. Bovendien klinkt het niet zo fraai als de concurrenten een ander statement maken. Of gebruikers echt zeven jaar lang een Pixel 8 gaan gebruiken, zal de toekomst moesten uitwijzen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home