Apple lanceert M2-chip met flinke boost in prestaties

Apple M2
Bron: Apple

De Apple M2-chip wordt gebakken op een gelijkaardig 5 nm-proces en boost de maximale CPU-prestaties tot 18 procent en de GPU-prestaties tot 35 procent.

Na de aankondiging van de Apple M1-chip eind 2020 volgden verschillende krachtigere iteraties onder de noemer M1 Pro, M1 Max en de snelste M1 Ultra. Op Apples eigen ontwikkelaarsconferentie WWDC kondigt het nu de nieuwste generatie aan onder de noemer Apple M2.

Net als zijn voorganger is de M2 opnieuw een ARM-compatibele chip. Net als de M1 wordt ook de Apple M2 op een 5 nm-proces gebakken. De chip bevat meer dan 20 miljard transistors, een kwart meer dan zijn voorganger. Apple claimt dat de CPU-prestaties tot 18 procent sneller zijn en de GPU-prestaties tot 35 procent meer.

Apple M2 vs M1

Om die boost in prestaties te verwezenlijken, heeft Apple nieuwe prestatiekernen en efficiëntie-kernen ontwikkeld voor de M2-chip. Dat gekoppeld met een geheugenbandbreedte van 100 Gbps, dubbel zoveel dan zijn voorganger, en maximaal 24 LPDDR5 RAM zorgt voor extra ademruimte.

De chip krijgt een up-to-date media engine mee die 8K H.264 en HVEC video native ondersteunt. ProRes voor videobewerking zit er voortaan ook native in.

Iets meer GPU-kernen

Naast de CPU krijgt vooral de GPU een fikse prestatieboost. Voortaan is een 8-core GPU standaard en kan je voor extra prestaties een 10-core-variant configureren. In beide gevallen krijg je twee kernen meer dan bij de originele M1-chipconfiguratie. Dankzij extra cachegeheugen en de dubbele geheugenbandbreedte presteert de GPU tot 35 procent beter.

De nieuwe Apple M2-chip debuteert in het nieuw aangekondigde 2022-model van de MacBook Air en de MacBook Pro 13-inch.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home