WD My Book 22 TB review: mag het wat meer zijn?

Heeft je laptop niet voldoende opslagruimte? Dan heeft WD de oplossing met 22 externe terabytes, aansluitbaar via USB. Ben je wat met het volume van de WD My Book 22 TB?

Western Digital breekt records met zijn WD My Book 22 TB (657 euro incl. btw). Dat is een verrassend compacte externe HDD die je via USB 3.2 Gen 1 aansluit op je laptop. Binnenin zit een enkele harde schijf met 22 TB-capaciteit. Het toestel heeft geen specifieke compatibiliteitsvereisten en kan je formateren voor gebruik met zowel Windows als macOS. WD richt het toestel op mensen die grote hoeveelheden data genereren, zoals foto’s, video’s, muziek of 3D-bestanden.

Eenvoudiger dan een NAS

In veel gevallen is een server of een NAS de ideale oplossing om zo’n opslag centraal beschikbaar te maken, maar voor de freelancer of solo-werkkracht brengt netwerkopslag soms onnodige complexiteit met zich mee. Die omzeilt WD met de My Book-reeks. Sluit de kabel aan, en de opslag verschijnt in verkenner: eenvoudig.

lees ook

Synology DS1522 Plus review: gevaarlijke gok

Om aan de slag te gaan, stop je de WD My Book in het stopcontact en in je laptop. Een aan- uitknop is er niet, maar de drive komt automatisch tot leven wanneer je die verbindt met je computer. Een USB-A-kabel zit in de doos, maar USB Type-C ontbreekt. Gezien de alomtegenwoordigheid van die aansluiting vandaag, is dat een beetje een gemiste kans.

Vage software

WD voorziet de WD My Book van vage software. Het installatiebestand op de schijf triggert een download terwijl je als gebruiker het raden hebt naar het opzet. De installatie moeten we twee keer uitvoeren, aangezien ze de eerste keer faalt. De tweede keer blijft Windows 11 zelf even hangen, maar herpakt het hele systeem zich na verloop van tijd. We testten de drive voor alle duidelijkheid op een moderne computer (HP Dragonfly Gen 3).

Na de installatie verschijnt er een nieuw icoontje bij de systeempictogrammen in de taakbalk. Daar kan je op klikken om in te loggen, gesponsorde software zoals back-up-tools van Acronis te downloaden, of een wachtwoord in te stellen. De harde schijf heeft ingebouwde 256 bits AES-versleuteling aan boord voor dat doeleinde. Via de WD Drive Utilities kan je wat parameters naar je wensen aanpassen, zoals de tijd die moet verstrijken voor de drive in slaapstand gaat. Enerzijds is het allemaal best handig, anderzijds mis je weinig als je de software niet installeert en de My Book gewoon als generische harde schijf gebruikt.

Degelijke prestaties

Wij formateren de drive voor Windows en krijgen zo een ruimte 20 TB aan opslagruimte echt ter beschikking. Dat is veel, dus is het belangrijk dat de harde schijf niet te traag is, anders krijg je ze nooit vol. We testen de WD My Book 22 TB met verschillende bestanden van 1 GB tot en met 68 GB. Tijdens die tests zien we heel consequente sequentiële lees- en schrijfsnelheden. Lezen gebeurt aan ongeveer 220 MBps, wegschrijven aan een vergelijkbare 216 MBps.

WD My Book 22 TB voorkant

Voor een harde schijf zijn dat degelijke snelheden. Let wel: wil je de drive in één keer volschrijven, dan heb je nog steeds meer dan een etmaal geduld nodig. Random lees- en schrijfsnelheden zijn erg laag maar dat is niet verwonderlijk. Zet geen software op deze externe drive: de WD My Book 22 TB is een opslag- en archieftoestel.

Betrouwbaar

De WD My Book 22 TB toont zich na onze uitgebreide tests kwalitatief en betrouwbaar. Het ding is ideaal voor bijvoorbeeld professionele fotografen die hun beelden snel van een back-up willen voorzien. Dankzij het compacte formaat (13,93 cm x 4,9 cm x 17,06 cm) past de externe harde schijf bovendien prima op het bureau. Hou er wel rekening mee dat de schijf in gebruik verrassend luid is.

We testen de WD My Book 22 TB daarom ook als back-up-schijf voor een NAS. Ook daar kwijt het ding zich prima van zijn taak. Bij wekelijkse back-ups schiet de My Book netjes wakker wanneer dat nodig is (wat we duidelijk horen), maar gaat de schijf daarna braaf terug in slaap. Na een week rust, is de connectie nog steeds stabiel en herhaalt de procedure zich zonder fout.

Minder is beter

Niet alleen is de externe schijf compacter dan exemplaren die dezelfde capaciteit met twee drives bieden, de schijf is ook veiliger. Concurrenten die twee HDD’s in één behuizing combineren, doen dat immers via een RAID-0-configuratie, zodat al je data kwijt is wanneer één van de twee drives faalt. WD’s eigen My Book Duo met 44 TB-capaciteit is daar een voorbeeld van. Wij zijn absolute fan van één HDD per toestel wanneer het op direct aansluitbare externe schijven aankomt.

WD heeft met zijn 22 TB HDD’s schijven met een immense capaciteit op de markt. Met de WD My Book 22 TB brengt de fabrikant die op een toegankelijke manier naar de grote massa. Wie een grote hoeveelheid directe opslag zoekt, is hier aan het juiste adres. De software is misschien wat slordig maar wat ons betreft overbodig, tenzij je graag encryptie gebruikt op de drive. Voor een dergelijke capaciteit vragen we ons echter af of netwerkopslag niet handiger en geschikter is.

Getest: WD My Book 22 TB – 657 euro inc. btw.

.pro’s

  • Hoge capaciteit op één HDD
  • Compact
  • Eenvoudig
  • Betrouwbaar

.contra’s

  • Beetje slordige software
  • Luid in gebruik
  • Geen USB Type-C

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home