Nokia 8.3 5G review: groot formaat met speciale keuzes

nokia 8.3 5G

Het heeft even geduurd, maar HMD Global waagt zich opnieuw in de premium prijsklasse met de Nokia 8.3 5G. De telefoon van James Bond in No Time To Die telt als statement, maar is de eerste 5G-smartphone van HMD Global ook goed?

We moeten het HMD Global nageven: James Bond de nieuwe Nokia 8.3 5G in zijn handen stoppen is een slimme zet. Wie naar het toestel kijkt, ziet dezelfde klasse en een verfijnd design dat niet misstaat bij de spion. Toevallig volgde de telefoon hetzelfde traject als de film: verlaat door het coronavirus. De Nokia 8.3 5G werd op 19 maart aangekondigd, maar ligt pas nu in de winkel. Op de nieuwste Bond-film is het nog iets langer wachten tot 12 november.

De Nokia 8.3 5G (vanaf 579 euro incl. btw) is vandaag het toptoestel van HMD Global en lost daarmee de bijzondere Nokia 9 PureView met zijn vijf camera’s af. In het huidige mobiele landschap is de concurrentie bikkelhard. De eigenwijze stijl van HMD Global met een focus op complete toestellen aan een interessant prijskaartje loont, maar we merken dat de Nokia 8.3 5G HMD Global wat uit de comfortzone duwt. Het resultaat heeft zowel positieve als negatieve kanten.

Fors formaat

Het eerste wat opvalt is het forse formaat van de Nokia 8.3 5G. Een 6,81 inchscherm (20:9 ratio) is sowieso al groot, maar omwille van de ietwat dikke randen aan de zijkant en de nodige ruimte onderaan is dit geen telefoon om met één hand te bedienen. De grootte van een smartphone is persoonlijke smaak, maar we denken dat HMD Global beter een iets kleiner schermformaat had gekozen gezien de dikkere schermranden.

Een groot scherm biedt wel de mogelijkheid om optimaal van media te genieten. De Nokia 8.3 5G laat dat toe en levert een degelijke beeldkwaliteit af. Wat wel opvalt in deze prijscategorie is de keuze voor een lcd-scherm in plaats van een amoledscherm. Die laatste zorgt niet alleen voor een beter contrast, maar levert dikwijls een betere batterijduur wanneer je dagelijks veel media consumeert.

Een algemene trend binnen premiumtoestellen is de evolutie naar een 90 Hz- of 120 Hz-scherm met bijhorende vlotte bediening. De Nokia 8.3 5G houdt het bij 60 Hz, wat de batterijduur ten goede komt. Onze voorkeur gaat naar een hogere refresh rate, maar eerlijk is eerlijk, de meeste gebruikers merken het verschil enkel maar wanneer ze rechtstreeks twee schermtypes kunnen vergelijken.

Compleet pakket

Wie meer betaalt, wordt graag ook getrakteerd op een premium uiterlijk. De Nokia 8.3 5G vult die verwachting prima in dankzij de bijzondere blauwe afwerking aan de achterkant. Door een speciale coating en afwerking oogt het toestel heel strak donkerblauw, tot je het in de buurt van een lichtbron houdt of bij zonlicht. Het effect valt moeilijk te omschrijven, maar het loont de moeite om in de winkel het resultaat te bewonderen.

Verder heeft de smartphone alles aan boord wat je verwacht vandaag: USB-C, monospeaker onderaan, ruimte voor microSD-kaart (tot 512 GB) en dualsim. Opvallend is de ruimte voor een hoofdtelefoonaansluiting, wat binnen dit segment een absolute troef is omdat de rest de aansluiting heeft verbannen en bluetooth naar voor schuift als alternatief.

De vingerafdruksensor zit niet in het scherm verwerkt zoals bij andere premiummodellen, maar in de aan-uitknop aan de zijkant. Eerlijk? Wij hebben het liever op deze manier. De detectie gebeurt veel sneller dan een sensor in het scherm en je schakelt het toestel haast altijd op die manier in. De Google Assistant-knop aan de rechterkant is dan weer een misstap. De knop staat te laag waardoor je regelmatig de knop per ongeluk indrukt. Een hogere positionering had beter geweest, of geef alleszins de optie om de knop uit te schakelen voor wie frustraties ervaart.

Slimme chipkeuze

De Nokia 8.3 5G is de eerste 5G-smartphone van HMD Global. Het maakt daarvoor slim gebruik van de Qualcomm Snapdragon 765G. Dat is niet de 800-topreeks met de allerbeste specificaties, maar qua prestaties vormt de Snapdragon 765G de perfecte combinatie met een lange batterijduur. De chip is snel genoeg voor alle hedendaagse zaken, zowel zakelijk als voor multimedia of tussendoor een spelletje. Multitasken en wisselen tussen apps loopt vlot, maar HMD Global zou wat ons betreft nog een beetje aan de software moeten werken.

De grafieken hierboven tonen het verschil in prestaties met de absolute top binnen de smartphonemarkt. Neem die resultaten echter met een grondige korrel zout. De prestaties die de Nokia 8.3 5G laat optekenen, zijn meer dan goed genoeg voor dagelijks gebruik. Alles wat meer is, is vooral spierballen rollen van de andere fabrikanten.

Elk Nokia-toestel draait op Android One, wat een stabiele basis is die door Google wordt aangeleverd en snel software-updates ontvangt. De versie die op onze Nokia 8.3 5G draait, durft soms wat te schokken wanneer we iets snel openen en de lichtsensor staat iets te agressief ingesteld waardoor het scherm heel plots van helderheid kan wisselen. Dankzij software-updates worden deze problemen ongetwijfeld snel verholpen, maar je voelt dat HMD Global qua software nog een beetje werk heeft in tegenstelling tot de hardware.

Degelijke standaardcamera

De camera’s achteraan dragen het befaamde Zeiss-logo, wat verwachtingen schept. In de cirkel zitten vier exemplaren: 64 MP f/1.9 hoofdcamera, 12 MP f/2.2 breedhoekcamera, 2 MP macrocamera en een 2 MP-camera die diepte inschat voor realistische bokeh-effecten. Hier moeten we vaststellen dat HMD Global de bal heeft misgeslagen binnen zijn prijsklasse.

Het goede nieuws is dat de 64 MP-hoofdcamera degelijk presteert. De kleuren zijn natuurgetrouw en foto’s hebben een natuurlijk bokeh-effect bij close-up. In donkere omstandigheden zitten de kleuren goed, maar oogt het beeld te wazig. Het valt net binnen de minimumverwachting.

De 64 MP standaardcamera levert nagenoeg altijd een mooi en scherp resultaat met realistische kleuren. (klik om de foto te vergroten)

Een breedhoekcamera is een belangrijke toevoeging voor elke smartphone. De 12 megapixelvariant in de Nokia 8.3 5G stelt echter teleur. De kleuren zijn veel te gesatureerd en soms lijkt het alsof de hdr-functie het foute contrast kiest.

Je ziet onmiddellijk het verschil in kleur vergeleken met de standaardcamera. (klik om de foto te vergroten)

Op een tweetal foto’s merken we zelfs fouten in de foto binnen het extra gebied dat de breedhoeklens geeft. Bekijk hieronder het linker- en rechtergedeelte van de foto om te zien wat we bedoelen.

Let op de fout links en rechts van het beeld. (klik om de foto te vergroten)

Problematische fotosoftware

De macrofunctie heeft een vaste brandpuntafstand waarin je moet scherpstellen door de telefoon zelf op de juiste afstand van het onderwerp te houden. Het resultaat is een redelijk scherpe foto waar de software nog extra verscherpingen probeert door te voeren die wat ons betreft niet nodig zijn. Dit gebeurt niet bij de andere fotostanden (uitgezonderd nachtfoto’s), wat prima is. Vermoedelijk voegt HMD Global de functie hier wel toe om de 2 megapixelresolutie te verbeteren.

De macrofunctie doet wat het moet doen. Het resultaat wordt iets te sterk artificieel verscherpt, maar daarin kunnen smaken verschillen. (klik om de foto te vergroten)

Het grootste probleem op dit ogenblik is dat de camerasoftware vandaag nog niet klaar lijkt. De fout in de foto met de breedhoekcamera bevestigt dit, maar in twee foto’s waar een vogel in beeld vliegt, tonen een opvallende vorm van ghosting. Kijk links bovenaan het voorbeeld van de breedhoekcamera wat we bedoelen. Hieronder vergrootten we van een andere foto een soortgelijke fout.

Je ziet hier heel duidelijk dat de camerasoftware in de fout gaat. Deze foto werd genomen in de automatische stand met de standaardcamera. We hebben ingezoomd op de fout, dus let niet op het minder scherpe resultaat rondom. (klik om de foto te vergroten)

Heel wat problemen die we hierboven aanhalen, kunnen worden verholpen door software updates. De hardware van de hoofdcamera is degelijk en door de extra diepte-informatie van de 2 megapixelsensor krijg je mooie resultaten. Of de breedhoekcamera kan worden gered met betere camerasoftware, valt af te wachten.

Video kan niet overtuigen

De softwareproblemen trekken zich door naar de video-opnamekwaliteit van de Nokia 8.3 5G. In de standaardinstelling zijn de kleuren realistisch, maar er heerst een flikkerend effect dat zwaarder is dan de 30 Hz-stand waarin de camera opneemt. Wie stabiel filmt en weinig ronddraait, merkt hier weinig van. Van zodra je wat beweegt, kan je er niet naast kijken. Kijk hieronder wat we bedoelen.

Vimeo elimineert een deel van het schokkend effect door zijn eigen videoalgoritme bij het uploaden. Wanneer je goed kijkt, zie je het nog wel.

Hetzelfde effect ervaar je ook op de breedhoekstand, met als extra probleem een veel te gesatureerd beeld zoals je ook in de foto’s ziet. Het automatisch scherpstellen gebeurt ook niet altijd wanneer je beweegt.

De gesatureerde kleuren zijn onmiddellijk zichtbaar bij de breedhoekcamera. Ook hier opnieuw een schokkend effect dat Vimeo met zijn algoritme probeert te compenseren.

Wie dat wil, kan de sportstand kiezen om 1080p 60 hz-beelden te schieten. Het resultaat is veel vloeiender, maar de kleuren zijn iets te gesatureerd en het algemene beeld is minder scherp dan de standaardstand. Tot slot zit er nog een filmmodus in de camera-app verwerkt waar je in 21:9 aan 24 hz kan opnemen. Tof om eens te doen, maar wat ons betreft de minst interessante functie.

Batterijtest en laadduur

Tijdens onze testperiode hebben we de Nokia 8.3 5G verschillende batterijtesten laten doorlopen waaronder een videotest, browsertest, dagelijks gebruik van allerlei apps, en daar scoort hij opvallend ondermaats vergeleken met andere (duurdere) premiumtoestellen. Het verschil wordt extra groot wanneer je met de OnePlus Nord vergelijkt. Die heeft dezelfde Qualcomm Snapdragon 765G aan boord en een 90 Hz-amoledscherm. Andere toestellen in de lijst hieronder hebben tevens een 90 Hz- of 120 Hz-scherm, wat een impact heeft op de batterij.

In dagelijks gebruik merken we echter niet het grote verschil in batterijduur vergeleken met de benchmarks. Dat heeft voornamelijk te maken met het lcdscherm van de Nokia 8.3 5G terwijl alle andere toestellen in de benchmarkgrafiek een amoledscherm hebben. Omdat onze benchmarks het scherm continu ingeschakeld houden, is het amoledscherm in het voordeel wanneer er soms donkere segmenten op het scherm zijn en de amoled-technologie pixels kan uitschakelen. Hecht daarom niet teveel aandacht op bovenstaande grafiek, maar wie veel media consumeert op zijn toestel haalt automatisch meer voordeel uit een amoledscherm.

HMD Global stopt geen snellader in de doos, waarmee het tegen de trend in gaat. De laadtijd tot 50 of 80 procent ligt een pak hoger dan andere toestellen, waardoor je dit toestel minder snel tussendoor in stukken oplaadt en naar het klassieke stramien keert van ’s nachts opladen. 

Voorwaardelijke conclusie

De Nokia 8.3 5G (579 euro incl. btw) is een bijzonder toestel in nagenoeg elk opzicht. Binnen zijn prijscategorie maakt het andere keuzes dan de concurrentie, omdat HMD Global zich nog steeds als een start-up positioneert waar elk toestel een winstmarge moet hebben. Het heeft niet de schaalgrootte van andere grote merken, wat ook meespeelt in de keuze van hardwarecomponenten.

Qua software heeft HMD Global, zeker op cameragebied, nog wat werk voor de boeg. De hardware is daarentegen gebalanceerd uitgekozen. Enkel het lcdscherm blijft een doorn in het oog; binnen dit segment is amoled de norm. De batterij houdt het gemakkelijk één dag vol en rondt bij licht gebruik soms de kaap van twee dagen.

Wanneer HMD Global de softwareperikelen oplost, is dit een uitstekende premium aanvulling binnen de Nokia-lijn.

Wie om looks geeft, zit net als James Bond goed bij de Nokia 8.3 5G. De prijs-kwaliteitverhouding zit scherper bij toestellen zoals de OnePlus Nord, maar met Android One als besturingssysteem zit je het dichtst bij een standaard Android-ervaring, uitgezonderd Googles eigen Pixel-telefoons. Het toestel wordt met Android 10 geleverd, maar krijgt in Q4 2020 een update naar Android 11 volgens HMD Global. Binnen een zakelijke markt is de Nokia 8.3 5G een interessante optie dankzij het Android Enterprise Recommended-label en 5G-connectiviteit.

Wanneer HMD Global de softwareperikelen oplost, is dit een uitstekende premium aanvulling binnen de Nokia-lijn. Vandaag is dit echter een beloftevol toestel dat te vroeg juicht in het zicht van de finishmeet. Aan jou om te beslissen of je kan leven met de minpunten tot HMD Global die (hopelijk) snel aanpakt.

De Nokia 8.3 5G is vanaf 25 september beschikbaar en is verkrijgbaar in 6 GB RAM met 64 GB opslag aan 579 euro. Wie meer wil, kan de versie met 8 GB RAM en 128 GB opslag kopen voor 649 euro. Wij hebben de versie met 8 GB / 128 GB van HMD Global ontvangen voor deze test. Alle prijzen zijn inclusief btw.

.pro’s

  • Premium design
  • Gebalanceerde configuratie
  • 5G-connectiviteit
  • Android One

.contra’s

  • Breedhoekcamera
  • Camerasoftware bevat nog bugs
  • 60 Hz lcdscherm
  • Prijs

Tip: HMD Global wil Nokia-smartphones pivoteren richting de zakelijke markt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home