Nokia G42 5G review: budgettoestel van dito kwaliteit, maar met een batterij die blijft gaan

Nokia G42

Tijdens het testen van deze Nokia G42 dachten we geregeld met oprechte heimwee aan onze Nokia-gsm’s van begin deze eeuw. Eerst was er de 3210 en onze kennismaking met het spelletje Snake. Vervolgens kwam die stevige en iconische rots in de branding: de eeuwig stijlvolle Nokia 3330. Het leven was goed en Nokia was één van de grote spelers op de mobiele markt. Oh hoe tijden kunnen veranderen.

Het is oneerlijk om die generatie van twintig jaar geleden te vergelijken met de huidige smartphones. Oneerlijk voor de smartphone, in dit geval. We zijn er bijvoorbeeld vrij zeker van dat we in 2045 niet gaan mijmeren over de Nokia G42. Tenzij makkelijk zelf te repareren smartphones tegen dan de redding van de planeet zijn gebleken. Dit telefoonmerk is trouwens enkel nog Nokia qua naam, de productie en ontwikkeling ligt al even bij het eveneens Finse HMD Global.

Breedband in het paars

De Nokia G42 heeft een adviesprijs van 249 euro (incl. btw), maar ziet er op het allereerste zicht uit als een telefoon van het middensegment. Die indruk blijft echter niet lang hangen. Het scherm is een respectabele 6,56 inch en vervaardigd van Gorilla Glass, maar dan wel de tien jaar oude versie 3. Daar begint het al.

Rond dat scherm zit een plastieken behuizing van een kwaliteit waarbij je aan het gevoel merkt dat je toch geen premium toestel vasthebt. Je kan in principe kiezen uit drie kleuren: een discrete schakering grijs, een meer flamboyant paars en sinds begin september ook fel roze (misschien wel onder invloed van een bepaalde hype). Die tweede optie was evenwel lang de speerpunt van bijna alle communicatie rond de Nokia G42. Op zich niet verrassend, paars is hip en happening.

Achteraan steken de drie cameralenzen en de zaklamp er wat onhandig uit, samengevoegd in een kadertje. De frontcamera zit dan weer in het midden van een klein inhammetje bovenaan het scherm, wat toch een beetje stoort. Rond dat scherm zit er trouwens een toch wel opvallende donkere band, die onderaan nog wat breder wordt. Dat is toch een beetje zonde van de grootte van het scherm.

Het mag wel gezegd worden dat de Nokia G42 goed en aangenaam in de hand ligt. Op zich is dat verrassend, want het toestel is 8,55 mm dik en die bovengemiddelde extra millimeters merk je echt wel. Mogelijk zorgt het gewicht voor dat gevoel, want de G42 geeft amper 193,8 gram aan op de weegschaal. Dat is niet meteen zwaar voor verder een hoogte en breedte van respectievelijk 16,5 en 7,58 centimeter.

Aan de zijkant bevinden zich de volumeknopen en de aan- en uitknop, netjes ingewerkt in de behuizing. Die laatste doet ook dienst als vingerafdruksensor, wat dan weer iets minder praktisch blijkt. Onderaan vind je, halleluja, nog eens een ouderwetse jack voor een hoofdtelefoon.

Schermtijd

De beeldkwaliteit is op zich ruim voldoende voor dit budget. Het HD+-scherm (720 x 1.612 pixels) van de Nokia G42 biedt een verversingssnelheid van 90 Hz, met een helderheid van 400 nits. Dat zou moeten nog groeien tot 560 bij een helderheidsboost.

We moesten wat prutsen met de scherminstellingen en dan vooral met het helderheidsniveau, maar dan was het zonder veel klachten videobellen en filmpjes kijken. Tenminste, zolang we ons in een omgeving bevonden die zelf donker genoeg was. Bij een stevig zomerzonnetje valt het helaas toch weer wat op dat je met een smartphone-aan-een-budget op pad bent. Wel een extra puntje voor de kleurenbalans, die is beter dan je voor deze prijs zou verwachten.

Een kleine extra irritatie was voor ons wel dat je je scherm niet kan ontgrendelen door er vlot een dubbele tik op te geven. Dat gaat alleen via de knop aan de zijkant. Het is een detail, maar als je dat eerste gewend bent, is dat storend.

Draak van een aandrijving

Valt het scherm nog beter mee dan verwacht, blijkt de interne keuken van de Nokia G42 toch vooral die van een (fatsoenlijke) snackbar te zijn. De Snapdragon 480+ is een degelijke werker, maar wel eentje die de boel niet op z’n snelst laat draaien. De chip is ondersteund door een octacore-processor, 6 GB RAM en een Adreno 619-GPU.

De Nokia G42 lijkt bij de meeste handelingen een fractie van een seconde na te denken of ie de gevraagde taak al dan niet gaat uitvoeren. Dat valt niet echt op wanneer je snel even iets checkt op één app, maar wanneer je een tijdje afwisselt tussen verschillende applicaties en functies, dan werkt het na een tijdje wel wat op de zenuwen. Een instapprocessor en een bescheiden hoeveelheid RAM blijken zo toch wat beperkend.

Op onderstaande grafieken is het verschil duidelijk met enkele goede toestellen uit het middensegment. De OnePlus Nord CE 3 Lite (Snapdragon 695) laat de Nokia G42 en zijn Snapdragon 480+ nog toe om een beetje in zijn slipstream te hangen, maar wanneer je kijkt naar het verschil met de andere twee, dan zie je dat een duurder toestel ook meer prestaties betekent. Vooral de Samsung Galaxy A34 steekt er met zijn Mediatek Dimensity 1080  letterlijk bovenuit.

Het verhaal herhaalt zich wat de GPU betreft. Mocht de Nokia G42 een nek hebben, had die intussen een kraker nodig wegens het constant omhoog kijken naar de benchmarks van de Samsung Galaxy A34. Die kijkt met zijn Mali-G68 ook op dit vlak gewoon neer op de aanwezige concurrentie. Daarvan werkt de OnePlus Nord CE 2 nochtans met hetzelfde materiaal. De OnePlus Nord CE 3 beschikt dan weer – net als de Nokia G42 – over een Adreno 619, maar haalt daar duidelijk veel meer uit dan ons testmodel.

Voor zijn budget draait de Nokia G42 op zich aardig mee, maar hou je verwachtingen niet al te hoog. Wanneer je je telefoon geregeld een langere tijd gebruikt en dan ook nog eens verschillende apps jongleert, is dit geen toestel voor jou.

Andere specs

Verder draait de Nokia G42 op Android 13, waarbij twee jaar aan OS-updates wordt voorzien. Dat staat toch een beetje in contrast met de drie jaar garantie die je in België op dit toestel krijgt. Qua veiligheid kan je rekenen op een maandelijkse update gedurende drie jaar. Je kan je telefoon extra beveiligen met één of meerdere vingerafdrukken, maar die sensor zit aan de zijkant en is dus nogal smal. Zowel het vastleggen als het registreren om je toestel te ontgrendelen gaat niet super vlot. Voor dat laatste hadden we soms wel drie pogingen nodig.

Dit toestel beschikt over 128 GB interne opslag. Wie dat wil kan nog wel tot 1 TB aan extern geheugen aansluiten via MicroSD.

Over de audio kunnen we kort zijn. Die gaat luid genoeg, maar krijgt op een hoger volume meestal een beetje een vlakke, metaalachtige bijklank.

Nokia G42 5G roze

Een batterij voor de eeuwigheid

Dan komen we aan het paradepaardje van dit toestel, zijn 5.000 mAh-batterij. Er zijn verschillende redenen om die zo te omschrijven, maar laten we beginnen met het meest in het oog springende en dat is de eenvoudige manier waarop je ze zelf kan vervangen.

Nokia-telefoons trekken steeds meer de kaart van duurzaamheid en dat is bij de G42 niet anders. In tegenstelling tot telefoons die een heel team met speciaal materiaal vereisen voor een eenvoudige reparatie, kan je een aantal zaken aan dit toestel vrij makkelijk zelf fiksen. Zo is het niet moeilijk om een nieuwe batterij te steken.

De G42 is Nokia’s eerste 5G-toestel dat je (deels, natuurlijk) zelf kan repareren. Met onderdelen en gereedschap van iFixit kan je zelf aan de slag om niet alleen je batterij, maar ook je scherm of zelfs een laadpoort te vervangen. Dat is natuurlijk niet gratis, die reserveonderdelen en het gereedschap kan je online kopen. Op de site van iFixit vind je ook de nodige uitleg en een handleiding om je te begeleiden in je DIY-avontuur.

Nokia heeft hiermee wel geen unicum. Het Nederlandse Fairphone heeft van smartphones die je zelf kan repareren zijn ding gemaakt en zit intussen aan zijn vijfde versie. Voor die Fairphone 5 leg je wel een aardige duit meer op tafel dan voor deze Nokia G42 (699 euro, incl. btw.).

Tijdens de testperiode was er niets aan de hand, dus we hebben geen van die reparaties uitgetest. If it ain’t broke, weet je wel.

Wanneer je ze niet zelf vervangt, is de batterij van de Nokia G42 ook nog steeds het vermelden waard. Langdurigheid is echt de allergrootste troef van dit toestel. Wanneer we de benchmarks voor batterijduur vergelijken, kan de Nokia G42 zich absoluut meten met de duurdere concurrenten van Samsung en OnePlus. Bij die laatste producent krijgt de Nord CE 3 Lite zelfs gewoon het nakijken van de G42.

Goede batterijen gaan wel wat langer mee, maar niet voor altijd. Wanneer je de batterij van de Nokia G42 weer moet opladen, stopt de goed-nieuws-show wel. Die gaat zelfs zwaar in de remmen. Dit toestel moet het namelijk rooien met een schamel laadvermogen van amper twintig watt.

Wanneer we die benchmarks vergelijken met dezelfde drie concurrenten uit het middensegment, dan zie je dat een hogere prijs duidelijk ook een snellere laadtijd met zich meebrengt; hoewel de Samsung Galaxy A34 ook niet te hoog van de toren moet blazen met zijn 25 watt. Dat mag Samsung natuurlijk bijna nooit als het op laadtijden aankomt.

Onze ervaring komt volledig overeen met die twee grafieken. De batterijduur van de Nokia G42 is niets minder dan spectaculair. Zelfs wanneer je er een dag intensief mee werkt is een stopcontact zoeken niet meteen nodig. Wanneer dat moment zich echter wel aanmeldt, denk er dan aan dat geduld een mooie deugd is. Wij namen geen risico en hingen ons testmodel op drukkere dagen tussendoor toch even aan de bevoorrading, wanneer we dat konden.

Camera

Zoals we al zeiden in het begin van deze review, beschikt de Nokia G42 over drie camera’s achteraan:

  • 50 MP hoofdlens
  • 2 MP dieptelens
  • 2 MP macrolens

We zijn helaas geen fan van de fotokwaliteit. Het is nochtans ook iets waar, jawel, focus op wordt gelegd. Misschien zijn we te hard afgeleid door de display-met-boog wanneer je onpraktisch inzoomt, dat kan ook.

Nokia G42 5G - screenshot inzoomen

Nachtmodus brengt ook al niet veel zoden aan de dijk. Onderstaande foto’s zijn vlak na elkaar genomen, met die modus aan. Het contrast met de Samsung Galaxy A53 is toch duidelijk. Die beschikt wel over een hoofdcamera van 64 MP, maar het verschil lijkt ons toch vrij opvallend.

Voor selfies en videocalls beschikt je dan ook nog over een 8 MP frontcamera. Daarover geen klachten, die doet wat ie moet doen en geeft een duidelijk beeld. Videomeetings en een nieuwe profielfoto voor LinkedIn zijn dus geen probleem.

Verdict

Wat je op je factuur ziet is wat je krijgt. Je mag bij een toestel van 249 euro (incl. btw) niet verwachten dat je daar hetzelfde uithaalt dan bij een telefoon uit een hoger segment. De Nokia G42 is niet meteen het meest luxueuze toestel, maar ligt fijn in de hand en weegt, ondanks de respectabele afmetingen, niet veel.

Het gebruik is wat dubbelzinnig: de batterijduur is een droom, ook wanneer je er constant mee bezig bent, maar daar staat dan tegenover dat alles net dat tikkeltje trager gaat dan je eigenlijk zou willen. Wie de ecologische voetafdruk graag een maatje kleiner houdt, die heeft hier met de verschillende opties om zelf te repareren ook een goed toestel aan.

Dit is een budgettoestel dat er alles uithaalt, alleen loop je daar niet heel ver mee. Tenzij je deze telefoon puur voor de levensduur aanschaft, al is dan de vraag hoe vlot de ervaring nog zal zijn als Android en de bijhorende apps drie jaar aan updates te verduren hebben gekregen.

.pro’s

  • Voordelig
  • Ligt goed in de hand
  • Aansluiting voor hoofdtelefoon
  • Adequaat scherm voor die prijs
  • Fantastische batterijduur
  • Ecologisch iets meer verantwoord

.contra’s

  • Design weerspiegelt prijs
  • Onhandige vingerafdruksensor
  • Geen ontgrendeling via scherm
  • Net iets trager
  • Lange oplaadtijd
  • Geen geweldige camera’s

De Nokia G42 5G is beschikbaar in de kleuren roze, grijs en paars. De prijs bedraagt 249 euro, inclusief btw. In België geldt er drie jaar garantie op dit toestel.

Android-updatebeleid: HMD garandeert dat de Nokia G42 drie jaar security-updates ontvangt en twee jaar OS-updates.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home