Motorola Moto G54 review: prima camera en verder niets

De Motorola Moto G54 probeert het maximale in een budgettelefoon te stoppen, met een te wisselvallige warboel als gevolg.

Je kan goed doen, maar je kan ook te goed willen doen. De Motorola Moto G54 (vanaf 169 euro incl. btw) is een perfect voorbeeld van te goed willen doen. De specificatielijst oogt te mooi om waar te zijn aan dit prijskaartje.

Nochtans komt Motorola er wel akelig dicht bij, uitgezonderd twee zware minpunten. Niet toevallig zaken die je moeilijk uit een specificatielijst kan halen: oplaadtijd en grafische prestaties. Beide duiken zwaar onder de lat, zelfs aan dit scherpe prijskaartje. We overlopen of de rest sterk genoeg doorweegt voor jou om dit toestel toch te overwegen.

Helder en toch niet

Direct een verrassing: er zit een transparante bumpercase in de doos. Minder fijn voor winkels om een accessoire te verkopen, wel tof voor jezelf om die centen op zak te houden. Verder ziet deze telefoon er, in tegenstelling tot de Nokia G42, helemaal niet goedkoop uit. Er zit een snelle vingerafdruksensor onder de aan-uitknop en er is zelfs een jackaansluiting onderaan om een bekabelde hoofdtelefoon aan te sluiten.

Met een scherm dat 6,5 inch meet, is dit niet de grootste telefoon op de markt, maar hem klein noemen, durven we ook niet. Tot onze verbazing worden we gegroet door een Full HD-scherm (1.080 x 2.400 pixels), een zeldzaamheid in deze prijsklasse. Helaas kan je wel zien dat het om een budgetmodel gaat. Kantel je de Motorola Moto G54 een beetje, dan verlies je meer dan de helft van de schermhelderheid.

Ook het automatisch wisselen tussen 60 Hz en 120 Hz verloopt moeizaam. Kies daarom altijd voor de permanente 120 Hz, de kleine batterij-impact daarvan nemen we er graag bij.

Stevige CPU, slechte GPU

Ondanks zijn scherpe prijs stopt Motorola er nog wel een Mediatek Dimensity 7020-chip in. Die presteert uitstekend in onze test. Multitasken vormt geen enkel probleem, mede ook dankzij de royale 8 GB RAM in deze prijsklasse. Spierballenwerk van Motorola.

Waar de Moto G54 helemaal de mist in gaat, is in grafische prestaties. Beter gezegd: bij gebrek aan. Dit toestel scoort drie keer (!) slechter dan we verwachten. Wie af en toe een spelletje speelt in 3D, blijft beter ver weg van dit toestel. Speel je enkel wat Candy Crush en andere 2D-puzzelspellen? Dan kan gelukkig nog wel.

Mooie, scherpe foto’s

Goedkopere toestellen gaan vaak gebukt onder een barslechte camera, ongeacht hoeveel megapixels er staan te pronken op de achterkant van het toestel. Dat is hier verrassend genoeg niet het geval. De Motorola Moto G54 levert uitstekend werk af en laat heel wat concurrenten achter zich die 100 tot 150 euro duurder zijn.

We zijn vooral fan van dynamische kleurbereik en realistische kleurweergave. De 50 megapixelsensor voorziet ook heel wat detail in een foto, wat prettig is. Blijf wel weg van nachtfotografie, daarvoor is de camerakwaliteit lang niet goed genoeg voor.

Negeer overigens ook de 2 megapixel macrolens. Die staat er puur psychologisch voor de consument om precies ‘meer’ camera te krijgen, maar de hoofdcamera neemt veel betere macrofoto’s.

‘Turbopower’ valt tegen

Aan batterijduur geen gebrek. De Motorola Moto G54 scoort niet de beste punten, maar het is wel ruim voldoende om een volledige werkdag door te komen.

Waar deze telefoon wel flink door de mand valt, is ‘snelladen’. Er verschijnt mooi ‘Turbopower’ op het scherm wanneer je een snellader aansluit, maar het duurt toch 50 minuten om tot 50 procent te laden. Dat is veel te lang vandaag in een markt waar fabrikanten elkaar naar de kroon steken met steeds sneller opladende toestellen.

Waarom is dat belangrijk? Als een telefoon bijvoorbeeld een kwartier naar 50 procent kan sprinten, moet je niet meer ’s nachts je telefoon telkens opladen. Kort aan de ontbijttafel is al genoeg om de dag door te komen, of wanneer je gaat douchen. Is je telefoon plots bijna leeg? Dan is die zo weer opgeladen, geen paniek. Deze snellaadtechnologie zien we steeds meer bij budgettoestellen. Toegegeven, dit is een scherp geprijsd toestel, maar bijna anderhalf uur om tot 80 procent op te laden is veel te lang.

Conclusie

De Motorola Moto G54 heeft heel wat in huis, maar sommige zaken komen met een sterretje. Het belangrijkste nadeel moeten we nog aankaarten: maar één OS-update. Aangezien het toestel nog met Android 13 lanceerde, is het vanaf Android 14 al gedaan. Vroeger was dat een standaardpraktijk, vandaag niet meer.

Steeds meer fabrikanten engageren zich om meer OS-updates te leveren. Dan mogen we dat ook van Motorola verwachten. Gelukkig levert de fabrikant wel drie jaar veiligheidsupdates.

Alles gecombineerd kunnen we de Motorola Moto G54 enkel aanraden aan iedereen die de beste camera zoekt onder de 200 euro en ook een goed scherm wil. Zolang die persoon kan leven met de significante minpunten.

.pro’s

  • Groot en scherp scherm
  • Goede camera bij daglicht
  • Mooie afwerking
  • Hoesje in de doos

.contra’s

  • Traag opladen
  • Geen updates na Android 14
  • Slechte grafische prestaties
  • Schermhelderheid valt sterk terug onder de minste kijkhoek

Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 200 en de 350 euro. Klik hier voor de andere reviews.

De Motorola Moto G54 is sinds 15 september 2023 verkrijgbaar met 4 GB RAM en 128 GB opslag dat op het moment van schrijven voor 269 euro incl. btw over de toonbank gaat. Er is ook een variant met 8 GB RAM beschikbaar aan 189 euro incl. btw.

Android-updatebeleid: Motorola belooft één OS-update (tot en met Android 14) en drie jaar security-updates, startend vanaf de lancering op 15 september 2023.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.