Motorola Razr 50 review: niet de Samsung (en dat voel je)

De Motorola Razr 50 bewijst dat compacte plooibare telefoons niet enkel voor de allerrijksten zijn. Het toestel zit knap in elkaar en steelt de show, maar diep vanbinnen schuilen toch nog enkele problemen. We zijn er bijna, maar niet helemaal.

De Motorola Razr 50 trekt de ogen van zowel techneuten als tech-analfabeten. De plooibare telefoon ziet er mooi uit, voelt stevig, en doet menig toeschouwer ook na nadere inspectie denken aan een erg gelijkaardig exemplaar van dat andere merk. Samsung maakt veel reclame voor de Galaxy Z Flip 6, en is alomtegenwoordig op de Olympische spelen vandaag. Visueel zijn de verschillen niet groot, wat de verwarring verklaart.

De Motorola Razr 50 is met 899 euro een stuk goedkoper dan zijn grote concurrent. Samsung vraagt 1.199 euro voor zijn plooibare toestel. De vergelijking is dus een mooi compliment en toeschouwers zijn onder de indruk. Zelden hadden we tijdens een testperiode van een smartphone zoveel bekijks. Helaas: echte schoonheid zit binnenin, en daar is de Razr 50 absoluut niet moeders mooiste. In zijn lovenswaardige queeste om de prijs te drukken,kiest Motorola voor te slap binnenwerk met voelbare gevolgen en frustraties als gevolg.

Compact maar ruim

We beginnen met wat de aandacht trekt: de telefoon zelf. Die ziet er dichtgeklapt uit als een compact vierkantje, met een zwarte bovenkant waarin twee cameralenzen schuilen. In die glanzende zwarte afwerking schuimt een best ruim scherm, waarvan de aanwezigheid netjes gecamoufleerd is.

Het kleine scherm aan de voorzijde biedt dankzij de hoge resolutie (1.056 x 1.066 pixels) plaats voor widgets en enkele snelkoppelingen naar apps. Motorola voorziet ook notificaties, waarmee je apps kan openen. Het scherm is ruim genoeg om nieuwe berichten te lezen en zelfs te beantwoorden. Om snel een berichtje te typen, heb je niet veel meer nodig.

Snel spieken of betalen

Het scherm is snel toegankelijk dankzij de bliksemsnelle vingerafdruksensor in de aan-uitknop aan de zijkant. Zo staat het kleine display te wachten om je te bedienen nog voor je de Motorola Razr 50 goed en wel uit je broekzak hebt gehaald. Dat is handig voor berichtjes of navigatie. Zo zetten we voor een fietstocht langs een knooppuntenroute de app op het kleine scherm, en konden we met één hand heel snel spieken wat de volgende stop was. Met een klassieke grote smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm, is zo’n snelle actie onmogelijk.

Dankzij het compacte formaat en de snelle vingerafdruksensor is draadloos betalen met de Razr 50 een plezier. De NFC-chip zit dichtgeklapt onderaan, waardoor je nooit hoeft te zoeken: we mikten altijd van de eerste keer raak op de sensor van menig betaalterminal.

Extra fotopreview

De Motorola Razr 50 maakt wat ons betreft de perfecte afweging: het kleine buitenste scherm is groot en functioneel genoeg om echt handig te zijn bij basisfuncties. Zo loop je voor een groot deel van de dag rond met een erg kleine en compacte gsm: handig.

Wil je foto’s nemen, dan schiet het buitenste scherm opnieuw in actie. Selfies neem je via de hoofdcamera’s aangezien je jezelf kan zien in het kleine display. Zet je de Motorola Razr 50 halfopen, dan kan je die stabiel neerpoten voor bijvoorbeeld een groepsfoto. Iedereen zit de preview op het achterste schermpje, en een timer is overbodig. Steek je hand in de lucht, en de telefoon herkent dat gebaar en telt zelf drie seconden af tot een foto.

Lang en smal

Wanneer we de Motorola Razr 50 helemaal openklappen, wordt het allemaal iets saaier. Je krijgt een lang en slank scherm ter beschikking met een resolutie van 1.080 x 2.640 pixels. Net als bij andere plooibare smartphones is de vouw in het midden zichtbaar en voelbaar, maar stoort die niet wanneer je er recht opkijkt.

Het grote scherm is handig om op te scrollen door een feed, websites te bezoeken, langere berichtenkettingen te lezen en multimedia te consumeren. Voor dat laatste is de verhouding van het display niet ideaal: omdat het zo lang en smal is, zal 16:9-content met grote zwarte banden verschijnen.

(Te) robuust

Wanneer je iets complexere taken wil verrichten in bijvoorbeeld je agenda of de mail-app, is openklappen een must. Motorola levert je in dat geval een adequaat vormgegeven 6,9 inch scherm af. Open en dichtklappen voelt robuust, en het hele toestel geeft ons nooit de indruk fragiel te zijn. Misschien is het klappen zelfs iets te stroef: het is moeilijk om de Motorola Razr 50 met één hand open te klappen, wanneer je bijvoorbeeld tijdens een concert een foto wil nemen van het podium met een drankje in de hand.

lees ook

Samsung lanceert Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6: zelfde ingrediënten gekruid met AI

Het scherm aan de buitenkant heeft zijn rol nog niet helemaal uitgespeeld wanneer je de telefoon in klassieke modus gebruikt. De aanraakfunctionaliteit blijft werken. Zo kan je bijvoorbeeld snel twee keer op de achterkant tikken om naar het hoofdscherm te gaan. Dat is een kleinigheidje, maar wel ééntje dat aantoont dat Motorola de vormfactor van zijn plooibaar toestel helemaal omarmt.

Spijtige stopmotion

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een topervaring, met een hoge bouwkwaliteit, doordachte functies en schermen met een goed formaat. Helaas is de ervaring te vaak frustrerend. Langs de softwarekant biedt Motorola met de Razr 50 gewoonweg geen vlotte ervaring. Al te vaak verloopt scrollen met horten en stoten, blijft een app even hangen of moeten we die heropstarten, of verloopt de wissel van dichtgeklapt naar opengeklapt met een app niet naar behoren.

Nog pijnlijker is de occasionele instabiliteit van Android. Zo werden we tijdens onze testperiode geconfronteerd met een bug waardoor we geen widgets konden toevoegen aan het hoofdscherm. Zoiets is onvergeeflijk aan iedere prijsklasse.

De grootste frustratie komt echter van de sloomheid. Te vaak kan de smartphone gewoonweg niet volgen. Zo misten we meermaals een leuke foto-opportuniteit omdat de Razr te traag was/

Verrast mogen we misschien niet zijn. Motorola kiest voor een erg prijsbewuste MediaTek Dimensity 7300X-SoC, waar de voornaamste concurrenten toch voor een Qualcomm Snapdragon-processor gaan. Deze MediaTek-chip mist in vergelijking met gelijkaardige Snapdragon-chips één superkrachtige kern, en heeft met de Mali-G615 MC2 een best slappe GPU aan boord.

Motorola combineert die chip met 8 GB aan RAM. Dat is minder dan wat we vandaag terugvinden in middenklassetoestellen zoals de OnePlus Nord 4. Met die riskante hardware moet de Razr niet alleen zijn hoofdscherm aansturen, maar ook dat tweede scherm aan de buitenkant. Dat lukt genoeg om verliefd te worden op het idee van de Motorola Razr 50, maar niet goed genoeg om ons doorheen de frustraties te loodsen die volgen.

Te trage hardware

Het gebrek aan pk’s is een hardwareprobleem en geen softwareprobleem. Dat tonen onze benchmarktests duidelijk. Kijk bijvoorbeeld naar Geekbench 6, waarbij we de prestaties van de processor in kaart brengen.

De Motorola Razr 50 is de slapste van de hoop. We vergelijken met de concurrent van Samsung, maar ook met een klassieke smartphone, en een al iets ouder exemplaar uit het middensegment. De Razr komt zelfs niet in de buurt van die middenklasser.

Grafisch is de situatie nog dramatischer, hoewel de Motorola Razr 50 toch bovengemiddeld veel pixels moet aansturen met z’n twee displays. De score hieronder toont eerst een gecombineerd resultaat (grafische kracht waarbij de CPU ook een rol speelt) en dan de pure grafische prestaties.

We zien de resultaten bevestigd in al onze tests. Wanneer we de CPU- en GPU-prestaties nog een keer naast elkaar leggen, blijft de trend zich doorzetten: de Motorola Razr 50 is geen krachtig toestel.

Laten we duidelijk zijn: we verwachten hier geen krachtpatser van Motorola. De Razr 50 moet plooibare smartphones toegankelijk maken voor een groter publiek, en dat mag gepaard gaan met compromissen. Voor een prijskaartje van 800 euro eisen we wel dat Motorola een ondergrens haalt: basisfunctionaliteit moet vlot lopen. Dat lukt niet met de MediaTek Dimensity 7300X, waardoor het binnenwerk de knappe hardware ontsiert.

Degelijke conditie

De (te) lichte hardware heeft één voordeel: de batterij van de Motorola Razr 50 is best adequaat. We komen vlot de dag door op één lading, al is twee dagen beslist te hoog gegrepen. Vergeleken met niet-vouwbare smartphones doet de Razr 50 onder, maar dat is een begrijpelijk compromis. De resultaten zijn significant beter dan de Samsung Galaxy Z Flip 5 van vorig jaar, maar liggen toch wat lager dan concurrent Z Flip 6.

Opladen duurt lang wanneer je een moderne smartphone van een ander merk dan Apple of Samsung gewend bent. Er is geen sprake van even snelladen tussendoor: zo krijg je de telefoon niet bijgetankt. Eigenlijk moet de Motorola Razr 50 minstens 45 minuten aan het stopcontact na een dag gebruik.

Dat is te lang voor een snel shotje laden tijdens het douchen in de ochtend. Bijgevolg zijn we geneigd om terug te grijpen naar een methode die voor ons intussen een beetje prehistorisch aanvoelt: we hangen de Razr 50 ’s nachts aan de stroom.

Gelukkig presteert Samsung naar traditie erbarmelijk slecht wat opladen betreft. De fabrikant duikt nog onder de oplaadtijd van de vorige generatie Flip en zet een schabouwelijk resultaat neer, zodat de Razr 50 ondanks zijn lagere prijskaartje goed uit de vergelijking komt.

Dynamische camera

Eén van de argumenten voor een plooibare telefoon zoals de Motorola Razr 50, is de flexibiliteit met de camera’s. Selfies en groepsfoto’s nemen is handiger, en de resultaten zijn een stuk mooier, dan met een klassieke selfiecamera. Motorola kiest voor twee camera’s op het toestel: ééntje met 50 MP-sensor en optische beeldstabilisatie, en dan nog een 13 MP-camera met breedhoeklens, zonder optische stabilisatie.

De hoofdcamera is goed en levert foto’s af die competitief zijn in het hoogste segment. Bij voldoende licht zijn foto’s dynamisch en levendig, en bij tegenlicht zorgt de HDR-functionaliteit voor een mooie balans. De camera slaagt er telkens in om zowel voor- als achtergrond correct te belichten.

In die omstandigheden doet ook de breedhoekcamera het niet slecht, al is de hoofdcamera wat ons betreft wel de betere keuze. De breedhoeklens neemt wel een stuk meer van de scene in beeld, maar doet dat met een sterk aanwezige vervorming.

Een zoomlens ontbreekt volledig. Je krijgt wel een digitale 2X-zoom en ook die is bij voldoende licht van een relatief hoge kwaliteit, al merk je dat de zoomfoto’s wat korreliger zijn dan de andere beelden.

We missen ook wat consistentie tussen de verschillende opties. Herderheid en kleur zijn niet altijd consistent, met meer saturatie bij het zoomen dan bij foto’s met breedhoek.

Opgepast na valavond

’s Nachts wordt de situatie complexer. Wanneer de zon echt onder is, wordt de breedhoeklens waardeloos. Met de lelijke uitgeveegde foto’s doe je niemand een plezier. Ook de digitale zoom krijgt het moeilijk.

De hoofdcamera doet het mits wat coaching erg goed. Laat je de Motorola Razr 50 z’n zin doen, dan verandert die de nacht in dag, met blauwe hemel waar er al uren geen meer te zien is. Die kunstmatig overbelichte foto’s zijn niet mooi, niet sfeervol en geven de realiteit niet weer.

Deze foto is met de nachtmodus genomen op een moment dat de hemel vrijwel helemaal zwart was.

Wanneer je de gevoelige belichtingsslider een beetje omlaag trekt, heeft de Razr de boodschap gelukkig meteen begrepen. De foto’s die de camera dan aflevert, zijn mooi, sfeervol, met donkere zwarten waar het donker is, en dynamisch licht waar het hoort. In de premium-prijsklasse vind je betere camera’s, maar Motorola speelt mee.

We missen zelf een 2X-zoom in hoge kwaliteit. De breedhoekcamera had Motorola wat ons betreft achterwege mogen laten. Het vrijgekomen budget had het binnenwerk een noodzakelijk niveau hoger kunnen tillen.

Android 14 met updates

Over de software zullen we kort zijn. Je krijgt een redelijk pure Android 14-ervaring, aangepast met de eerder besproken handige functies, maar ontsierd door trage prestaties en occasionele instabiliteit. Motorola voorziet een enkele eigen apps, die over het algemeen niet in de weg zitten.

Een reclame-melding voor de beschikbaarheid van een nieuwe roze Razr 50 Ultra, vonden we wel schraal. We denken niet dat iemand graag 900 euro uitgeeft om dan een week later reclame te krijgen voor een variant van het toestel dat hij of zij net gekocht heeft.

Motorola zal een beperkte drie jaar aan OS-updates voorzien, met een jaartje extra voor de beveiligingsupdates. Je investering gaat dus maximaal vier jaar mee. Een jaartje extra had gemogen, zeker gezien de trend van andere fabrikanten zoals Samsung en Google om hun ondersteuning toch flink op te krikken.

Motorola doet dromen

Zo komen we met gemengde gevoelens aan bij de conclusie. Motorola doet zoveel goed met de Motorola Razr 50. Dit toestel is de eerste plooibare telefoon die de belofte van dergelijke toestellen enigszins kan inlossen. De compacte smartphone is echt handig, past vlot in alle broekzakken, en is ook bruikbaar zonder dat je hem telkens moet openklappen.

Het toestel voelt stevig en dankzij het Gorilla Glass Victus hebben we een redelijk vertrouwen in de robuustheid van het buitenste scherm. De hoofdcamera is goed genoeg, en eventuele tekortkomingen worden ruim gecompenseerd door de mogelijkheid om de Motorola Razr 50 als zijn eigen statief te gebruiken.

Is dit dan die nieuwe Samsung-smartphone?

Iedereen

Laden gaat dan wat trager, maar dit is de goedkoopste fliptelefoon op de markt dus enkele compromissen mogen, en Motorola zet een grote stap richting de democratisering van de technologie.

Was het binnenwerk maar krachtiger. Langs de buitenkant zit alles snor, maar de processor is gewoonweg te slap. Op het einde van de rit geef je hier bijna 900 euro uit aan een smartphone die aarzelt bij dagelijkse taken. De Google Agenda-app, de camera, WhatsApp, de galerij, de weer-toepassing…: we kunnen geen applicatie bedenken, of ze is wel eens kort gecrasht of blijven hangen tijdens onze testperiode.

lees ook

OnePlus Nord 4 review: uniek in zijn soort

De crashes duurden nooit lang en maakten de Motorola Razr 50 zeker niet onwerkbaar. We hebben genoten van onze testperiode. De compacte vorm en de doordachte functionaliteit die ermee gepaard gaan, maken veel goed. Licht dagelijks gebruik mag echter nooit horten en stoten opleveren: niet bij een telefoon van 300 euro en al zeker niet bij ééntje die drie keer duurder is, plooibaar of niet.

Motorola laat zien dat een vouwbare telefoon onder de 1.000 euro mogelijk is. We kunnen niet wachten op de opvolger van dit toestel: Motorola heeft nu alle troeven in handen om daarmee wel helemaal in de roos te schieten.

.pro’s

  • Uitstekend bruikbaar tweede scherm
  • Handige functies gelinkt aan plooibaarheid
  • Goede hoofdcamera
  • Snelle vingerafdruksensor
  • Hoge bouwkwaliteit

.contra’s

  • Onvoldoende krachtig voor dagelijks gebruik
  • Onstabiele software
  • Traag opladen
  • Matige breedhoekcamera
  • Beperkte updategarantie

Updatebeleid: Motorola voorziet drie jaar Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates voor de Motorola Razr 50, te beginnen vanaf de lancering eind juni.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home