Motorola Edge 50 Fusion review: conform verwachting, en soms meer

Wie wil genieten van degelijke prestaties, zonder hiervoor het prijskaartje te moeten betalen, komt met de Motorola Edge 50 Fusion al een heel eind. De goedkoopste in de Edge-reeks van Motorola probeert (meestal toch) zijn mannetje te staan. 

De Motorola Edge 50 Fusion staat niet alleen in zijn reeks en heeft nog de Motorola Edge 50 Ultra en Motorola Edge 50 Pro naast zich. De Edge 50 Fusion is ideaal voor dagelijks gebruik met een stevige batterij, snelle oplaadtijd en een schermkwaliteit dat de verwachtingen overtreft, voor een naadloze gebruikservaring. Op gebied van camerakwaliteit is de Motorola Edge 50 Fusion geen uitschieter, net zoals dat bij zijn reeksgenoot Edge 50 Pro het geval was. 

Qua uiterlijk koos Motorola in de Edge-reeks voor een kleurrijke uitstraling. De Motorola Edge 50 Fusion die we hier onder de loep nemen, heeft een felroze achterkant. Deze voelt zacht aan en zit fijn in de handen, en bleef na onze (korte) testperiode nog proper en intact. De smartphone is naast het felroze ook beschikbaar in het donker- en lichtblauw.

We testen de Motorola Edge 50 Fusion in het felroze met een RAM-geheugen van 12 GB en 512 GB opslag. 

Scherp scherm

Wat ons meteen opvalt aan de Motorola Edge 50 Fusion is het heldere scherm. Dit is niet de kwaliteit die je zou verwachten van een middenklasser en overtreft onze verwachtingen. Het model beschikt over een 6,7 inch-oled-display met een resolutie van 1.080 bij 2.400 pixels. Het displayformaat is gelijkaardig aan dat van zijn reeksgenoot Edge 50 Pro, maar met een lagere resolutie en piekhelderheid (2.500 nits vs 1.600 nits).  

Toch zet de Motorola Edge 50 Fusion al zijn krachten in om het scherm mooi tot zijn recht te laten komen. Ook al zijn zomerdagen in België soms schaars, wist het scherm van de telefoon zich stand te houden op een zonovergoten dag. De verversingsgraad van 144 Hz zorgt bovendien voor een vloeiende ervaring en ligt hoger dan de meeste high-end smartphones. 

Een schermeigenschap dat voor Motorola een schoonheidsdetail is, maar voor ons eerder overbodig, is het aflopende glas op het scherm langs de zijkanten. Het vergroot alleen maar de kans op valse contacten aan de zijkant wanneer je de telefoon vastneemt.  

Camera kan beter

De Fusion-versie uit de Motorola Edge-reeks is gewapend met een 50 MP (f/1.9) hoofdcamera die over optische beeldstabilisatie beschikt en een 13 MP ultragroothoeklens. Voor een telelens was er geen plaats. In ruil daarvoor kan je wel digitaal inzoomen.  

In tegenstelling tot de camera van de Motorola Edge 50 Pro, waarbij we merkten dat de kleuren aan de felle kant waren, ogen de kleuren van de Edge 50 Fusion vrij natuurlijk. Wel nemen we een kleurverschil waar tussen de groothoeklens en hoofdcamera. Klik op de afbeelding om in volledige resolutie te bekijken. 

De macrolens doet zijn best om details vast te leggen, maar slaagt hier niet met glans in. Op het eerste gezicht lijkt het een heldere close-up, maar wanneer je verder inzoomt op de afbeelding komen de details niet tot hun recht en zijn ze eerder wazig. Desondanks blijft dit voor een middenklasser een te verwachten resultaat.

Wanneer de zon na een lange zomerdag verdwijnt en plaatsmaakt voor het donker, krijgt de camera het iets moeilijker. Bij de foto’s in het avondlicht zwakt de scherpte van de afbeelding een beetje af. Dit wordt nog duidelijker wanneer we de macrolens gebruiken.

Stevige batterij

In vergelijking met zijn broers is de Motorola Edge 50 Fusion voorzien van een stevige 5.000 mAh batterij. Draadloos laden is niet mogelijk. Er wordt wel een oplader meegeleverd in de doos. In onderstaande grafiek leggen we enkele modellen uit het middensegment naast elkaar. Hier probeert de Motorola Edge 50 Fusion als goedkoopste in de reeks zijn tegenhangers bij te blijven. Bij de videotest schiet de Edge 50 Fusion zijn grote broer, de Edge 50 Pro, dan toch voorbij.  

De Edge 50 Fusion laat snelladen toe tot 68 watt, wat een behoorlijke snelheid is voor een smartphone uit het middensegment. Werpen we een blik op de oplaadtijd in vergelijking met zijn tegenhangers uit dezelfde prijsklasse, zien we dat de Motorola Edge 50 Fusion een echte klassenbak is. In slechts zestien minuten is hij voor 50 procent opgeladen, en om de 80 procent aan te tikken heeft hij 30 minuten nodig. Dit is het beste resultaat in vergelijking met zijn prijsgenoten. Alleen de Motorola Edge 50 Pro, de duurdere variant in de Edge-reeks, doet het beter met unieke resultaten voor zijn segment.  

Acceptabele prestaties

Op gebied van hardware is de Motorola Edge 50 Fusion geen racepaard, tot je hem naast zijn prijsgenoten legt. Motorola koos voor dit model een Snapdragon 7s Gen 2-chip, dat tot de lagere klasse behoort. Toch scoort hij in zijn eigen segment relatief goed. Zijn grote broer, Edge 50 Pro, presteert met zijn Snapdragon 7 gen 3-chip nog iets beter, al is hij in zijn eigen segment de underdog.  

Op grafisch gebied is de Motorola Edge 50 Fusion gewapend met een Adreno 710. Hij scoort hier opvallend beter dan zijn prijsgenoten, maar loopt nog ver achter op de Motorola Edge 50 Pro uit het hogere segment. Die is namelijk voorzien van een Adreno 720.  

De Motorola Edge 50 Fusion doet het voor zijn segment zeker niet slecht, al blijven deze resultaten niet de beste als je applicaties met 3D-functionaliteit wil gebruiken. Voor andere apps die in een zakelijke context relevant zijn, zoals Outlook of WhatsApp, is hij prima geschikt.  

Software

Het updatebeleid van Motorola is een belangrijk werkpunt. Het merk geeft de Edge-reeks zo’n vier jaar security-updates en drie jaar OS-updates. Dit is bitter weinig, al zien we het sneller door de vingers voor het goedkoopste model uit de reeks.  

Motorola’s nieuwe softwareschil dat over Android 14 wordt gelegd, Hello UI, stelt niet meer voor dan een vooraf geïnstalleerde verzameling Moto-apps. Die applicaties voegen geen meerwaarde toe aan het toestel. Daarnaast blijft Motorola zich vastklampen aan apps van derden die bij aanvang op het toestel staan, zoals TikTok en LinkedIn.  

Conform middenklasse

De Motorola Edge 50 Fusion overtreft de verwachtingen in het middensegment op gebied van batterij- en schermkwaliteit. Aan de camera is nog wat werk, maar op gebied van prestaties scoort hij conform de middenklasse.  

De Motorola Edge 50 Fusion is verkrijgbaar in drie kleuren: roze, licht- en donkerblauw. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 256 GB opslag en kost 349 euro. De versie met 12 GB RAM en 256 GB opslag kost 399 euro, en de versie met 12 GB RAM en 512 GB opslag komt neer op 449 euro. Prijzen zijn incl. btw. 

Android-updatebeleid: Motorola garandeert dat de Edge 50 Fusion minstens vier jaar security-updates ontvangt en drie OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 16 april 2024 met Android 14. De wettelijke garantietermijn bedraagt twee jaar. 

.pro’s

  • Snelle oplaadtijd
  • Helder scherm
  • Vloeiende gebruikservaring

.contra’s

  • Updatebeleid
  • Camerakwaliteit

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home