Lenovo ThinkCentre Nano review: piepkleine desktop

Het ziet er uit als een uit de kluiten gewassen dock, maar het is een volwaardige desktop. Lenovo lanceert met de ThinkCentre Nano zijn meest compacte computer. Het ding is beslist klein, is het ook dapper?

De Lenovo ThinkCentre Nano (462 euro excl. btw.) doet ons aan twee zaken denken. Enerzijds heeft de kleine computer veel weg van een professioneel laptopdock uit de pré-USB-C-periode, anderzijds kunnen we de minidesktop verwarren met een thin client. Lenovo’s kleinste computertje is echter geen van beide: het toestel is een volwaardige desktop die voldoende pk’s moet bieden voor een kantoormedewerker zonder zware softwarevereisten. Denk bijvoorbeeld aan receptionisten, hoofdmagazijniers of kantoormanagers.

Klein maar goed voorzien

Het formaat van de Lenovo ThinkCentre Nano is zijn voornaamste troef, dus laten we daarmee beginnen. Het rechthoekige kleinood meet 17,9 cm op 8,8 cm op 2,2 cm en weegt iets meer dan 500 gram. Vooraan voorziet Lenovo één USB-C-poort, twee klassieke USB 3.1-type A-aansluitingen en een 3,5 mm-jack voor zowel hoofdtelefoon als microfoon. Achteraan flankeren nog eens twee klassieke USB-poorten een tweede USB Type-aansluiting. Stroom, ethernet, een Kensingtonslot en een enkele DisplayPort-aansluiting maken het plaatje compleet. Over het algemeen vinden we dat voldoende, al hadden we liever een HDMI-aansluiting op het doosje gezien. USB-C ondersteunt immers al DisplayPort.

Je kan ThinkCentre Nano met de wifi verbinden, al moet je in dat geval een kleine antenne aan de behuizing bevestigen. Dat vinden we een weinig elegante oplossing, al juichen we de keuze van functionaliteit en prestaties boven visuele pracht in een zakelijke context toe.

Laptop in desktopjasje

Hoewel de ThinkCentre Nano beslist onder de desktopcategorie valt, vinden we binnenin weinig verrassend laptophardware. Cpu van dienst is een Intel Core i3-8145U. Dat is een dualcore-cpu met multithreading aanboord. De maximale turbokloksnelheid bedraagt 3,9 GHz, maar tijdens onze tests piekt de chip op 3 GHz en dat gedurende iets minder dan een halve minuut. Daarna zakt de processor richting zijn basiskloksnelheid van 2,3 GHz.

De chip krijgt assistentie van 8 GB aan RAM en een 256 GB-SSD: twee keuzes die getuigen van een goede evenwichtsoefening van Lenovo. In theorie moet dit geheel voor degelijke prestaties zorgen, al zal de ThinkCentre Nano geen potten breken. Dat blijkt ook uit onze tests. We vergelijken de desktop met enkele laptops omdat het prestatieniveau op die lijn ligt. Wie een ‘echte’ desktoptower koopt met daarin een desktopchip, vliegt dit toestel zondermeer voorbij.

Prestaties

In de tests staat de Core i3 zijn mannetje. De Microsoft Surface Laptop 3 met Ice Lake Intel Core i7 is zoals verwacht sneller, de prestaties van de Core i5 van de achtste generatie in de HP Elite Dragonfly liggen al meer in lijn met wat de Lenovo ThinkCentre Nano presteert. We halen de goedkope Huawei MateBook D14 er nog bij, aangezien die laptop wat prijs betreft het meest in de lijn ligt met ons testmodel van de ThinkCentre Nano. De AMD Ryzen 5-processor in de Huawei doet het net iets minder goed.

Samen met de rest van de hardware zorgt de processor voor adequate prestaties. Dat geldt over de hele lijn, van standaardwerk zoals browsen en videobellen over het openen en bewerken van spreadsheets tot lichte fotobewerking. De hiërarchie van de processortest komt hier terug. De Lenovo ThinkCentre Nano is beslist geen snelheidskampioen, maar als je weet dat we de MateBook D14 zonder schroom zouden aanraden aan kantoormedewerkers dan zie je meteen dat deze kleine desktop dezelfde rol perfect vervult.

Waarom zou je nu deze desktop kopen in de plaats van een budgetlaptop? Er zijn verschillende redenen. Op te beginnen heeft het toestel Windows 10 Pro aan boord, en dat kunnen we helaas niet zeggen van de MateBook. Vervolgens missen budgetlaptops de aansluitingen die de ThinkCentre Nano wel biedt. De belangrijkste reden is echter de beperkte voetafdruk.

Duidelijk nut, maar ook na corona?

Niet iedereen heeft nood aan mobiliteit. Voor sommige werkplekken is netheid belangrijker. De Kleine Lenovo ThinkCentre Nano past (met optionele Vesa-mount) achteraan op een scherm en tovert zo ieder display om tot nette all-in-one-computer. Is dat niet praktisch? Vijs het ding dan uit het zicht vast onder een bureau. Je kan het toestel net zoals een laptop via USB C aansluiten op een compatibel scherm, zodat beeld en stroom via die enkele kabel lopen. De kleine computer brengt zo rekenkracht naar werkplekken waar een laptop of grote desktop in de weg staat (of gewoon lelijk is).

De minidesktop kwijt zich met verve van zijn taak, maar het ding lijkt ontwikkeld in een ander tijdperk. Vandaag is de doelgroep voor dergelijke statische toestellen onder impuls van de coronapandemie drastisch gekrompen. Heel wat werknemers kunnen van thuis uit werken wanneer dat moet en we verwachten dat organisaties daar rekening mee zullen houden in hun disaster recovery-plannen. Wie een laptop heeft, is per definitie minder afhankelijk van de infrastructuur van zijn of haar werkplek. Dat gezegd zijnde is het geen moeite om de Lenovo ThinkCentre Nano mee naar huis te nemen, al heb je daar wel een toetsenbord, muis en scherm nodig.

We zijn er zeker van dat ook de wereld na corona nog nood heeft aan minicomputers. Zoek je naar hardware voor een dergelijk geval? Dan is de nanodesktop van Lenovo een aantrekkelijke keuze zonder echte nadelen. De vraag is eerder of je toch niet beter voor een laptop gaat.

Lenovo ThinkCentre Nano M90N-1: Intel Core i3-8145U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Windows 10 Pro – 462 euro (exclusief btw)

.pro’s

  • Heel compact
  • Voldoende aansluitingen
  • Alles kan via USB-C
  • Adequate prestaties
  • Scherpe prijs

.contra’s

  • Weinig functionele meerwaarde tegenover een laptop
  • Geen HDMI

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home