Lenovo ThinkBook Plus review: Laptop en e-reader in één, maar waarom?

Lenovo stopt een e-ink-scherm in de achterkant van zijn ThinkBook Plus-laptop. De combinatie werkt erg goed en is een verfrissende toevoeging aan een soms monotoon laptoplandschap, maar wat ben je er écht mee?

Er is voor zover we weten geen gapend gat in de markt voor laptops die tegelijkertijd ook zware e-readers zijn. Gelukkig hield dat Lenovo niet tegen om met de ThinkBook Plus (1.156 euro excl. btw) exact zo’n contraptie in elkaar te vijzen. De laptop is in eerste instantie een vrij klassiek 13,3 inch-toestel, al is de computer beslist iets dikker dan we vandaag gewend zijn. Met zijn Full HD-scherm, naar traditie fenomenale toetsenbord en responsieve touchpad werk je op de ThinkBook Plus zoals eender welke andere laptop. Het unieke DNA van Lenovo’s uitvinding komt pas naar boven wanneer je het ding dichtklapt.

Wanneer laptop en e-reader kindjes maken…

De achterzijde van het scherm wordt voor ongeveer 50 procent ingenomen door een uitermate kwalitatief e-ink-scherm. Dat 10,8 inch zwartwit-scherm steelt de show. E-ink-schermen ken je van e-readers en hebben enkele unieke eigenschappen. Ze werken zonder verlichting en verbruiken alleen energie wanneer er iets veranderd. Een statisch beeld weergeven, kost met andere woorden geen elektriciteit. Zo ook bij de ThinkBook Plus, die wanneer je hem gewoon als laptop gebruikt een Full HD-beeld op de achterkant weergeeft. Dat kan een foto van Lenovo zijn, maar bijvoorbeeld ook het logo van je bedrijf. Met die aanpasbare achterkant werk je jezelf ongetwijfeld in de kijker, al kan het scherm meer dan dat.

Het aanraakdisplay heeft een aantal afgebakende en uitstekend uitgewerkte functies. Via de door Lenovo ontwikkelde interface kan je bestanden lezen en notities maken. Het besturingssysteem van het e-ink-scherm integreert naadloos met Windows, zodat je netjes door dezelfde bestandsstructuur bladert. Een ebook op je Windows-bureaublad heb je in enkele seconden geopend op het e-ink-display.

Lezen en schrijven

De lezer heeft verschillende modi. Zo kan je tussen landschap en portret kiezen en aangeven hoeveel pagina’s je op het scherm wil weergeven. De functionaliteit doet sterk denken aan die van een standaard e-reader, al valt het ons op dat de ThinkBook Plus een stuk sneller reageert dan we van zo’n toestel gewoon zijn.

Dat valt helemaal op wanneer je aan het schrijven gaat. Dat doe je bij voorkeur met de meegeleverde pen. Daarmee lijkt het haast alsof je op papier schrijft. De pen is essentieel om de e-ink-functionaliteit ten volle te benutten, maar Lenovo vergat om er een plaatsje voor de voorzien in het laptopchassis. Je kan ze magnetisch tegen het scherm plakken, wat ok is, maar in de praktijk betekent dat toch vaak dat we ernaar opzoek moeten onderaan onze laptoptas. Geen ramp, wel een werkpuntje.

Heb je de pen gevonden, dan is de schrijfervaring fenomenaal. Het is haast bevreemdend om een e-ink-scherm zo vlot te zien reageren. Notities sla je op via de app of exporteer je als foto. Opnieuw is de synergie tussen de Lenovo-toepassing en Windows 10 perfect. Exporteren naar een Windowsmap, de laptop openklappen en het bestand pakweg als afbeelding openen gebeurt in enkele seconden.

Voor wie?

Technisch is de hele inkt-ervaring beslist knap en we hebben absoluut het gevoel op een doordacht en afgewerkt product te werken. Eén vervelende en pijnlijk saaie vraag blijft ons echter tergen: wanneer gebruik je dit?

Er zijn genoeg laptops met een 360°-scharnier, aanraakscherm en penfunctionaliteit waarop je geavanceerdere notitie-apps hebt. Om te lezen is het e-ink-scherm beslist minder vermoeiend voor de ogen, maar de laptop weegt 1,4 kg. Als vervanger voor een vederlichte e-reader zal je het toestel dus niet meteen gebruiken. De aanpasbaarheid van de achterkant met een eigen foto is heel fijn, maar wil je daarvoor een dikkere, zwaardere en duurdere laptop kopen?

Klassieke laptopfunctionaliteit

De e-ink-functionaliteit doet gelukkig niets af aan de prestaties van de laptop zelf. Die is zoals gezegd iets logger dan traditionelere exemplaren maar daar stoppen de minpunten. Aan de binnenkant kiest Lenovo voor een gebalanceerde configuratie met Intel Core i5-10210U. Dat is een quadcore-processor met acht threads, voorzien van een theoretische basiskloksnelheid van 1,6 GHz. Tijdens onze tests zakte de chip niet onder de 1,9 GHz maar bleef de boostsnelheid beperkt tot 2,3 GHz, terwijl die volgens de specificaties 4,2 GHz kan bedragen. Reken dus op degelijke en consequente prestaties van de cpu.

De chip krijgt in ons testmodel gezelschap van 8 GB aan RAM en 256 GB SSD-opslag.  Het geheel presteert naar verwachting. Deze laptop is uitermate geschikt voor kantoorgebruik. Documenten en spreadsheets beheren, videobellen, de occasionele lichte fotobewerking, browsen met meerdere tabs: zolang je geen relatief zware gespecialiseerde software draait, ben je hier aan het juiste adres.

De prestaties liggen zelfs niet zoveel lager dan die van vergelijkbare ultrabooks met Intel Core i7-chip aan boord. Op de benchmarks zie je natuurlijk een verschil, maar tijdens klassiek gebruik zal je daar niet te veel van merken.

Autonomie en opladen

De autonomie is treffelijk. Reken op ongeveer 7,5 uur gemiddeld gebruik, tot ongeveer tien uur bij heel licht gebruik. Wil je vooral lezen en schrijven via het e-ink-display, dan gaat de autonomie natuurlijk astronomisch naar omhoog. Het scherm verbruikt zo weinig dat het eigenlijk geen impact heeft op het uithoudingsvermogen van de laptop tijdens gewoon werk.

Wat opladen betreft, heeft Lenovo niets speciaals gedaan. Het duurt bijna 50 minuten om de laptop halfvol te tanken en bijna anderhalf uur om tot 80 procent te raken. Voor een toestel van dit formaat in de ultrabookklasse kan dat eigenlijk beter.

Net genoeg aansluitingen, net te veel bloatware

Ook inzake de aansluitingsmogelijkheden is Lenovo karig. Twee USB A 3.1-poorten en één USB Type C-poort krijgen bijstand van een HDMI-aansluiting en een 3,5 mm-jack, en daarmee zijn we rond. Opladen gebeurt via de USB C-aansluiting, zodat je handig met een dock aan de slag kan. De aan-uitknop aan de zijkant is een vingerafdruksensor. Die is belangrijk aangezien Windows Hello-compatibele IR-camera’s ontbreken. We vermoeden dat het e-ink-scherm in de weg zit om die camera’s vlot in te bouwen, maar missen ze wel op een toestel in deze prijsklasse.

Wat Lenovo ons wel geeft, maar we kunnen missen als kiespijn, is bloatware. We hebben het daarbij niet over de al bij al uitstekende Lenovo Vantage-beheersoftware voor de laptop, wel de McAfee Live-suite. Neen, we willen geen abonnement kopen op deze software waarvoor we niet gevraagd hebben. Neen, het felrode dialoogvenster dat ons waarschuwt dat er honderden bedreigingen per uur ontstaan kan ons niet van gedacht veranderen. Dat is bangmakerij en een laptop met een prijskaartje van boven de duizend euro onwaardig.

Serieus, voor wie?

Wat moeten we nu van de Lenovo ThinkBook Plus denken? Ons nerd-hard is enthousiast. Dit is een leuke en verfrissende laptop die inspeeld op Lenovo’s liefde voor het e-ink-scherm. Vergeet immers niet dat de Chinese laptopbouwer in 2014 al op de proppen kwam met een high-end-laptop met een e-ink-touchbar avant la lettre. Als we eerlijk zijn, was die touchbar echter een stuk nuttiger dan dit uitermate kwalitatieve e-ink-scherm.

De hele laptop werkt heel goed en de unieke feature is naadloos in de Windowsomgeving geïntegreerd. Het probleem blijft zoals we al aanhaalden de praktische kant van de zaak. Wanneer heeft je laptop echt een e-ink-scherm op de achterkant nodig? Doen we erg ons best, dan denken we eventueel de zakenreiziger die veel documenten wil lezen onderweg, maar is een ultrabook die minder weegt en bovendien langer meegaat op één batterijlading dan niet interessanter? Urenlang notities nemen met de pen is een andere optie maar ook dat gaat eigenlijk op toestellen met een gewoon scherm.

Wie in de spiegel kan kijken en zichzelf serieus kan vertellen dat hij of zij effectief kan profiteren van deze unieke laptop, willen we niet tegenhouden. De Lenovo ThinkBook Plus is een pareltje dat werkt zoals geadverteerd. De liefhebbers van technologiegimmicks met een budget op overschot mogen zich eveneens laten gaan. Zoek je de beste en meest praktische laptop voor je geld, blijft dan toch maar bij meer traditionele toestellen.

Lenovo ThinkBook Plus 20TG: Intel Core i5-10210U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 13,3 inch Full HD-scherm, 10,8 inch Full HD e-ink-aanraakscherm (achterzijde) Windows 10 Pro – 1.156 euro (exclusief btw)

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Mooi en responsief e-inkscherm
  • Gebalanceerde prestaties
  • Uitstekend toestenbord

.contra’s

  • Bloatware
  • Geen plaats voor pen in behuizing
  • Praktisch nut?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home