HP Spectre x360 16 review: schitterend, maar B2B is een andere taal

Knappe specificaties en vooral een bloedmooi oled-scherm: hoewel de HP Spectre x360 16 strikt genomen geen puur zakelijke laptop is, gaan we er toch mee aan de slag. Bij momenten schittert het toestel, maar van tijd tot tijd beseffen we toch waarom je in een zakelijke context voor een echte B2B-laptop moet kiezen.

Normaal gezien testen we enkel pure B2B-laptops. Bij HP betekent dat dingen met ProBook, EliteBook of de letter Z in de naam. De Spectre-reeks van de laptopspecialist zit beslist aan de premiumkant van het spectrum, maar is in eerste instantie op de consumentenmarkt gericht. Toch konden we van de HP Spectre x360 16 niet afblijven. De 16 inch-laptop (1.859 excl. btw voor onze configuratie) komt met een splinternieuwe Intel Arc-GPU aan de binnenkant, die pixels aandrijft op een prachtig oled-scherm.

Binnenin vinden we bij ons testmodel verder een Intel Core i7-1260P (vier P-cores, acht E-cores), 32 GB DDR4-geheugen en een 1 TB PCIe-SSD. Dat zijn bijna workstation-specificaties. HP kiest echter voor Windows 11 Home, zodat we ons niet vergissen: ondanks de knappe specificaties is dit geen zakelijke laptop.

Wauw, dat scherm

Het oled-scherm is zonder enige twijfel dé publiekstrekker voor dit toestel. Het 16 inch-display heeft 3.840 x 2.400 pixels, die allemaal individueel verlicht (of verduisterd) zijn. Net als je smartphone of je televisietoestel kan deze HP-laptop dus diepe zwarten voorzien. Oled-panelen zijn doorgaans niet de helderste schermen en dat is hier niet anders: de 319 cd/m² die we meten impliceert dat je dit toestel best niet onder direct zonlicht gebruikt. Dat HP voor een glanzend aanraakscherm kiest, maakt de leesbaarheid in lichte omstandigheden er niet beter op.

Binnen een kantoorsetting schittert het scherm van de HP Spectre x360 16. De diepe zwarten en levendige kleuren doen onze Iiyama-display ernaast verbleken. Het kleurbereik is dan ook exceptioneel, met 174,4 procent sRGB-dekking en 116,9 procent DCI-P3.

Ook de kleurvastheid is prima. We meten voor de witbalans een DeltaE van 1,7, waarbij je vooral moet weten dat elke score onder de twee goed is. Voor kleuren zien we een DeltaE van 2,1, met een maximale uitschieter van 3,2 voor blauwtinten. Dat blauw het minst waarheidsgetrouw wordt weergegeven, is eigen aan de oled-technologie. Voor echte grafische professionals zal dit scherm net niet volstaan, maar zelfs in menig professionele context is dit paneel goed genoeg.

Het spreekt voor zich dat multimediaconsumptie een plezier is op deze HP Spectre x360 16. Spendeer je hele dagen in Excel, dan is de meerwaarde uiteraard beperkter, maar wie wordt er nu niet blij van een mooi scherm. Zolang je de zon maar mijdt.

Arc stuurt de pixels

De pixels worden aangedreven door een discrete GPU die niet van Nvidia of AMD is, maar van nieuwkomer Intel. De Intel Arc A370M is gebaseerd op dezelfde technologie als de geïntegreerde Xe-graphics in de modernste mobiele chips van Intel. De kaart heeft acht dergelijke kernen en zes ray-tracing-kernen. 4 GB GDDR6-geheugen tekent eveneens present en het geheel staat geklokt aan 1.550 MHz.

De kaart is geen monster, maar presteert op het niveau van pakweg een Nvidia RTX 3050. Vergeleken met de mobiele RTX 3050 Ti in de MSI Summit E16 zien we een min of meer gelijkaardige score op het vlak van realtime rendering. De prestaties liggen toch snel dertig tot veertig procent hoger dan wat geïntegreerde Xe-graphics op een Intel Core i7 of Core i5 kunnen voorleggen. Dat maakt deze laptop absoluut geschikt voor (semi)professionele video- of fotobewerking, zeker wanneer je de 32 GB RAM in beschouwing neemt. Nood aan een pauze? Dan kan je gerust een rondje gamen.

De juiste processor

In dat opzicht is HP’s keuze voor de Intel Core i7-1260P helemaal verantwoord. De P-processor is iets zwaarder dan de U-varianten van Intel voor ultrabooks en presteert dus ook iets beter. HP kan het chassis fris genoeg houden om de processor tot zijn recht te laten komen, al merken we dat de Core i7-1280P in de eerdergenoemde MSI Summit toch meer in z’n mars heeft.

De combinatie van CPU, GPU, RAM en de snelle SSD in de HP Spectre x360 16 vertaalt zich naar verwachting naar mooie allround-prestaties. Wie geen workstation nodig heeft, maar wel de nodige pk’s vereist voor zijn dagelijks werk in welk domein dan ook, komt hier aan z’n trekken.

CPU-probleem

Helaas merken we tijdens onze uitgebreide tests een groot en moeilijk te verklaren consistentieprobleem op. Aangesloten op de meegeleverde lader (niet USB-C) is er geen probleem: de laptop werkt naar behoren en zet de resultaten neer die je in bovenstaande grafieken ziet. Dat verandert wanneer je het toestel van stroom voorziet via USB-C. Plots duiken de prestaties van de CPU na enkele seconden naar omlaag.

USB-C levert voldoende stroom en we hebben alle batterijbesparende instellingen die mogelijk moeilijk kunnen doen, uitgeschakeld. Er is geen enkele geldige reden voor deze laptop on in die omstandigheden zwaar te throttlen, maar toch gebeurt het. De kloksnelheid van de P-kernen halveert en duikt soms zelfs onder de 1 GHz. We merken dat tijdens de benchmarks maar ook wanneer we de CPU-prestaties manueel monitoren tijdens zware workloads.

Vermoedelijk gaat het hier om een softwarematige bug, maar dit mag niet zijn. De fout haalt een anders knap toestel toch flink onderuit. We contacteerde HP voor meer duidelijkheid. Het probleem lijkt ongekend en bijgevolg niet van toepassing op alle toestellen. Krijgen we een relevante update, dan updaten we dit stuk.

Update 31/03: HP heeft het toestel na onze feedback geanalyseerd en erkent het probleem. De fabrikant laat weten dat het niets met de hardware te maken heeft, maar het gevolg is van Bios-probleem. HP werkt aan een oplossing en zal die in principe voor midden april via een update uitrollen.

Juiste batterijkeuzes

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Op het vlak van autonomie vindt HP hier een goede balans. Omwille van het formaat is het toestel natuurlijk geen lichtgewicht. Op de weegschaal lezen we 1.931 gram om precies te zijn. Het gros van dat gewicht komt van een batterij die CPU en GPU vlot zes tot zeven uur lang aan de praat houdt bij gemiddeld kantoorwerk. Een hele werkdag haal je niet, maar voor een laptop met een P-processor en een degelijke discrete GPU vinden we die score lang niet slecht.

De autonomie ligt zelfs in de buurt van de Lenovo ThinkBook 13x, die geen extra GPU aan boord heeft en gebouwd is rond een in theorie zuinigere Intel Core i5-1255U. De MSI Summit E16 is een iets potigere laptop en ook dat zien we aan het batterijleven. HP slaagt er hier wat ons betreft in om een interessante middelweg te bewandelen.

Over het opladen hebben we evenmin grote klachten. Op een half uurtje tank je de batterij van leeg naar halfvol. Om tot 80 procent batterijlanding te komen, heeft de HP Spectre x360 16 wel wat meer tijd nodig. MSI’s Summit bewijst dat sneller wel degelijk mogelijk is.

In bovenstaande grafiek zie je dat Lenovo zijn lichtere laptop ook sneller vol krijgt, wat in lijn van verwachting ligt. De trage oplaadtijd van de Microsoft Surface Pro 9 springt wel in het oog: daar is eigenlijk geen excuus voor.

Heerlijk typen

Laten we het dan even over de buitenkant hebben. De HP Spectre x360 16 voelt erg kwalitatief en robuust aan. HP kiest voor een klassiek design met een hoek af. Twee hoeken eigenlijk, en wel achteraan. In de afgekniptje hoekjes stopt de fabrikant een 3,5 mm-jack links en een USB Type C-poort rechts. We vinden dat een leuke twist, al moet je voor de designkeuze zijn.

HP voorziet de laptop verder van een HDMI-poort, een USB Type A-poort en een extra USB Type C-aansluiting. Allebei de C-poorten ondersteunen Thunderbolt 4. Tot slot vinden we een extra aansluiting voor de meegeleverde stroomadapter. Waarom HP daarvoor kiest, is ons een raadsel. Deze laptop kan je perfect adequaat van stroom voorzien via USB Type-C.

Het touchpad en toetsenbord verdienen een applaus. Het ruime touchpad is responsief, accuraat en voelt fantastisch aan. Klikken is een aangename tactiele ervaring, waardoor we een extra muis eigenlijk niet missen wanneer we op verplaatsing werken.

Het toetsenbord is al even geniaal met robuuste knoppen die een geweldig dieptegevoel geven met een perfect afgestelde weerstand. We typen vaak, en doen het erg graag op deze laptop. Het 16 inch-chassis biedt in theorie ruimte voor een numeriek klavier maar dat laat HP achterwege. Zelf vinden we dat niet zo’n probleem, maar er zijn genoeg mensen in de doelgroep van deze laptop die het terecht als een minpunt zullen ervaren.

Klank en beeld

Over audio en video hebben we geen klachten. In de plaats van een numeriek toetsenbordgedeelte  voorziet HP twee luidsprekers, samen met het Bang & Olufsen-logo. Die doen hun job erg degelijk, naar laptopnormen. De beeldkwaliteit van de webcam is uitstekend dankzij de 5 MP-camera. Het HP Presence-logo in de relevante software doet ons vermoeden dat het hier om dezelfde sensor gaat als in de professionele line-up van HP.

Ook de kwaliteit van de microfoon is goed, ondanks enkele schoonheidsfoutjes. Tijdens onze tests merkten we op dat de laptop iets meer moeite heeft met omgevingsgeluid, met niet altijd even consistente resultaten. We klinken steeds verstaanbaar, maar soms wat hol en met echo. Daar hebben HP’s echt professionele laptops toch een streepje voor.

Tot slot maken we nog plaats voor een eervolle vermelding van het webcamklepje. Je schakelt de webcam uit met een druk op een toets op het klavier, maar je hoeft HP niet op z’n woord te vertrouwen dat dat werkt. Voor de webcam bovenaan sluit ook effectief een fysiek klepje: elegant.

Kan du norsk?

Als HP zich exclusief over de hardware had ontfermd, stopte het verhaal hier. Dat ware misschien beter geweest: HP voorziet de Spectre x360 16 immers van eigen software maar op ons testmodel zorgt dat voor een slordige indruk. Grote schuldige is het HP Command Center. Dat is een centraal dashboard waarlangs je toegang krijgt tot verschillende handige functies. Zo kan je het gedrag van de koeling aanpassen alsook geavanceerde camerafuncties bedienen. Als je een mondje Noors spreekt tenminste.

We testen de HP Spectre x360 16 in het Nederlands en het Command Center staat voor een stuk effectief ingesteld in onze taal. Dat bewijzen dialoogvensters en enkele instellingen zoals Adaptieve kleur. Het gros van de terminologie staat om onverklaarbare reden echter in het Noors, met de occasionele Engelse term daartussen. Via Systemkontroll mogen we de Overflatetemperatur monitoren. Achter het menu Network Booster (in het Engels) zit de Nettverksforsterker. We vermoeden dat die een positieve impact heeft op de connectiviteit, maar de taalbarrière zit hier wat in de weg.

HP zit verder in met ons welzijn, en laat het Command Center op tijd en stond een notificatie sturen wanneer het tijd is voor een pauze. Dat vermoeden we toch, want opnieuw zijn we er vrij zeker van dat Skjermtid geen Algemeen Nederlands is. Negeren we de taal-euvels, dan is het HP Command Center wel een handige en overzichtelijke hub. HP laat ons weten dat het taal-euvel om een bug gaat die is doorgegeven en spoedig zal weggewerkt zijn.

Niet alle software is van HP. Ondanks het stevige prijskaartje van deze laptop krijg je toch reclame en bloatware meegeleverd. McAfee LiveSafe is ideaal voor wie na aankoop van dit toestel nog geld te veel heeft en daar weinig voor in de plaats wil. Ook voor Dropbox is er reclame. HP is niet de enige die bloatware in dure laptops stopt, maar dat maakt het niet minder schraal. Gelukkig komen we dat op hun zakelijke modellen amper tegen.

Digitale make-up en professionele verlichting

Wel leuk is de extra webcamfunctionaliteit. Standaard staat de Utseendefilter actief en die maakt ons nog mooier dan we al zijn. Je kan de schoonheidsfilter op volledige Barbiemodus zetten maar de lichtste instelling vinden we eigenlijk zo slecht nog niet. Zeker in de ochtend worden stevige wallen best goed digitaal weg geschminkt zonder dat het effect overdreven wordt. Wie er niet op let, merkt in dat geval niet dat onze natuurlijke schoonheid digitaal geaugmenteerd wordt.

De camera van de HP Spectre x360 16 heeft genoeg pixels aan boord om een beetje in te zoomen en automatisch te volgen wanneer je door het gezichtsveld beweegt. Dat werkt heel snel en zelfs beter dan in sommige dure externe digitale vergaderhardware.

HP integreert verder een leuk verlichtingskunstje. Via het scherm kan je een lichtring tevoorschijn toveren die je kan configureren met verschillende tinten van wit licht, of zelfs in kleur kan zetten. Zo kan je in moeilijke omstandigheden toch voor degelijke verlichting zorgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de lichtband op het scherm te plaatsen zodat er zo weinig mogelijk kritieke informatie op het beeld wordt verstopt. Hoewel HP misschien vloggers in het achterhoofd heeft bij al deze functies, hopen we dat ze snel hun opwachting maken in de professionele laptops van de fabrikant.

Argwanend watertanden

De HP Spectre x360 is een extreem interessante laptop. Sommige functies doen ons watertanden, terwijl andere ons argwanend maken. In de basis is dit in ieder geval een erg goede laptop. De snelcursus Noors in de software zien we eerder als grappig en zal vermoedelijk snel verholpen worden. Het CPU-probleem wanneer we via USB-C laden, is vervelender. We contacteerde HP voor wat toelichting, want dit probleem heeft echt wel impact op de bruikbaarheid van de laptop. Sluit je het toestel aan via een USB-C/Thunderbolt 4-scherm (zelfs een HP-display), dan krijg je er bijvoorbeeld mee te maken.

Kijken we voorbij die foutjes, dan zien we een robuuste en gebalanceerde laptop met een interessante combinatie van hardwarecomponenten. Dit toestel zal zijn gebruiker in veel diverse scenario’s trouw bijstaan.

Het scherm is gewoonweg prachtig. Naast dit toestel zien onze andere schermen en laptops op de redactie er flets en triestig uit. De redelijk accurate kleuren zorgen er voor dat foto- en videobewerkers er op semiprofessioneel niveau mee aan de slag kunnen. De Intel Arc-GPU ondersteunt die capaciteit uitstekend. Ook gewoon kantoorwerk is fijn op de HP Spectre x360 16.

Voor multimedia is deze laptop natuurlijk helemaal ideaal. De x360 in de naam impliceert dat je het aanraakscherm kan omklappen om media de consumeren en dat is een meerwaarde. Het stevige formaat van het toestel zorgt er echter voor dat het niet de ideale laptop is om overal mee naartoe te nemen. De camera is zoals gezegd fantastisch en wordt bijgestaan door waardevolle software die we hopelijk op meer en meer HP-laptops mogen tegenkomen.

Is dit een bedrijfslaptop?

Wil dat nu zeggen dat je deze laptop in een bedrijfscontext mag kopen? We zullen je niet tegenhouden, maar het CPU-probleem, de slordige software, de bloatware en de occasionele echo tijdens het videobellen zijn toch moeilijk te negeren minpuntjes. Dergelijke vervelende details komen we naar ons gevoel niet tegen in een échte B2B-laptop. Als zelfstandige of in de context van een kleine kmo haal je hier wel een aantrekkelijk en capabel toestel in huis, indien de minpuntjes je niet storen.

Geteste configuratie: HP Spectre x360 16-f1190nd (qwerty) – Intel Core i7-1260P, Intel Arc A370M, 32 GB DDR4-RAM, 1 TB SSD, 16 inch glossy oled-aanraakscherm (3.840 x 2.400 pixels), Windows 11 Home – 1.859 euro excl. btw.

.pro’s

  • Prachtig oledscherm
  • Fantastisch toetsenbord
  • Groot en responsief touchpad
  • USB-C met Thunderbolt 4
  • Capabele Intel Arc-GPU
  • Knappe webcam met bijhorende software

.contra’s

  • Slordige software
  • Vreemd CPU-throttling-probleem met docking stations
  • Bloatware
  • Gedoe met speciale lader

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home