Getest: Lenovo ThinkBook vs. Lenovo ThinkPad

Lenovo mikt met zijn ThinkBooks voornamelijk op kmo’s, terwijl ThinkPad-laptops voor grotere ondernemingen bedoeld zijn. Toch is dat voornamelijk een richtlijn en is er heel wat overlap. Wanneer kies je een ThinkBook en wanneer toch liever een ThinkPad?

Wie Lenovo en bedrijven zegt, zegt ThinkPad. Zo was het toch lange tijd. Lenovo’s laptopbusiness ontstond na de overname van ThinkPad van IBM en de Chinese fabrikant ontwikkelde het door tot één van de meest succesvolle computerfamilies ter wereld.

Vandaag dekt ThinkPad de hele markt niet meer af. “Het profiel van de zakelijke gebruikers is veranderd”, zegt Danny Amelryckx, Client Solution Technologist bij Lenovo. Niet zo lang geleden kon Lenovo zich focussen op grotere bedrijven en kmo’s tevreden stellen met instaptoestellen onder de labels ThinkPad E en Lenovo V. Vandaag schuiven millennials en Gen Z mee aan het bureau, en hun eisen voor een laptop zijn anders. “Jongere mensen zijn niet tevreden met een laptop geselecteerd door het IT-departement.” Toestellen moeten aan hun hogere verwachtingen voldoen.

ThinkBook maakt zijn intrede

Om dat op te lossen, lanceerde Lenovo in 2019 zijn ThinkBook-portfolio. Dat bestaat opnieuw uit zakelijke laptops, maar deze toestellen zijn wel op kmo’s gericht. Voor enterprises heeft Lenovo nu een breed ThinkPad-gamma dat gebruikers en IT-departementen tevreden moet stellen, kmo’s kunnen in de regel naar ThinkBook kijken. Het is natuurlijk niet zo dat een kmo tevreden is met een slechtere of minder betrouwbare laptop, gewoon omdat het bedrijf minder werknemers telt. Dat is ook niet het opzet van het verschil tussen de twee families.

lees ook

Lenovo wil de kmo verleiden met ThinkBook: wat is het verschil met ThinkPad?

We gingen eerder al in detail over het theoretische onderscheid tussen ThinkBook en ThinkPad. Vandaag nemen we de proef op de som. Op ons bureau staat rechts een Lenovo ThinkPad T14s Gen 3, links een ThinkBook 13x G2. Je hoeft geen expert te zijn om het verschil te zien.

Specificaties van de deelnemers

De ThinkPad T14s is een vertrouwde verschijning. Het zwarte toestel ziet er sober uit en lijkt op alle andere ThinkPads. Dat is een compliment: je kan de laptop saai noemen, maar de afwerking is uitstekend en de computer is robuust. Ligt het toestel naast je bed en stap je er met je volle gewicht op ’s ochtends, dan kan dat geen kwaad. Vraag ons niet hoe we daar zo zeker van zijn.

Net als alle ThinkPads is ook dit exemplaar zwart, vervaardigd uit hoogwaardig materiaal en uitgerust met een fantastisch toetsenbord.

Op de ThinkBook 13x G2 hebben we niet getrapt. Dat toestel is dan ook minder incognito met een behuizing uit twee schakeringen van aluminium die het nachtelijke licht toch een beetje weerkaatsen. De ThinkBook is ook dunner, met veel minder aansluitingen. Je krijgt twee USB Type-C-poorten en een 3,5 mm-aansluiting voor een hoofdtelefoon maar meer niet. De iets lijvigere ThinkPad voorziet Lenovo naast USB-C ook van HDMI en USB-A.

Voor ThinkBook kiest Lenovo voor Aluminium, wat de behuizing hipper maakt maar ook iets meer weegt dan het materiaal waaruit de ThinkPad is vervaardigd.

De specificaties zijn niet extreem verschillend. Onze ThinkPad heeft een Intel Core i5-1245U aan boord, samen het 16 GB aan RAM en 256 GB aan opslag. De ThinkBook heeft een Intel Core i7-1255U en 1 TB aan opslag. Het RAM-geheugen is identiek, de schermresolutie gelijkaardig (2.560 x 1.600 tegenover 2.240 x 1.400 voor de ThinkPad). Op papier is de ThinkBook het krachtigere toestel maar toch kost het een stuk minder. Voor 1.033 euro exclusief btw. Koop je bovenstaande configuratie, terwijl de ThinkPad 1.495 euro excl. btw. kost.

Agressievere prijs dankzij slimme compromissen

Dat ligt in lijn met de ambitie van Lenovo. ThinkBooks komen met een agressievere prijsstrategie gericht op het budget van de kmo. Daarvoor wil Lenovo geen minderwaardig toestel bieden. Integendeel, functioneel en visueel moet het tegemoetkomen aan veeleisende gebruikers.

Waar zitten de compromissen dan wel? Je mag er in ieder geval ook op stappen, want ThinkBooks doorstaan dezelfde MIL-testen als ThinkPads. Het zilverkleurige materiaal is een factor. De ThinkBook is uit aluminium vervaardigd, terwijl de behuizing van de ThinkPad-reeks uit exotischere materialen bestaat die minder wegen, zoals carbon, magnesium en titanium.

Uit onze tests komt verder naar voren dat de ThinkPad een iets kwalitatiever scherm heeft. De kleurdekking is groter en het is beter afgesteld. Bovendien kiest Lenovo voor een mat scherm, wat voor minder reflecties zorgt. Daar staat tegenover dat het glanzende display van de ThinkBook iets helderder kan.

In de autonomie zien we verrassend genoeg heel weinig verschil. Onze ThinkPad heeft een minder krachtige en dus zuinigere processor in een ruimere behuizing die meer ruimte biedt voor een grote batterij. Toch is het de ThinkBook die het net langer uithoudt op onze pijnbank. Let wel: geen van deze twee toestellen is een absolute batterijkampioen.

Het opvallendste verschil voor de ThinkPad-fan is het TrackPoint: de ThinkBook mist een bolletje in het midden van het toetsenbord om als muis te gebruiken. Het toetsenbord is verder erg gelijkaardig op de kmo-laptop, maar wanneer we de twee toestellen naast elkaar gebruiken biedt de ThinkPad zonder enige twijfel de betere typ-ervaring. Hetzelfde geldt voor het touchpad. Die van de ThinkBook is degelijk, dat van de ThinkPad subliem.

Onzichtbaar onderscheid

Amelryckx stipt aan dat een groot deel van het verschil niet meteen zichtbaar is. Beide toestellen hebben immers een ander ondersteunend ecosysteem van software. Zo verschilt de beheersoftware. De ThinkBook komt met Lenovo Vantage, waarmee kmo’s updatebeheer kunnen automatiseren of aan de gebruikers kunnen toevertrouwen. De ThinkPad heeft Lenovo Commercial Vantage voor enterprise-omgevingen, waar beheerders dergelijke vrijheid voor gebruikers net aan banden willen leggen.

Wat we in onze vergelijking niet kunnen testen, is de omkaderende ondersteuning door Lenovo. Bedrijven die ThinkBooks bestellen, krijgen toegang tot uitgebreide fabrieksdiensten. Zo is het mogelijk om ThinkBook al in de fabriek met de juiste applicaties uit te rusten.

Amelryckx wijst nog op enkele andere niche-verschillen. Voor ThinkPads bestaat er zoiets als Keep your drive, waarbij de interne schijf bij een reparatie bij de klant blijft. Die mogelijkheid bestaat niet voor ThinkBooks.

ThinkBook 13x G2: de kampioen?

Beoordelen we beide laptops zonder die context in het achterhoofd, dan is de ThinkBook 13x G2 eigenlijk het interessantere toestel. Voor een toch significant lager prijskaartje krijg je een slankere en lichtere laptop met een aantrekkelijker design en hogere prestaties.

Dat is opnieuw opzettelijk. Enterprises zijn traditioneel iets afwachtender tegenover nieuwigheden dan kmo’s, waardoor Lenovo nieuwigheden eerst in de ThinkBook-reeks zal introduceren.

Meer dan ThinkPad Light

De belangrijkste conclusie van onze vergelijking is dat ThinkBook zeker geen ThinkPad-light is, laat staan een veredelde versie van een consumententoestel. Integendeel: de ThinkBook 13x G2 is een steengoed toestel waarmee ook een technologieminnende werknemer tevreden zal zijn.

Lenovo kiest voor een iets speelser design bij de ThinkBook reeks. De kleurschakering is daar een voorbeeld van.

De ThinkPad is misschien wat saaier en komt met een pittiger prijskaartje, maar daar staan andere zaken tegenover. Daarbij denken we niet alleen aan de omkadering van software en diensten op enterprise-niveau, maar ook aan praktische zaken zoals het fantastische toetsenbord en touchpad. Beiden zijn de beste opties in de markt vandaag, over merkgrenzen heen. Enterprises worstelen verder langer met legacy, waardoor de extra aansluitingen een welkome toevoeging zijn.

Lenovo wilde met ThinkBook een gat in zijn portfolio vullen en dat is volgens ons gelukt. De laptop staat op zichzelf als een toptoestel dat voldoende verschilt van de rest van het Lenovo-portfolio en op een doordachte manier zijn eigen doelgroep aanspreekt, niet zoals ThinkPad dat in het enterprise-segment al jaren doet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home