HP Elitebook 860 G9 hands-on: klassieke laptop voor de klassieke werkmens

HP Elitebook 860 G9

Het moet niet allemaal ultrasmal, klein of dun zijn. Ook de minder technologisch geïnteresseerde mens weet doorgaans goed wat hij wil. “Niet te klein”, klinkt het vaak. “En met een numeriek klavier. En een goede batterij.” Kan HP zo’n toestel afleveren met de Elitebook 860 G9?

Voor de test gingen we aan de slag met een preproductiemodel van de laptop. Benchmarkresultaten zijn daarom onder voorbehoud.

De HP Elitebook 860 G9 is geen ultrabook. Het toestel heeft een 16 inch-scherm (1.920 x 1.200 pixels) en weegt 1,8 kg op onze weegschaal. Een workstation is deze forse rakker evenmin. 8 GB aan RAM kunnen we hoogstens gemiddeld noemen, een discrete grafische kaart ontbreekt en de Intel Core i5-1245U blinkt uit in balans, niet pk’s. Deze Elitebook is niet gericht op extremen. HP mikt met het toestel op de hedendaagse kantoorwerker, niet vies van hybride werk maar vooral fan van een praktisch toestel.

Groter mag soms ook

Er zijn genoeg mensen die de draagbaarheid van een 12 inch-toestel graag naast zich neerleggen voor de extra leesbaarheid van een groter scherm. Hetzelfde voor het numerieke klavier, dat plaats inneemt maar oh zo gemakkelijk is voor wie veel met cijfers werkt. Tel daarbij een veelvoud aan poorten en een goede batterij, en je hebt de droomlaptop van menig werknemer in handen. Dat extra gewicht is in die context niet zo’n groot probleem. Niet iedereen sleurt zijn toestel immers een uur lang in de rugzak op de fiets of de bus mee.

Een groter formaat en gewicht, daar moet wel iets tegenover staan. Ondanks het grotere scherm rekenen we bij een dergelijk toestel op een fikse batterij, maar daar stelt deze Elitebook meteen een beetje teleur. De batterij is niet slecht, maar wil je een ganse werkdag zonder stopcontact doorkomen, dan moet je toch rustig aan doen.

In de context van dit toestel is dat geen ramp, aangezien mobiel gebruik duidelijk niet de prioriteit is, maar we hadden iets meer verwacht. Opnieuw opladen gaat ook niet zo snel.

Het is immers niet zo dat de hardware heel veeleisend is. Begrijp ons niet verkeerd: de Intel Core i5-1245U is een topkeuze. De processor is meer dan krachtig genoeg voor doorsnee kantoorwerk en presteert zelfs in de buurt van het niveau van een Core i7 in een thermisch meer beperkte omgeving. In de benchmarks zal deze laptop geen kroon verdienen, maar goed genoeg is in dit geval echt wel goed genoeg.

In bovenstaande grafiek heeft de Dell XPS 15 een Intel Core i7-11800H aan boord. Die steekt er duidelijk bovenuit. De andere twee toestellen doen het met een Intel Core i5-1135G7, die een generatie ouder is en dus iets minder presteert.

Geen workstation

Grafisch mag je niet te veel verwachten. HP gaat hier voor de geïntegreerde grafische capaciteiten van de Intelchip. Die zijn een stuk beter dan vroeger, maar wie wil gamen in zijn vrije tijd heeft een discrete grafische kaart nodig. Voor 3D-animatie of CAD-design raden we eveneens andere toestellen aan, een beetje fotobewerking kan wel. Voor videobewerking lopen we toch snel tegen de limiet van de 8 GB aan RAM aan.

Intel maakt wel vooruitgang met zijn geïntegreerde grafische capaciteiten, zoals je hierboven ziet. De Dell XPS 15 heeft een Nvidia GeForce GTX 3050 Ti aan boord met 32 GB RAM. Dat is op zich geen hele straffe kaart, maar je ziet duidelijk hoe groot de impact van de stevigere specificaties is.

Klassiek design

Binnenin de HP Elitebook 860 G9 klopt overduidelijk het hart van een gebalanceerde werkkracht. De laptop doet wat hij moet, maar verwacht geen buitensporige krachtuitspattingen. Op naar de buitenkant dan.

Daar hanteert HP een best klassiek design dat op het eerste zicht enkele jaren oud kan zijn. Dat past wel bij de insteek van deze laptop, waar familiariteit en gebruiksgemak boven een flashy exterieur staat. HP is echter niet vergeten hoe het toestellen moet afwerken. Daarvan getuigen bijvoorbeeld de zacht afgeronde randen.

Toptouchpad en numeriek klavier

Het touchpad is één van de beste exemplaren waarmee we al aan de slag gingen. Het is groot, responsief en geeft heel aangename feedback bij het klikken. De weerstand daarbij is naar ons gevoel perfect.

Het toetsenbord is goed maar niet uitzonderlijk, met knoppen die onopvallend aangenaam laten typen. Het numerieke klavier steelt hier de show. Dat is intussen een zeldzaamheid geworden, waardoor de keuze van HP om het hier wel toe te voegen alleen al bestaansrecht geeft aan deze Elitebook.

Dat kan helderder

Het scherm telt 1.920 x 1.200 pixels en heeft dunne randen. De aangepaste schermverhouding (16:10) zorgt ervoor dat HP het 16 inch-display in een al bij al compact chassis krijgt, al kan je deze laptop zoals aangehaald niet meteen klein of draagbaar noemen. HP mikt ook met het display op de kantoorwerkers, wat we merken aan de kleurkwaliteit van het scherm van ons testtoestel. Dat is immers niet zo kleurvast, al kan dat aan ons testmodel liggen. De beperkte maximale helderheid van 284 cd/m² zorgt er wel voor dat werken onder direct zonlicht niet optimaal is.

HP voorziet de nodige aansluitingen voor deze laptop. Je vindt twee USB Type-C/Thunderbolt-poorten, een USB A-aansluiting, HDMI en een sleuf voor een smartcard aan de linkerkant, met een extra USB A-aansluiting, een 3,5 mm-jack en ruimte voor een SIM-kaart aan de rechterkant. In dat aanbod missen we niets.

Vreemde softwaretools

Op het vlak van software maakt HP enkele vreemde keuzes met de Elitebook 860 G9. De HP DisplayCenter-software laat je bijvoorbeeld toe om je scherm snel ondersteboven te draaien of applicatievensters te verdelen over het scherm. Die eerste functie is heel erg niche, die tweede zit ook standaard in Windows 11.

De My HP-software biedt eveneens niet zo heel veel meerwaarde behalve wat tips. De HP Support Assistent laat je toe om de status van je toestel te onderzoeken en de garantie na te kijken. HP zou er goed aan doen om eens te bezinnen over zijn software-aanbod en alle nuttige functies in één centrale app te bundelen.

De laptop heeft nog wel een unieke functie: achter de F12-knop zit een unieke programmeerbare toets waaraan je een specifieke actie kan toewijzen. Dat is een klein maar leuk detail. In die reeks toetsen vind je trouwens ook de aan-uitknop, met een vingerafdruksensor die afzonderlijk op het numerieke klavier woont. Waarom is de aan-uitknop zo verstopt, en zit de sensor er niet meteen in verwerkt?

Specifiek doelpubliek

De HP Elitebook 860 G9 is geen laptop voor de liefhebber van laptops. Daarvoor is het toestel te log, de batterij te middelmatig en zijn de prestaties omwille van het RAM-geheugen net te beperkt. Dat is geen ramp, want HP mikt met dit toestel op een ander publiek. Deze laptop is perfect voor de werknemer die net niet geïnteresseerd is in technologie. Je zal geen toestel vinden dat op het vlak van gebruiksgemak dichter aansluit bij laptops uit 2010. Een groot scherm en een numeriek klavier zijn de duidelijke trekpleisters.

Verder stopt HP de Elitebook 860 G9 in een hedendaags chassis, robuustheid gegarandeerd via MIL-testen incluis. Deze laptop is niet sexy maar wel functioneel. Toeters en bellen hoeven niet voor een dergelijk toestel, al wensten we dat HP toch iets beter had nagedacht over sommige details. Het resultaat is naar onze mening een goede laptop die met 1.211 euro exclusief btw. net iets te veel kost.

Geteste configuratie: HP Elitebook 860 G9 – Intel Core i5-1245U, Intel UHD Graphics, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 16 inch mat IPS-scherm (1.920 x 1.200), Windows 11 Pro – 1.211 euro excl. btw.

.pro’s

  • Fantastisch touchpad
  • Numeriek klavier
  • Smartcard
  • Bouwkwaliteit

.contra’s

  • Erg gemiddelde batterij
  • Vreemde softwarekeuzes
  • Beperkte schermhelderheid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home