Dell XPS 15 (2021) review: te veel vorm boven functie

Dell XPS 15

Topprestaties in een dun chassis met een prachtig OLED-scherm als toetje, de Dell XPS 15 weet je snel te verleiden.

Belangrijke kanttekening voor de rest van deze review: we hebben de Dell XPS 15 pas vorige maand ontvangen om te testen, maar toevallig vernieuwt de fabrikant net dit toestel met een 12de generatie Intel-chip als nieuw 2022-model. In deze test gaat het om het 2021-model, maar behalve de nieuwe Intel-chip is er nagenoeg niets veranderd aan het toestel. Om die reden publiceren we toch nog graag onze mening over dit model.

Een Dell XPS 15 start al vanaf 1.372 euro exclusief btw, maar ons testmodel met een potige Intel Core i7-11800H, Nvidia GeForce RTX 3050 Ti en OLED-scherm kost je veel meer: 2.364 euro exclusief btw om exact te zijn. Dell-prijzen durven sterk te fluctueren doorheen het jaar, pin je daarom niet te sterk vast deze cijfers en kijk op de website wat de actuele prijzen zijn.

Mooi en fijn, maar niet licht

Een Dell XPS-toestel herken je onmiddellijk in de massa, het is een strak afgelijnd toestel met aan de binnenkant een carbonstructuur als afwerking en flinterdunne schermranden. De Dell XPS 15 volgt dezelfde blauwdruk en maakt daarmee vanaf de eerste seconde indruk. Het chassis voelt stevig aan, maar heeft tegelijk een forse gewicht (1.964 gram).

Dell XPS 15

Door het dunne profiel hoef je niet op zoek te gaan naar een traditionele USB-A-aansluiting. Naast een hoofdtelefoonaansluiting en SD-kaartslot vind je enkel nog drie USB-C-aansluitingen. Daarvan zijn er twee Thunderbolt 4-compatibel en één USB 3.2 Gen 2 met DisplayPort-compatibiliteit. Voor wie twijfelt: gebruik altijd de twee linkse USB-C-aansluitingen voor de beste prestaties met Thunderbolt 4 om bijvoorbeeld een dockingstation of een hoge resolutiemonitor aan te sluiten.

Dell verdient wel bonuspunten voor de uiterst compacte USB-C-dongle in de doos naar HDMI (2.0) en USB-A (3.0). Al mag je die dan niet vergeten mee te nemen wanneer je onderweg bent.

Een duidelijk minpunt is dan weer de heel ondermaatse webcam. De piepkleine camera past nog net in de dunne schermrand bovenaan, maar Dell heeft duidelijk compromissen moeten sluiten. Enkel in perfect verlichte ruimtes krijg je een acceptabel resultaat. In alle andere situaties koop je beter een aparte webcam om mooi in beeld te verschijnen.

Ontzettend mooi OLED-scherm

Het paradepaardje van ons testmodel is zonder twijfel het OLED-scherm dat je optioneel kan configureren. Je krijgt in ruil een 3,5K aanraakscherm (3.546 x 2.160 pixels) met een gemeten piekhelderheid van 440 nits. Dat laatste is ruim voldoende om buiten nog comfortabel te werken bij indirect zonlicht.

Het OLED-scherm maakt indruk op ons door het heel grote kleurbereik: 164% sRGB en 110% DCI-P3. Het paneel is voor creatieve professionals interessant door het brede kleurenpallet en standaard uit de doos scoren de profielen behoorlijk goed:

  • sRGB: Kleurbalans DeltaE = 5,3, Witbalans DeltaE = 3,5
  • Adobe RGB: Kleurbalans DeltaE = 2,7, Witbalans DeltaE = 3,6
  • DCI-P3: Kleurbalans DeltaE = 3,8, Witbalans DeltaE = 4,2

DeltaE-waarden onder 2 kan je met het blote oog niet zien. Binnen Adobe RGB komt de Dell XPS 15 er dichtbij. De fabrikant levert handige software mee om snel van kleurprofiel te veranderen en om kleurprofielen aan applicaties te koppelen wanneer je die opstart.

Dell XPS 15

Zowel binnen Adobe RGB als DCI-P3 halen we een DeltaE van minder dan twee binnen de kleur- en witbalans wanneer we de RGB-waarden verder kalibreren in combinatie met een colorimeter.

Trage oplader in de doos

Het OLED-scherm is een duidelijk hoogtepunt, maar het heeft tegelijk een negatieve impact op de batterijduur. De MSI Creator Z16 (lees review) heeft nagenoeg identiek dezelfde hardware aan boord maar zonder het OLED-scherm. In testen is de batterijduur over de hele lijn in het voordeel van de MSI.

Je ziet in de tabel hierboven dat bij de simulatie van een gemiddelde dag op kantoor met office-toepassingen en videobellen de laptop de geest geeft na gemiddeld zes uur. Voegen we aan die mix tussendoor nog 3D-toepassingen toe, dan wordt de kaap van vier uur amper gehaald. Hier merk je dat de Dell XPS 15 in onze configuratie meer een workstation is dan laptop.

Bijkomend nadeel is de trage laadtijd van de Dell XPS 15. De meegeleverde voedingskabel (via USB-C) doet er net geen uur over om tot 50 procent te laden. De MSI Creator Z16 heeft amper 27 minuten nodig om tot dit niveau bij te laden.

Potige hardware aan boord

Aan prestaties geen gebrek, ondanks het heel dunne chassis. Binnenin vinden we een Intel Core i7-11800H terug in tandem met een Nvidia GeForce RTX 3050 Ti. Die combinatie staat garant voor stevige prestaties die workstations waardig zijn. Voor ontwikkelaars biedt deze machine ruim genoeg rekenkracht, net als voor de meeste creatieve professionals. Enkel videobewerkers die veel in 4K of 8K opnemen, kiezen beter voor een krachtigere GeForce-kaart.

Binnen onze benchmarks valt het op dat de Nvidia GeForce RTX 3050 Ti net zo goed of soms iets beter presteert dan een mobiele Nvidia Quadro RTX 4000-kaart. Wie topprestaties wil, kijkt beter naar een machine met een RTX 3080 (Ti) aan boord. GeForce-kaarten kunnen dankzij speciale Studio-drivers optimaal gebruik maken van toepassingen als bijvoorbeeld Autodesk Maya, DaVinci of Daz Studio Pro. Bovendien zorgt Nvidia voor een update-cadans op maat van zakelijke gebruikers (dus zonder constante game-ready GeForce-drivers).

Het spreekt voor zich dat de grafische kaart ook prima presteert voor tussendoor een spelletjes te spelen.

Dun chassis heeft impact op piekprestaties

In combinatie met de Intel Core i7-11800H wordt het behoorlijk snel warm in het compacte chassis van de Dell XPS 15. We noteren initieel topprestaties dankzij de extra boost van de CPU, maar na een halve minuut verliezen we al die extra kracht en vallen we terug op een snelheid die net iets hoger ligt dan de basiskloksnelheid van 2,3 GHz.

Zelfs een kwartier de CPU honderd procent taxeren zorgt er niet voor dat de laptop onder die basiskloksnelheid duikt. Dat is goed nieuws, maar het kan duidelijk wel beter mits een iets groter chassis met meer ruimte voor koeling. De MSI Creator Z16 met een identieke CPU en gelijkaardige GPU duikt nooit onder de 3 GHz.

Hetzelfde geldt voor de Nvidia GeForce RTX 3050 Ti die iets te hard wordt dichtgeknepen om binnen dit chassis te passen. Een laptop met genoeg ruimte presteert in onze test tot 20 procent beter. Mogelijk stelt Dell de TDP lager af om de warmte te beperken, met mindere prestaties als gevolg.

Conclusie

Dell doet er alles aan om een krachtig workstation in een compact chassis te stoppen, en slaagt daar grotendeels in. Het toestel wordt niet onaangenaam warm en bij 100% load is de ventilator aanwezig maar niet te luidruchtig. Wie een stijlvol en compact design zoekt, vindt nergens een beter alternatief. Neem wat ons betreft zeker de variant met het OLED-scherm, je zal er geen spijt van krijgen.

Het enige waarmee je rekening moet houden, is dat je niet het maximale uit de Intel- en Nvidia-chips haalt met dit toestel. De prestaties zijn uitstekend, maar een dikker toestel met meer ventilatiemogelijkheden presteert 10 tot 20 procent beter wanneer je langdurig maximale prestaties eist. Is dat een compromis dat je graag wil sluiten? Dan is de Dell XPS 15 een uitstekende laptop.

Geteste configuratie: Dell XPS 15 (2021): Intel Core i7-11800H, Nvidia GeForce RTX 3050 Ti, 32 GB RAM, 1 TB NVMe SSD, glossy 15,6 inch aanraakscherm (3.456 x 2.160), Windows 10 Pro – 2.364 euro exclusief btw.

.pro’s

  • Heel knap OLED-scherm
  • Degelijk afgestelde kleurprofielen
  • Dun en toch krachtig
  • Degelijke speakers

.contra’s

  • Slechte webcam
  • Trage oplader
  • Beperkte piekprestaties
  • Zwaarder dan je verwacht

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home