HP 970 programmeerbaar draadloos toetsenbord review: frustratie en genot

Het HP 970 programmeerbaar draadloos toetsenbord is doorgaans een plezier om mee te werken. Helaas is het model niet helemaal vrij van frustraties, al zal niet iedereen ermee geconfronteerd worden.

Het HP 970 programmeerbaar draadloos toetsenbord (119 euro inclusief btw) is een pareltje. Het minimalistische design is stijlvol in iedere setting, net als de zilveren kleur. Het ruime toetsenbord heeft een numeriek stuk en een uitgebreide functie-rij bovenaan. Op die rij zijn de standaard ingestelde functionaliteiten weergegeven met duidelijke icoontjes. Naar de knop om je microfoon stil te zetten, is het bijvoorbeeld niet lang zoeken. Stijl is belangrijk, maar de hoofdfunctie van een toetsenbord is natuurlijk typen.

Zalig typen

Goed nieuws op dat front: HP heeft vorm niet boven functie verkozen. Het toetsenbord typt nog beter dan het eruit ziet. De toetsen zijn gedefinieerd en geven heel aangename feedback bij het induwen. De meerwaarde tegenover zelfs het beste laptoptoetsenbord is naar onze mening groot.

HP slaagt er in om het delicate evenwicht tussen robuuste feedback en vlotheid te vinden. Iedere aanslag geeft haast voldoening, terwijl onze vingers toch tegen een hoog tempo over het HP 970 programmeerbaar draadloos toetsenbord vliegen. Tien op tien, geen opmerkingen.

Soms vlot verbinden…

Voor we kunnen typen, moeten we het klavier natuurlijk verbinden met onze PC. Wat dat betreft hebben we wel wat aantekeningen. De eerste indruk is positief: via het bluetooth-menu van Windows 11 vinden we het toetsenbord meteen. Vervolgens moeten we op het numeriek klavier een pincode typen, waarna de verbinding geslaagd is.

HP hanteert voor het 970-toetsenbord een gelijkaardig systeem als bij de HP 930 Creator-muis. Je kan met andere woorden tot drie toestellen met het toetsenbord verbinden. Twee verbind je met een primair en een secundair bluetooth-kanaal, het derde via een meegeleverde USB A-dongle. Voor beide kanalen en de dongle zit er een knop op het toetsenbord. In theorie volstaat een eenvoudige druk op die knop om met het gewenste toestel te verbinden.

…en soms niet

In de praktijk loopt het anders. Wij ervaren veel gedoe, waarbij het toetsenbord niet automatisch met een eerder geconnecteerde PC in kanaal één verbindt als we het een tijdje gebruikt hebben met een ander toestel op kanaal twee en vice versa. Opnieuw toevoegen was op dat moment plots ook een vervelend werk. Geen spoor meer van de initiële vlotheid: het toetsenbord verscheen niet, de verbinding mislukte na lang nadenken… Af en toe kregen we een melding van Microsoft Swift Pair, maar die hield geen rekening met het feit dat een nieuwe verbinding een pincode vereist zodat de connectie met het toetsenbord werd afgeblokt.

De aanhouder wint en uiteindelijk lukte het telkens wel om het toetsenbord met het juiste toestel te verbinden. Het is ons niet duidelijk of het probleem aan Windows ligt, dan wel HP. Feit is wel dat we dergelijke problemen op geen enkel moment meemaakten met de muis. Ook belangrijk om weten: gebruiken we het HP 970 programmeerbaar draadloos toetsenbord gewoon met één toestel, dan blijft alles wel vlotjes werken.

Te mooi voor z’n eigen goed

De verbindingsperikelen werden erger gemaakt door het design van het toetsenbord. De witte letters op het zilveren toetsenbord zijn netjes leesbaar, maar bij fel daglicht is het heel moeilijk om te zien of de toetsenbordverlichting brand.

Geen ramp, behalve dan wanneer je ligt te sukkelen met de bluetooth-kanalen. Het actieve kanaal licht immers op wanneer het actief is, en knippert wanneer je een nieuw toestel kan verbinden. Je moet de toetsen al afschermen met je hand om daar iets van te zien. Een blauw in de plaats van een wit lampje had hier al veel opgelost.

Echt wel draadloos

Twee aspecten van de naam vereisen nog verduidelijking. Draadloos betekent ook echt draadloos. Je laadt het Programmeerbaar draadloos toetsenbord wel op via USB Type C, maar je kan het niet met een kabel verbinden met een computer.

lees ook

HP 930 Creator draadloze muis review: comfort om te delen

Nu gaat het toetsenbord wel enkele weken mee op één lading, maar wanneer het dan onverwachts toch eens plat is, kan je weinig doen behalve wachten. Dat geeft een wrang gevoel wanneer het ding via een kabel geconnecteerd is met de pc waarop je het wil gebruiken.

Aan te passen naar believen

Programmeerbaar heeft betrekking op de aanpasbaarheid van 23 knoppen, waaronder de hele functie-rij en de Home, Pg Up en  Pg Dwn-toetsen. De functie daarvan kan je naar wens instellen via het HP Accessory Center: een app die je in de Windows Store vindt. Die app is netjes en gebruiksvriendelijk.

Via een eenvoudig menu stel je toetsen in met functies naar keuze. Je kan daarbij kiezen uit een veelvoud aan opties, handig onderverdeeld in verschillende categorieën. Denk aan media (pauze, voortspoelen), vensterbeheer (maximaliseren, links of rechts plaatsen), bewerken (knippen en plakken), browsen (vorige, volgende) en veel meer. Met weinig moeite stel je het HP 970 programmeerbaar draadloos toetsenbord zo in op een manier die perfect bij je workflow past.

(Meestal) een top-optie

Het HP 970 programmeerbaar draadloos toetsenbord is een pareltje, tenzij het lastig doet. Gebruik je het vooral met één computer, en vergeet je het niet af en toe op te laden, dan moet je niet twijfelen. De fenomenale typ-ervaring, de aanpasbaarheid en het strakke design maken dit klavier een absolute topper, zowel op het bureau thuis als op kantoor.

Wil je wel vaak wisselen tussen twee of drie toestellen, dan zijn we iets terughoudender. Het geklooi daarmee tijdens onze testperiode valt niet te negeren. Omdat we het klavier in dezelfde periode en op dezelfde toestellen testten als de HP 930 Creator-muis, en daarmee geen last ervaarden, zijn we geneigd de fout bij HP en het toetsenbord te leggen. Het toetsenbord is dus een topper, maar ééntje die niet zonder fouten is.

HP 970 programmeerbaar draadloos toetsenbord – 119 euro inclusief btw

.pro’s

  • Fantastische toetsen
  • Strak design
  • Aanpasbare knoppen via handige app

.contra’s

  • Verbinden en wisselen tussen apparaten lukt niet altijd goed

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home