Epos Adapt 660 review: niche-headset met potentieel

Epos Adapt 660

Wie veel onderweg is of in een luidruchtige kantooromgeving werkt, weet een goede noise cancelling headset altijd te waarderen. De rust en stilte op je hoofd zorgt voor productiviteit, terwijl het ding na de uren prima voor ontspanning kan dienen.

Nog nooit van Epos gehoord? Niet erg! Het merk bestaat nog maar sinds 2019 en neemt de fakkel over van Sennheiser Communications, de zakelijke tak van Sennheiser (en joint venturepartner Demant). Officieel is het EPOS, maar schreeuwen hoeft niet dus houden we het bij Epos. Het merk biedt een bijzondere spreidstand aan van gaming headsets en bedrijfsoplossingen.

De line-up neemt heel wat over van Sennheiser Communications maar Epos werkt ondertussen ook aan een eigen unieke reeks die doorheen de jaren de huidige zal vervangen. De Epos Adapt 660 (399 euro incl. btw) die we mochten testen is een doorontwikkeling van de Sennheiser PXC 550-II die vorig jaar lanceerde.

Oud model, nieuw getuned

De headset is ons onmiddellijk bekend omdat we in 2017 de originele Sennheiser PXC 550 al eens hebben getest. Het design is nauwelijks veranderd, evenals het draagcomfort en de noise-cancelling prestaties. In feite schotelt Epos je een oude headset voor, maar voegt het extra functionaliteit toe voor bedrijven.

De belangrijkste is zonder twijfel UC-compatibiliteit. Hiermee is de headset compatibel met tal van softphone-oplossingen. Epos voegt op de headset een paarse knop toe omdat de Adapt 660 Teams-gecertificeerd is. De knop heeft een beperkt nut: Teams opstarten en een call opnemen of inleggen. Teams openen (actief in taakbalk) duurt gemiddeld 3 seconden in Windows 10. Door zelf met je muis te klikken op het icoontje, duurt het een fractie van die tijd.

Epos Adapt 660

De batterijduur van de headset varieert tussen de 22 uur met noise-cancelling aan tot 30 uur zonder noise-cancelling. Er is ruimte voor een jackstekker in de headset voor wanneer je connectie wil maken met een kabel.

Paars knopje

Opnemen en inhaken is praktisch, maar het blijft altijd wel een beetje zoeken naar de knop. Het zou handiger zijn om Teams-commando’s aan het aanraakgevoelige oppervlak van de oorschelp te koppelen omdat je die sneller in een reflex bedient. De knop is paars, aangezien zowel Microsoft als Epos duidelijk willen maken dat Teams de essentie is. Je kan de headset ook prima bij andere toepassingen zoals Zoom, Webex Teams of Skype for Business gebruiken, maar dan zonder de paarse knop.

Wanneer je een inkomend gesprek hebt via Teams, wordt dat luid en duidelijk gecommuniceerd door de headset waarna je met een druk op de knop kan opnemen.

Grappig detail: je merkt dat de USB-dongle (BTD 800, 69 euro incl. btw) die met de Epos Adapt 660 wordt geleverd al een tijdje meegaat. Hij wordt door Windows 10 automatisch herkend als een Lync-compatibele (Lync werd in 2015 vervangen door Skype for Business) bluetooth-ontvanger. Het bereik zou volgens de specificaties 25 meter moeten zijn, maar één muur en 7 meter in vogelvlucht is genoeg om het signaal te laten haperen. Omdat elke thuis- en kantoorsituatie anders is, kan het bereik bij jou hoger liggen. Om wat rond te wandelen tijdens een call is het bereik ruim voldoende.

Filtering van achtergrondgeluid

Op de website van Epos vinden we een cliché marketingterm: ‘EPOS AI’ Die moet voor een extra helder belgeluid zou zorgen. We hebben niet rechtstreeks kunnen vergelijken met de Sennheiser PXC550-II om te testen hoe groot de verbetering is, maar vergeleken met een Bose QuietComfort 35 II horen we geen verschil. De belkwaliteit is duidelijk en zuiver, maar niet beter dan een headset met boom-microfoon. Wat de Epos Adapt 660 wel ietwat doet, is het achtergrondgeluid filteren. Het werkt prima geluiden zoals een ventilator, toetsenbord of voorbijrijdende wagens op de achtergrond. Een drukke kantooromgeving met diverse stemmen die praten worden er amper uitgefilterd.

Epos Adapt 660

Het belangrijkste pijnpunt is de microUSB-aansluiting om de headset op te laden. Haast alle noise-cancelling headsets op de markt hebben stilaan de overstap naar USB-C gemaakt, maar hier wordt pijnlijk duidelijk dat Epos in principe een evolutie is van de oorspronkelijke Sennheiser PXC550 die in 2017 op de markt kwam. Het lijkt haast alsof het om een tijdelijke oplossing gaat tot Epos zijn eigen headset heeft ontwikkeld of Sennheiser de opvolger van de PXC550 klaar heeft.

Oud model, nieuw getuned

Oud model, nieuw model, paars knopje, microUSB, het maakt allemaal weinig uit wanneer de headset niet goed presteert. Hier moeten we Sennheiser wel krediet geven. De technologie in de PXC550 was indrukwekkend bij de lancering en staat vandaag nog steeds zijn mannetje in de Epos Adapt 660. De noise-cancelling-prestaties zijn uitstekend en kennen twee instellingen: maximum en adaptief. Bij die laatste kan je in de Sennheiser-app kiezen hoe zwaar de noise-cancelling moet werken op een schaal van nul tot honderd percent.

Lees dit: Meer thuiswerk wordt de norm volgens Techzine-lezers

Het enige wat in de app ontbreekt, is een equalizer om alles naar wens te tunen. Nu moet je het doen met vijf geluidsprofielen waarvan je moet hopen dat eentje bij je past.

De USB-dongle heeft AptX Low Latency aan boord, waarmee je zeker bent dat het geluid zonder vertraging naar je headset wordt doorgestuurd. Andere bluetooth-headsets kunnen op Windows-pc’s, smartphones of andere mobiele toestellen een vervelende vertraging hebben die vooral bij video vervelend is. De Epos Adapt 660 heeft hier helemaal geen last van op Mac en Windows.

Draagcomfort

Het draagcomfort van de Epos Adapt 660 is degelijk omwille van zijn lage gewicht. De oorkussens zijn zacht maar de ruimte rondom je oren is heel beperkt door de puntvorm naar de onderkant. Wie kleine oren heeft zoals ondergetekende ervaart geen probleem, maar er bestaat de kans dat een deel van je oor op het kussen belandt. Wij konden prima een volledige werkdag doorbrengen met de headset op.

Epos Adapt 660

Er zit een sensor in het oorkussen om de muziek automatisch te pauzeren wanneer je de headset af zet. Uitschakelen doe je niet met een aan-uitknop maar door de twee oorschelpen naar binnen te kantelen. Stop de headset dus altijd in de meegeleverde case. Bij ons gebeurde het een keer dat we de headset los in de tas hadden gestoken en door de beweging werden de oren gekanteld en liep de headset leeg. Niet zo’n fijne ervaring maar een wijze les om altijd de hoes te gebruiken.

Betreffende de hoes: het gaat om een softshell-exemplaar dat zijn werk doet maar niet echt ‘premium’ ademt vergeleken met de rest van de headset.

Tot slot is de geluidskwaliteit uiteraard van belang. We zouden het nog vergeten met alle technologie er rond. Zoals we van Sennheiser verwachten, is het geluid heel neutraal afgesteld. De natuurlijke dynamiek van de muziek blijft behouden, enkel in de heel lage tonen missen we wat extra oempf in de middel-lage tot lage tonen. Minder belangrijk in een kantooromgeving, maar aan dit prijskaartje hadden we meer verwacht.

Dure premium

Epos heeft met de Sennheiser PXC 550-II een degelijke basis genomen en voegt er Teams-integratie en UC-certificering aan toe met de meegeleverde BTD 800 USB-dongle. De prijs, 399 euro incl. btw, ligt aan de hoge kant wetende dat je de Sennheiser PXC 550-II online aan 279 euro incl. btw kan vinden bij diverse retailers. 120 euro is een dure premium om te betalen voor Teams en UC, maar de low latency USB-dongle maakt veel goed. De oude microUSB-connectie op de headset blijft een vervelend pijnpunt en toont dat het chassis van de Epos Adapt 660 niet fonkelnieuw is.

Er is een niche waar deze headset in past, maar het is een heel kleine niche.

Het totale pakket werkt echter goed en de achtergrond geluidsonderdrukking via de microfoon doet het in heel wat gevallen uitstekend. Er is een niche waar deze headset in past, maar het is een heel kleine niche waar UC en/of Teams belangrijk is en waar ruimte is voor een premium prijskaartje. Binnen zijn segment is dit wel een verrijking wat betreft premium audio. Wie een noise-cancelling headset wil voor onderweg of op kantoor en niet gebonden is aan UC (softphone) of Teams, kan beter terecht bij de Sennheiser PXC 550-II of Sony WH-1000XM3 aan een veel scherpere prijs of Bose 700 voor een betere microfoonkwaliteit.

.pro’s

  • Draagcomfort
  • Neutrale geluidsafstelling
  • UC- en Teams-certificering
  • Meegeleverde USB-dongle

.contra’s

  • MicroUSB-aansluiting
  • Geen equalizer in de app
  • Prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home