OnePlus Pad review: een geslaagd debuut

Net geen tien jaar na zijn eerste telefoon komt OnePlus nu voor het eerst met een tablet. Kan de OnePlus Pad voor 499 euro de concurrentie aan met de gevestigde namen? Wij zochten het uit.

We hebben altijd geleerd dat je niet mag afgaan op uiterlijk, maar we moeten toegeven dat dat bij deze OnePlus Pad (499 euro inc. btw) wel meteen opvalt; dit is een fraai toestel. De aluminium behuizing in Halo Groen heeft tegelijk iets industrieel cool en ziet er toch gepolijst uit. Zo voelt het ook aan en dat is misschien het enige puntje van designkritiek dat we al muggenziftend kunnen bedenken; de OnePlus Pad is misschien nét iets te glad om perfect vast te houden. Met zijn 552 gram droog aan de haak is het echter geen zware last om te dragen, letterlijk.

In die aluminium behuizing vinden we een glazen scherm van 11,6 inch dat naadloos overgaat in de afgeronde hoeken van het fantastische ontwerp. De OnePlus Pad is de eerste tablet met een schermverhouding van 7:5. Daardoor krijg je een meer vierkant scherm dat volgens de makers de indruk wekt dat je naar eentje van 12 inch zit te kijken. Wij zagen vooral een mooi en helder (daar zo meteen meer over) scherm. Dankzij het afgeronde ontwerp is de ratio scherm tegenover behuizing trouwens een respectabele 88 procent.

De OnePlus Pad is voorzien van een USB-C-poort (ook om op te laden) en heeft bovenaan twee knoppen om het volume te regelen. Een jack voor een hoofdtelefoon met kabel is ook bij dit toestel helaas niet meer te vinden. Dat klopt, helaas, wij zijn soms old skool.

Tot slot willen we nog even vermelden dat aan de achterkant de cameralens een prominente plek in het ontwerp heeft gekregen. Ze steekt er een beetje uit, gehuld in een ring van datzelfde Halo Groene aluminium. Dat versterkte voor ons die industriële vibe nog een beetje, al vragen we ons af in welke mate een camera een opvallend element moet zijn in een tablet.

Screen time

Zoals beloofd, een woordje meer over het scherm. We hebben absoluut geen klachten op dat gebied. Met een resolutie van 2.000 x 2.800 (296 PPI) en een vernieuwingsfrequentie van 144 Hz laat de OnePlus Pad enkele grotere namen vlotjes achter zich.

Hoewel diezelfde namen beginnen overschakelen op OLED-technologie voor hun schermen, kiest OnePlus nog voor LCD. Er is natuurlijk reden waarom deze tablet geen rib uit je lijf kost. Fans van OLED maken zich waarschijnlijk meteen de bedenking dat de kleuren van de OnePlus Pad dan wel niet zo helder en levendig zullen zijn en dat zwarttinten eerder 50 tinten grijs zijn. Wel, dat valt veel beter mee dan je denkt.

Het LCD-scherm laat zich makkelijk kijken, ook bij feller licht. De helderheid werd vastgesteld op 500 nits en dat is te merken. Zelfs buiten in een zeldzame zonnige tuin konden we onze video’s nog op een aangename manier bekijken.

Even snel het scherm aantikken om je tablet op gang te krijgen gaat echter niet. Zonder de knop opzij te gebruiken blijft je scherm zwart. Wij zijn gewoontedieren en één zo’n gewoonte is een toestel met aanraakscherm wakker maken door een snelle dubbelklik op dat scherm. Het was wel even aanpassen dat dat niet ging.

Batterij

Voor die kijkbeurten in de tuin hadden we in elk geval geen verlengkabel nodig. De batterijduur van de OnePlus Pad is al even indrukwekkend als de oplaadsnelheid. Volledig opgeladen wordt de tablet geadverteerd als “goed voor een maand in stand-by”, maar dat hebben we niet getest, het zou zonde zijn om een fijn toestel als dit te mogen gebruiken om er vervolgens niets mee te doen.

Video’s kijken via YouTube, browsen, notities maken, mails checken, we probeerden het allemaal en toch zagen we dat batterijpercentage slechts mondjesmaat zakken. Via een laadkabel van OnePlus laadt de batterij (9.510 mAh) in ongeveer een uur volledig op, dus je hoeft je niet snel zorgen te maken wanneer je tablet toch zonder energie dreigt te vallen.

Praktisch

De OnePlus beschikt over telkens twee speakers, onderaan en bovenaan. Die draaien Omnibearing Sound Field-technologie, speciaal ontwikkeld voor OnePlus. Geen kwaad woord hierover, we beleefden een excellente geluidservaring. Ze gaan niet erg luid, maar wat we hoorden was wel zuiver. Uiteindelijk ga je een tablet niet gebruiken om een rave mee te organiseren.

Je krijgt 128 GB opslag. Er is geen micro-SD aanwezig, dus uitbreiden is helaas geen optie. De OnePlus beschikt over 8 GB RAM en draait op een CPU van MediaTek: de Dimensity 9000. De ingebouwde GPU is een Mali G710 MC10.

Gebruik

Intern wordt alles aangestuurd door OxygenOS 13.1, die OnePlus-schil maakt van deze tablet een toestel waarmee je vlot navigeert tussen al dan niet standaard geïnstalleerde apps. Dankzij het 144 Hz-scherm zien alle animaties er erg vlot uit, wat mee bijdraagt aan een gevoel van snelheid.

Je vindt de nodige apps van Google zoals Maps of YouTube meteen terug. Alle applicaties die we gebruikten zijn bovendien verrassend goed aangepast aan het schermformaat, niet altijd een eigenschap van Android-tablets.

Een irritant klein minpuntje bij de werking is de glitch wanneer je tabbladen wil sluiten. Negen op tien werkte de optie ‘close all’ niet en moesten we de vensters wegswipen. Dat klinkt als iets nietigs, maar na een tijdje wordt dat wel vervelend.

Voor deze prijs krijg je een echter een vlot te bedienen tablet die de gemiddelde multitasker op zijn of haar wenken bedient en zich qua bediening probleemloos naast directe concurrenten kan zetten. Dat zien we bevestigd in de benchmarkresultaten. De MediaTek-processor doet het een stuk beter dan de Qualcomm 778G in de Samsung Galaxy Tab Active, de Kompanio 1300T in de Tab P11 Pro van Lenovo of zelfs de Snapdragon 680 in de (aanzienlijk goedkopere) Oppo Pad Air.

Dat weerspiegelt zich in het dagelijkse gebruik. Voor browsen ligt de score bijvoorbeeld veel hoger dan die van de duurdere Samsung Galaxy Tab Active 4 Pro 5G of de nipt voordeligere Lenovo Tab P11 Pro Gen 2.

Eigenlijk blijven de prestaties van de MediaTek-chip over het algemeen lovenswaardig. Voor browsen, foto- en videobewerking en datamanipulatie is de OnePlus Pad ondanks zijn scherp prijskaartje steeds de krachtigere keuze.

Camera

De frontcamera heeft acht megapixels, neemt beelden van 1.080p aan 30 fps en ondersteunt geen videozoom. De achtercamera kreeg dertien megapixels, ondersteunt videozoom wél en daarmee neem je beelden van 4k aan 30fps.

Er zijn ongetwijfeld niet veel mensen die een tablet gebruiken om foto’s te nemen, maar het is altijd een optie. De frontcamera van de OnePlus Pad is meer dan geschikt voor de gemiddelde huis-, tuin- en keukenfoto’s. De kiekjes zijn van een degelijke kwaliteit en beantwoorden aan eigenlijk aan onze verwachtingen. Je zal er geen awards mee winnen, maar je volgers op Instagram en de familie op Facebook gaan de resultaten ongetwijfeld een like geven.

Het is altijd even schrikken wanneer we de achtercamera van een toestel activeren, maar dat ligt ook in dit geval eerder aan onze eigen aanblik, dan aan de lens. Je kan de OnePlus Pad probleemloos gebruiken voor de occasionele selfie en nog meer voor videocalls.

Beide camera’s zijn voor een tablet van deze prijs meer dan behoorlijk.

Accessoires

De OnePlus Pad heeft ook enkele accessoires ter beschikking. Daarvan is het OnePlus magnetisch toetsenbord absoluut een, wel, plus. Qua look past het perfect bij het toestel. Met een hoes in datzelfde Halo Groen, dat met een schijn ook nog eens terugkomt in het zwarte toetsenbord. Het geheel geeft je ook een extra gevoel van stevigheid. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat de tablet een stuk zwaarder wordt zo.

De grootte van het scherm tegenover het toetsenbord is even wennen, toegegeven. Dat voelt in het begin wat onpraktisch, maar eens we aan het typen sloegen was dat gevoel volledig verdwenen en ging het erg vlot. Het touchpad daarentegen leek net iets trager dan wanneer we gewoon het aanraakscherm gebruikten.

De ronde cursor is in die optiek ook niet het meest praktische om mee te werken. Wij hebben wel de neiging om het klavier veel te gebruiken wanneer het is aangesloten en dan is het bijvoorbeeld lastig dat je niet kan inloggen; je moet je code steeds ingeven via het aanraakscherm. Dat zijn eigenlijk vooral enkele kleine bedenkingen. Algemeen is het magnetische toetsenbord zeker de aankoopprijs van 149 euro waard, vooral voor wie veel typwerk heeft (mails, teksten).

Verdict

Er waren hier en daar enkele – kleine – bedenkingen, maar op het einde van de rit was dit een positieve ervaring. De OnePlus Pad (499 euro incl. btw) is een erg fraai toestel en zeker meer dan enkele een mooi snoetje. Je krijgt absoluut waar voor je geld. Op sommige vlakken zelfs meer dan bij duurdere exemplaren van de concurrentie, zeker wat beeldkwaliteit betreft. Voor een eerste poging is dit in elk geval meer dan geslaagd.

.pro’s

  • Ziet er geweldig uit
  • Snelle oplaadtijd en geweldige batterijduur
  • Degelijke kwaliteit voor een LCD-scherm
  • Meer dan correcte prijs/kwaliteit

.contra’s

  • Audio gaat niet echt luid
  • Enkele praktische kleine bugs

Het toestel valt onder de ‘beperkte garantie’ van OnePlus, wat 2 jaar betekent. Voor het updatebeleid belooft OnePlus drie jaar aan OS-updates en vier jaar aan veiligheidsupdates, startend vanaf de releasedatum op 18 mei 2023.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home