OnePlus Nord CE 3 Lite review: bescheiden upgrade

oneplus nord ce 3 lite
Bron: OnePlus

De nieuwste toevoeging aan de OnePlus Nord-lijn is geen toestel dat swingt, maar wel waarde biedt voor wat je betaalt. Al is de OnePlus Nord CE 3 Lite niet vrij van compromissen.

In onze reviews passeren met regelmaat de meest high-end vlaggenschipsmartphones de revue. Maar onder de blingbling van de topmodellen bestaat een ruim aanbod (en even ruime vraag) aan toestellen die voor een betaalbare prijs een performant totaalpakket bieden. Dat heeft OnePlus maar al te goed begrepen: in de zomer van 2020 lanceerde het Chinese merk de OnePlus Nord, een toestel waarmee het bedrijf weer aanknoopte met zijn reputatie van prijsbreker.

Inmiddels is de OnePlus Nord-lijn al flink uitgebreid en zijn er zelfs al vertakkingen ontstaan binnen de familie. Dat getuigt de naam van het nieuwste model: OnePlus Nord CE 3 Lite 5G. De Nord CE-lijn is de instapreeks van OnePlus, waarbinnen toestellen met het woordje ‘Lite’ als de basisversie gelden. De OnePlus Nord CE 3 Lite is met andere woorden het goedkoopste nieuwe toestel dat de fabrikant vandaag in de aanbieding heeft.

lees ook

OnePlus 11 review: in ere hersteld

Pastelgroen

Om de OnePlus Nord CE 3 Lite toch te laten opvallen in de winkelrekken, voegt OnePlus naast het standaard zwart nog een pastelgroene variant toe. We waren dan ook vooral benieuwd naar de tweede kleur. De meningen op de redactie waren onmiddellijk verdeeld. De ene vindt het een interessante keuze, de andere houdt het bij minder flatterende adjectieven.

Budgettoestellen zijn met goedkoper materiaal afgewerkt om de kostprijs te drukken. De plastic rug van de OnePlus Nord CE 3 Lite is helaas zeer gevoelig voor vetplekken en vingerafdrukken, al hebben ook premiumtoestellen daar wel eens last van (bv. de Xiaomi 13 Pro). Ook het display is uit minder stevig materiaal gemaakt dan je misschien gewend bent. Ons testtoestel stond in geen tijd vol krassen. Ons advies luidt om zeker een screenprotector te installeren na aankoop.

Bij OnePlus-toestellen is er het eeuwige debat of de fysieke alert slider een opwachting maakt, maar na een korte comeback op de OnePlus 11 is die alweer verdwenen. De aanwezigheid van een audiojack is binnen deze prijsklasse wel een pluspunt.

Display

Met een resolutie van 1.080 x 2.400 pixels en een adaptieve verversingsgraad tot 120 Hz weet de OnePlus Nord CE 3 Lite met verrassend goede beeldspecificaties uit te pakken. Het scherm is met een grootte van 6,72 inch zelfs groter dan de OnePlus 11, maar het toestel zit goed in je handen en het scherm laat zich vlot bedienen. Het scherm haalde in onze test een maximale helderheid van 434 cd/m2, OnePlus adverteert een piekhelderheid van 680 nits. Dat komt erop neer dat zolang je je scherm niet te donker zet, je het in zonlicht vlot zal kunnen aflezen.

Een cinemawaardige beeldervaring moet je niet verwachten, maar scrollen door applicaties voelt aangenaam. Op gebied van audio probeert OnePlus je nog te verleiden met een ‘200%’-volumemodus die volgens de fabrikant de kwaliteit van een bluetoothspeaker evenaart, maar veel meer dan een marketingtruc blijkt dit niet te zijn. Hoe harder het volume gaat, hoe meer je de kwaliteit achteruit hoort gaan, laat staan de overlast die je de omgeving ermee bezorgt. Tenzij je buren een luid blaffende hond hebben die je niet wil horen, raden we aan het bij honderd procent volume te houden.

Niet gemaakt voor het zware werk

Over de processor kunnen we eigenlijk vrij kort zijn. Dit is dezelfde Qualcomm Snapdragon 695 als bij het vorige CE Lite-model. Hier hadden we toch een sprong vooruit verwacht. De OnePlus Nord CE 2, die toch al een jaar ouder is, haalt betere benchmarkscores met een MediaTek Dimensity 900-chip. Een Nord CE 2 heb je vandaag voor 359 euro.

Ook van de GPU, een Adreno 619, moet je realistische verwachtingen hebben. De OnePlus Nord CE 3 Lite is geen krachtpatser die gemaakt is voor het zware werk, zoals videobewerking of intensieve 3D-games. Zal de doorsnee gebruiker daar veel van merken? Neen, met 8 GB RAM is dit toestel rijkelijk bedeeld om lichtere applicaties te draaien en open te houden.

Het RAM-geheugen is nog virtueel uit te breiden tot 16 GB via de instellingen, al gaat het hier weer om een marketingtruc die in de praktijk weinig toevoegt. 128 GB opslag is eveneens ruimschoots voldoende. Zolang je weet wat je wel en niet van dit toestel kan verwachten, zal je er veel plezier aan beleven.

Snel laden

Omdat je de processor slechts zelden maximaal zal gebruiken, springt het toestel ook spaarzaam om met de batterij. Daardoor kan de 5.000 mAh-batterij moeiteloos een dag overbruggen, twee dagen is net iets te veel van het goede. Op onze batterijpijnbank houdt de OnePlus Nord CE 3 Lite het wel aanzienlijk minder lang uit dan de Nord CE 2.

De grootste verbetering aan de Nord CE Lite 3 is het snelladen. Het goedkoopste model mag nu ook meegenieten van de SuperVOOC-technologie, wat de oplaadcapaciteit optrekt naar 67 W. In 17 minuten ga je naar vijftig procent en in een half uurtje naar tachtig; voor een volle batterij reken je veertig minuten uit. Je ochtendritueel zal iets meer tijd in beslag nemen dan met de Nord CE 2, maar eigenaars van een Samsung Galaxy S23 moeten hun wekker nog veel vroeger zetten om met een volle batterij de dag te kunnen starten.

Matige camera’s

Naast snelladen moet de camera de voornaamste upgrade zijn van de Nord CE 3 Lite. In de praktijk valt dit toch een beetje tegen. We willen ook niet te streng zijn, de hoofdcamera doet tenslotte wat die moet doen. De specificatielijst toont een indrukwekkende 108 MP-camera, die standaard foto’s in 12 MP maakt. Bij goede weersomstandigheden schiet je daar zeer mooie en scherpe beelden mee.

Is er minder licht aanwezig, dan laat de hoofdcamera het helaas al snel afweten en krijg je beelden met weinig kleur en leven. De hoofdcamera wordt verder vergezeld van een 2 MP macrolens en 2 MP dieptesensor. Met zo weinig pixels kan je simpelweg geen scherpe beelden schieten. Bovendien kan je portreteffecten ook softwarematig creëren, waardoor de dieptesensor eigenlijk maar weinig nut heeft.

We hadden graag de macrolens en dieptesensor opgegeven voor één degelijke groothoeklens. Bij het fotograferen van uitzichten of bredere gebouwen hebben we moeite om deze eer aan te doen. Dit merk je in onderstaande reeks foto’s.

Zoeken naar eigenheid

Voor we ons eindverdict stellen, pakken we nog snel even de software en ondersteuning erbij. De smartphone komt met OxygenOS 13.1, gebaseerd op Android 13. De OxygenOS-schil smelt steeds verder samen met ColorOS van zustermerk Oppo, wat de software niet ten goede is gekomen. Het overzicht is er niet altijd en applicaties openen te pas en te onpas, vooral de Shelf. Het zal voor zowel OnePlus- als Oppo-fans even zoeken zijn. Je wordt gelukkig wel niet overladen met bloatware, waar menig Android-fabrikant zich vaak schuldig aan maakt.

Gelukkig is de Nord CE 3 Lite mee met de nieuwste Android-softwareversie, waardoor je niet een van je twee software-updates die je krijgt moet verspillen aan de update naar Android 13. Dit was bij de Nord CE 2 bijvoorbeeld wel het geval. Dat maakt een updatebeleid van twee grote software-updates (tot en met Android 15) en drie jaar beveiligingsupdates veel beter te slikken, al moeten we opmerken dat Samsung en HMD Global (Nokia) ook binnen deze prijsklasse een uitgebreider updatebeleid aanbieden.

Verdict: sterke punten, maar ook zichtbare beperkingen

De OnePlus Nord CE 3 Lite is al bij al een beperkte upgrade ten aanzien van de Nord CE 2 Lite. Buiten een groter display, sneller opladen en de camera’s zijn er weinig grote veranderingen aangebracht door OnePlus. Het snelladen is een troef, maar de camera’s laten ons op onze honger zitten. Ook een voorwaartse sprong in processorprestaties is uitgebleven.

Alles opgeteld is de OnePlus Nord CE 3 Lite wel gewoon een uitstekend toestel binnen zijn prijsklasse. Met dit toestel bewijst OnePlus dat je vandaag de dag ook beneden het prijspeil van 350 euro een goed aanbod vindt. Of het ook het beste toestel voor zijn prijs is, dat is voer voor discussie. Het woordje ‘Lite’ in de naam heeft wel degelijk betekenis. De Nord CE 2 waarmee we vaak de vergelijking hebben gemaakt kost slechts dertig euro meer en is op papier de betere, al zal dat toestel Android 14 mogelijk niet meer meemaken.

De OnePlus Nord CE 3 Lite is een goede keus voor wie nu een budgetvriendelijk toestel zoekt dat onmiddellijk beschikbaar is en nog enkele jaren op software- en beveiligingsupdates kan rekenen. Voor wie het toch wat meer mag zijn, raden we aan om te wachten op de lancering van de Nord 3 later dit jaar, of eens een kijkje te nemen naar andere merken in de middenklasse.

.pro’s

  • 120 Hz-scherm
  • Snel opladen
  • Scherpe foto’s bij daglicht
  • Juiste prijs-kwaliteit

.contra’s

  • Gevoelig voor vingerafdrukken
  • Matige CPU- en GPU-prestaties
  • Geen groothoeklens
  • Software is een beetje rommelig

De OnePlus Nord CE 2 is sinds 20 april verkrijgbaar in twee kleuren: pastelgroen en grijs. Er is maar één variant van het toestel beschikbaar met 8 GB RAM en 128 GB opslag dat voor 329 euro incl. btw over de toonbank gaat.

Android-updatebeleid: OnePlus belooft minimaal twee OS-updates (tot en met Android 15) en drie jaar security-updates, startend vanaf de lancering op 4 april 2023.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home