Logitech Zone Vibe 125 review: comfortabel voor één vergadering, batterij voor tien  

De Zone Vibe 125 is een koptelefoon voor personen die vaak vergaderen via een videocall. Daarom verstopte Logitech een microfoon in de oorschelp. De aansluiting zonder draad geeft de videobeller tot slot voldoende beweegruimte. Staat deze koptelefoon de volgende vergadering op je hoofd of kijk je beter verder?

De Logitech Zone Vibe 125 (139 euro, incl. btw) maakt met verschillende aspecten duidelijk wie het wil bekoren. Nu videovergaderen eerder de regel dan de uitzondering is, weet Logitech dat een traditionele koptelefoon niet meer volstaat. De luisterfunctie heeft nood aan een aanvulling waardoor de spreker verstaanbaar wordt, ook tijdens het rondwandelen.

Beweegruimte bij iedere videocall

Het opvallendste aan de Zone Vibe 125 zit verstopt in de oorschelp: een microfoon. Voor het design zal deze koptelefoon niet bij jou op het bureau zijn beland. We zien een plastieken toestel waar accenten katoen aan zijn toegevoegd voor het comfort, we hebben al mooiere exemplaren in onze handen gehad.

Het enige voordeel aan het plastiek dat we opmerken is het lichte gewicht. Handig voor een verplaatsing? Misschien als de koptelefoon inklapbaar was, maar dat is hier niet aan de orde.

We worden beter gezind als we merken dat onze koptelefoon handig te verbinden is met bluetooth. De Zone Vibe 125 heeft een variant die te verbinden is via een USB-C-dongle en dus ook draadloos blijft. Dat laat ons toe om vrij rond te bewegen tijdens een videovergadering. Door de ingebouwde microfoon, volledig vervaardigd uit plastiek natuurlijk, blijven we ineens verstaanbaar.

We waren aangenaam verrast toen we onze dag startten met veertig procent batterij en na vier uur gebruik nog steeds batterijprocenten op onze meter zagen staan.

Van dat draadloze aspect hebben we zonder moeite heel de dag plezier. We waren aangenaam verrast toen we onze dag startten met veertig procent batterij en na vier uur gebruik nog steeds batterijprocenten op onze meter zagen staan. Logitech geeft zelf aan dat een volgeladen batterij goed is voor twintig uur luisterplezier, gebruik je ook de microfoon dan schiet er achttien uur over. Bijladen over de middag volstaat al, daar is de laadtechnologie (via USB-C) snel genoeg voor.

Verschillende certificaten

De Logitech Zone Vibe 125 is gecertificeerd voor Microsoft Teams, Zoom en Google Meet en is ook compatibel met andere platformen.

De microfoon zelf maakt je als spreker goed verstaanbaar. We merken wel dat ons stemgeluid gedempt doorkomt en ons stemgeluid dus minder vol klinkt. In onderstaande fragmenten kan je zelf luisteren naar het verschil tussen de Logitech Zone Vibe 100 en de OnePlus Buds Z2, die we net als de Logitech Zone Wired Earbuds prezen om hun kwalitatieve microfoon.

Audiofragment ingesproken met de Zone Vibe 100
Audiofragment ingesproken met de Buds Z2

Geluidskwaliteit kreeg niet de prioriteit

Tussen de vergaderingen door berg je de microfoon zo weer weg in de inkeping in de oorschelp. Een traditionele draadloze koptelefoon blijft over en dus is het tijd om muziek te luisteren, terwijl je opnieuw je hybride werkbureau kan opzoeken.

Wat ons dan opvalt, is het vervormde basgeluid. Om muziek te luisteren zijn er zeker betere alternatieven op de markt die het geluid veel voller laten doorklinken. Logitech trekt de kaart van de muziekliefhebber niet in de aankondiging en bij dat publiek heeft de Zone Vibe 125 ook gewoonweg geen plaats.

Geen ANC

Aan ons bureau tussen de collega’s merken we dat we niet veel verstaan van de kantoorgesprekken. Een koptelefoon sluit door zijn vorm sowieso geluid buiten en muziek rechtstreeks op je oren afsturen, doet de rest. Verder onderdrukken of geluid beter doorlaten, laat de Zone Vibe 125 niet toe.

Het ontbreken van actieve noise cancelling (ANC) vinden we gezien de hybride werksituatie een punt waarop de koptelefoon tekortkomt. Tussen onze collega’s merken we dat we met de koptelefoon nooit ideaal zitten. Een pratende collega komt er net niet voldoende door om te horen of een vraag aan jou gericht is, maar tegelijk wel voldoende om geluid door muziek heen te horen.

Tijdens onze testperiode merken we op dat we de koptelefoon volledig afzetten als we iets met een collega bespreken. Na de Zone Vibe 125 voor een tweede keer op en af te zetten, blijft de koptelefoon vervolgens de rest van de dag onaangeroerd op ons bureau liggen.

Oorschelpen aan een telefoondraad

Dat geeft onze ogen de tijd om het design van de koptelefoon aan een grondigere inspectie te onderwerpen. Hier valt aan het design iets meer te ontdekken dan bij een traditionele koptelefoon.

De koptelefoon maak je passend door de oorschelpen naar beneden of boven te duwen in de gleuf waarin zij bevestigd zitten. Om het geluid naar de linker- en rechterzijde te sturen bundelt Logitech de draadjes samen in één draad die ons doet denken aan de telefoondraad van een ouderwetse draaitelefoon. De telefoondraad werkt alleen net te ijverig en trekt de oorschelpen terug lichtjes naar boven. Hierdoor heb je altijd een wat drukkend gevoel op je hoofd als je de koptelefoon niet op de kleinste stand opzet.

Je merkt altijd een drukkend gevoel op je hoofd als de koptelefoon niet op de kleinste stand staat.

Verder zijn we wel fan van de verschillende knopjes die op de koptelefoon te vinden zijn aan de achterkant van de oorschelpen. Links vind je een knop om inkomende videovergaderingen te beantwoorden en het geluidsniveau te regelen. Vooral dat laatste vinden we een functionaliteit die wat ons betreft op iedere koptelefoon aanwezig mag zijn.

Rechts is er nog één knopje om geluid te pauzeren of weer verder af te laten spelen, waarmee Logitech toch blijkt te suggereren dat Logitech wel ergens de muziekliefhebbers in de uitwerking van de koptelefoon in het achterhoofd meenam.

Niet de hele dag comfortabel

De koptelefoon voelt zich het fijnst op zijn kleinste stand. Probeer je de schelpen wat verder naar beneden te plaatsen om ze goed over je oren heen te zetten, dan maakt het drukkende gevoel op je hoofd duidelijk dat de Zone Vibe 125 het liever anders ziet. Het beloofde comfort van de koptelefoon ervaren we niet.

Tijdens het gebruik merken we verder op dat onze oren na een lange vergadering nood hebben aan een pauze. Bovenaan onze oren begint namelijk een pijnlijk gevoel de kop op te steken. De oorschelpen zijn nochtans afgewerkt met een dikke rand katoen, waaronder een zachte foam verstopt zit. Dat zou comfortabel moeten zitten, al oordelen we zelf dat Logitech wel wat meer van deze mooie stof aan de verder plastiek koptelefoon mocht aanbrengen. Dat is binnenin de katoenen rand niet anders, want een plastieken plaatje moet de onderliggende speaker afscheiden van je gehoorgang.

De Zone Vibe 125 van Logitech is een koptelefoon die speaker en microfoon in één lichte oplossing probeert te stoppen en met de uitwerking maar één specifieke groep dient. Het draagcomfort volstaat om slechts af en toe een vergadering te volgen, terwijl wie heel de dag vergadert of muziek luistert met pijnlijke oren naar huis zal vertrekken. De ingebouwde microfoon in de draadloze koptelefoon, maakt het geheel wel draagbaar. Wie dus een oplossing zoekt om tijdens enkele vergaderingen op de dag rond te bewegen, is hier aan het juiste adres.

.pro’s

  • Licht van gewicht
  • Draadloos
  • Sterke batterij

.contra’s

  • Speaker vervormt basgeluid
  • Geen ANC
  • Draagcomfort volstaat niet voor de hele werkdag

De Logitech Zone Vibe 125 is momenteel in grijstinten verkrijgbaar. Een witte en roze variant zouden nog volgen, net als een Microsoft Teams-gecertificeerde versie. De adviesprijs van de draadloze koptelefoon bedraagt 139 euro (incl. btw).

De Zone Vibe 100 brengt Logitech uit voor particulieren. Deze is niet compatibel met Logitech Sync en kan enkel via bluetooth verbinding maken. Er wordt twintig euro van de prijs afgesnoept (119 euro, incl. btw) en lanceert in dezelfde kleuren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home