Motorola Razr 2022 review: tweedehands cadeau om de Europese markt te sussen

Motorola heeft met de Razr 2022 (1.199,99 euro) genoeg geëxperimenteerd in thuisland China. Het vouwbare toestel blijkt volwassen genoeg voor de Europese markt. Juichen we dat toe of voelen we ons het achtergesteld kind?  

Aan de binnenkant van een vouwbare telefoon is niets meer te ontdekken dan bij een klassieke smartphone. Daarom vergelijken we de specificatie van de Motorola Razr 2022 (1.199,99 euro) eerst met de specificaties die we in eender welk ander vlaggenschip tegenkomen. Een vergelijking met de grootste concurrent van dit toestel, de Samsung Galaxy Flip 4, geven we als uitsmijter mee.

Meespelen met de grote jongens

Het scherm meet 6,7 inch en maakt gebruikt van POLED-technologie. De verversingsgraad is 144 Hz, maar niet alle applicaties ondersteunen deze graad. De norm bij de refresh rate ligt voor een vlaggenschip op 120 Hz en ontwikkelaars gaan zich niet veel aantrekken van één speler op de markt die met wat extra wil uitpakken. Dus past de refresh rate zich in de meeste gevallen vanzelf aan op de handeling op het scherm. Vloeiende animaties zijn voor het binnenscherm in ieder geval geen probleem.

Met de gekozen SoC wil Motorola verder duidelijk maken dat de Razr meespeelt met de grote jongens. Een Snapdragon 8+ Gen 1 stuurt het hele spel aan. Dat is de meest zuinige en prestatiekrachtige chip die Qualcomm momenteel in zijn assortiment heeft.

In de Razr komt het kunnen van de chip minder goed tot zijn recht. Taken die veel rekenkracht vragen, kan het toestel verwerken. Het toestel moet alleen snel opgeven, topprestaties zijn dus van korte duur.  

Grafisch presteert het toestel minder dan de andere toestellen die met de Adreno 730 GPU van Qualcomm zijn uitgerust. Dat geeft in de praktijk geen problemen of ergernissen.

Handsfree vergaderen

Bij het camera-eiland komen de eerste tekenen van compromis tot uiting. Aan de buitenkant beschikt het toestel over twee lenzen die bescheiden zijn van formaat. De 50 MP-hoofdcamera (f/1.8, 2.0μm) schiet scherpe kiekjes, maar tonen bij het inzoomen weinig detail. In het eindresultaat drukken de roodtinten bovendien te hard hun stempel op het geheel.

De tweede camera is een 13 MP-groothoekcamera. Het probleem van de roodtinten maakt hier plaats voor een gifgroene kleur. Close-ups van bloemen schieten kan de camera ook, want de tweede camera doet dubbel dienst als macrolens. Veel toegevoegde waarde haal je er niet uit, want de camera weet niet waarop het zijn focus moet leggen. 

De macrolens stelt scherp op een deel van de plant. Het onderste en bovenste gedeelte blijven echter wazig.

Aan de voorzijde is nog een selfiecamera van 32 MP te vinden. De camera heeft voldoende megapixels om aan videovergaderingen deel te nemen. Daar is de vorm van de Razr op bedacht, want de selfiecamera werkt als de telefoon half opengeklapt wordt. Daardoor kan je het toestel zoals een laptop op tafel plaatsen en handsfree deelnemen aan vergaderingen. Om je stem ook dan nog goed te laten doorkomen, vangt de smartphone geluid op via drie microfoons.

Ruimtegebrek bij de batterij

De batterijcapaciteit en laadtechnologie geven verder blijk dat de Razr in een andere klasse speelt. Volledig opengeklapt is het toestel van dun formaat en veel ruimte voor de batterij bleek er niet te zijn. Een batterij van 3.500 mAh is het resultaat. Zelfs in combinatie met de energiezuinigste chip, heeft het toestel na een dag gebruik nood aan een oplaadbeurt.

Met een 30 watt-lader is de laadtechnologie geen hoogvlieger. Vijftig procent laden neemt zeventien minuten in beslag en voor tachtig procent ben je ongeveer een half uur kwijt. Dat vraagt een aanpassing bij gebruikers die snellaadtechnologie gewoon zijn. Bijladen tijdens het ontbijt bijvoorbeeld geeft je niet voldoende batterij om de werkdag comfortabel door te komen, zeker gezien de beperkte batterijcapaciteit.

Appelen en peren

Het aantal en de kleurenkwaliteit van de camera’s is beperkt, net als de laadtechnologie. Draadloos laden is geen optie en de bijgeleverde oplader heeft maar een vermogen van 30 watt. De batterij zelf is met 3.500 mAh ook aan de kleine kant voor een smartphone. “Om het toestel zo draagbaar mogelijk te maken, konden we niet op alle vlakken het maximale aanbieden”, stelt Thomas Milner, Head of Global Product Marketing, tijdens het persevent. 

Dat is in principe een logische designkeuze geweest. Een vouwbaar toestel heeft als voordeel dat het beter in je zak past. Alleen door de manier waarop de Motorola de Razr plaatst, als toestel dat ‘presteert op het niveau van een vlaggenschip’, wordt de beperkte plaats een probleem. Op de chipset is inderdaad niets aan te merken, maar voor cameraprestaties, oplaadtijd en batterijduur winnen de laatstverschenen toptoestellen.

Vouwbaar in Europa

Een vouwbaar toestel is uit een ander hout gesneden dan een 6,7 inch rechttoe rechtaan vlaggenschip. Een vergelijking met de Samsung Galaxy Flip 4 is hier daarom op zijn plaats, beide toestellen zijn namelijk voor de Europese markt beschikbaar.

De Razr maakt eigenlijk al sinds 2019 onderdeel uit van het aanbod van Motorola. De eerste en tweede generatie kwamen alleen nooit naar Europa. Nu lijkt Motorola zijn wereldkaart nog eens opnieuw te hebben bekeken en mag de Europese markt meespelen. De Amerikaanse markt krijgt zelfs minder liefde, daar is de derde generatie nog niet beschikbaar. Zelf mogen we ook niet te hard in onze handen klappen van blijdschap, de lancering in Europa volgt twee maanden na de lancering in thuismarkt China.  

Weinig elegant

In design zien we tussen de twee opvallende verschillen. De Razr heeft bij opengeklapt scherm links en rechts een inkeping en scharnietje zitten dat is afgedekt met plastiek om het plooien mogelijk te maken. De Flip 4 daarentegen verbindt zijn onder- en bovenkant niet, er is een duidelijk scheidingslijn.

De keuze van Motorola zorgt er wel voor dat de twee schermen mooi op elkaar dichtgeklapt zitten, terwijl bij Samsung altijd een opening te zien is. Het scharnier oogt alleen ouderwets. De techniek komt echt terug van de oude klaptelefoons.

Aan de voorzijde behoudt het toestel dit onsierlijke design. Het tweede scherm ligt pal in het midden, wat dan weer lijkt afgekeken van de Game Boy. Kortom, de geschiedenis lijkt compact verpakt te zitten in de Razr. Bovendien is dit scherm erg vingerafdrukgevoelig, wat de plaatsing in het midden onhandig maakt. Samsung stopt het scherm aan de voorzijde mooi weg, daar vormt het samen met de camera’s één elegante lijn.

Mogelijkheden voor tweede scherm

Motorola heeft wel beter begrepen hoe het alles uit zijn schermen haalt. Dat zien we aan de binnenkant door een minder in het oog springende plooilijn en aan de buitenkant met een functioneel scherm.

Dat scherm is prominenter aanwezig en meet 2,7 inch, terwijl de Samsung-gebruiker het met 1,9 inch moet stellen. Dat brengt een pak meer functionaliteiten mee. Het scherm kan veel applicaties draaien, terwijl de weer-, agenda- en e-mailapp echt op het formaat van dit scherm werden aangepast. ’s Nachts kan je verder de telefoon als wekker op je nachtkastje laten openstaan. Zaken waar het toestel allemaal in uitblinkt in vergelijking met de Flip 4.

Het enthousiasme tempert als we vaststellen dat de werking niet geoptimaliseerd werd. We merken dat een video op Youtube niet moeiteloos overspringt van het kleine scherm naar het opengeslagen scherm. Op het binnenscherm toont een kleine preview dat de juiste video openstaat, maar toetsen om de video verder af te spelen, vinden we niet.

Als we een YouTube-video afspelen op het scherm vooraan en de telefoon ondertussen openklappen, lukt het de Razr niet om de video moeiteloos verder te laten spelen op het grotere scherm. We zien een preview van de video, maar knoppen om het afspelen te hervatten, ontbreken.

Wil je dan weer snel iets op het internet opzoeken via het scherm aan de voorzijde, dan zal je geen enkele webpagina kunnen openen. Dit komt doordat Google het tweede scherm maar gedeeltelijk liefde geeft. De zoekfunctionaliteit ondersteunt een klein scherm, maar Chrome doet hier niet aan mee.

Een swipe naar links brengt je naar de camera. Daar merken we dat je de telefoon net niet helemaal in een hoek van negentig graden mag buigen om een foto via het display vooraan te maken. Dan springt de Razr namelijk over naar het grote binnenscherm. Met een druk op het display neem je een foto.  

In de broekzak

Dan is er nog de draagbaarheid van beide toestellen. Vouwbare toestellen moeten voor compactheid staan. Dat komt bij beide op een andere manier tot uitwerking. De Razr heeft eerder het gewicht van een normale Premium-smartphone, terwijl de Samsung er duidelijk wat grammen bijtelt. Voor de Flip 4 trek je dus beter je broekriem strak aan.

De Razr daarentegen heeft een wat bredere broekzak nodig. Het scherm aan de binnenkant is minder smal, maar de lengte van het toestel blijft wel gelijk met zijn vouwbare concurrent. Die broekzak mag ook stoffig zijn (IP52), de schermen vouwen toch mooi op elkaar, maar met water is het wel oppassen.

Zelf merken we nog op dat de Flip 4 steviger aanvoelt wanneer het toestel half staat opengeklapt. De bovenkant van de Razr zit in deze positie meer op zichzelf en verliest ondersteuning van de onderkant. We vragen ons af of het toestel wel één geheel blijft wanneer het half opengeklapt een knal opvangt.

lees ook

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: interessante updates, maar wat ben je met dit toestel?

Tweedehands cadeau

De eerdere lancering in China geeft nadelen voor Europese consument. De Motorola Razr lanceert met Android 12, terwijl Android 13 sinds de zomer actief is. Het gaat dan nog om de pure Android-schil die fabrikanten nog naar hun eigen hand moeten zetten. Dat kost tijd en die geven we graag, maar in ruil daarvoor verwachten we wel een extra Android-update. Daar stelt Motorola teleur, er worden twee OS-updates verzekerd, samen met drie jaar beveiligingsupdates.

De Motorola Razr 2022 beschouwen we over het algemeen als een compacte telefoon met grootheidswaanzin. Om het geheel draagbaar te maken, sluit de Razr compromissen op het camera-segment en de laadtechnologie. In het prijskaartje is het voor Motorola gedaan met compromissen sluiten, 1.199,99 euro (incl. btw) geeft de schijn dat het hier om een toptoestel gaat. In feite gaat het om een tweedehands toestel dat een nieuw cadeaulint kreeg. Het design combineert elementen uit de oude doos en de Android-schil is bij de lancering van het toestel in Europa al verouderd.

.pro’s

  • Mogelijkheden met tweede scherm
  • Sterke chip
  • Compact

.contra’s

  • Oubollig design
  • Krappe batterij
  • Duur
  • Android 12 en 2 OS-updates

De Motorola Razr 2022 is verkrijgbaar in één kleur: zwart. Het toestel kost 1.199,99 euro voor 8 GB RAM en 256 GB opslag. De prijs is inclusief btw.

Android-updatebeleid: Motorola garandeert dat de Razr 2022 minstens drie jaar beveiligingsupdates ontvangt en twee grote OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 25 oktober 2022 met Android 12.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home