Brother MFC-J4540DW review: grijze muis die goedkoop print

Brother MFC-J4540DW

De Brother MFC-J4540DW geeft een saaie eerste indruk, maar de uitstekende printkwaliteit en scherp geprijsde inkt imponeert de redactie.

Een multifunctionele printer kan printen, scannen en kopiëren. Bij voorkeur via wifi voor extra flexibiliteit, of bekabeld in het vaste netwerk. Sommige modellen faxen zelfs nog, voor de liefhebbers. Vaak is zo’n printer een grijze doos met een klein schermpje waar je af en toe interactie mee hebt. Een printer is vaak saai en zielloos, en de Brother MFC-J4540DW (205,87 euro excl. btw) beaamt dat als geen ander.

Sexy wordt een printer waarschijnlijk nooit, maar wat ons betreft mag Brother stilaan werk maken van een iets hipper design dat niet sinds het jaar 2000 is blijven stilstaan. Je zou haast snel een ander model kiezen, dan deze grijze muis, maar dan maak je wel een belangrijke fout. Wat deze printer mist aan charisma, maakt het ruimschoots goed op vlak van printkwaliteit en goedkope afdrukkosten ondanks de scherpe aankoopprijs van dit toestel.

Twee papierlades aan een scherpe prijs

De Brother MFC-J4540DW valt groter uit dan de gemiddelde printer binnen zijn prijscategorie omwille van zijn twee papierlades. In totaal is er ruimte voor 400 vellen, verdeeld over één vak voor 250 en één voor 150 vellen. Met grote standaard inktcartridges voor respectievelijk 1.500 vellen in kleur en 3.000 zwart-wit, mikt deze printer op kmo’s die een maandelijks printvolume tot 2.000 vellen verwerken.

Brother MFC-J4540DW

Werk je niet met twee verschillende papiersoorten of papierformaten of is een papierlade met 150 vellen al genoeg? Bespaar dan wat kosten en haal de bijna identieke Brother MFC-J4340DW (169,38 euro excl. btw, geen NFC of USB-host en kleiner scherm met knoppen ernaast) op kantoor.

Bij de Brother MFC-J4540DW wordt standaard inkt meegeleverd, waarmee je al heel wat kan printen: tot 2.250 pagina’s zwart en 975 pagina’s in kleur. Wie minder vaak inkt wil kopen, kan kiezen voor XL-cartridges goed voor 5.000 pagina’s kleur en 6.000 pagina’s zwart.

Standaard uit de doos beveiligd

De installatie  is een fluitje van een cent. Van zodra je de printer inschakelt, toont het kleine aanraakscherm stap voor stap wat je moet doen. De printer komt standaard beveiligd uit de doos met een uniek wachtwoord. Die staat genoteerd op een sticker achteraan het toestel. Brother vraagt je tijdens de installatie of je die wil aanpassen naar een wachtwoord naar keuze.

Die standaardbeveiliging kunnen we wel smaken en is behoorlijk zeldzaam in het printerlandschap. Hiermee voorkom je dat wanneer je het standaardwachtwoord vergeet aan te passen een potentiële hacker vrij spel geeft.

Brother MFC-J4540DW

Naast het aanraakscherm zit een NFC-tag mocht je graag NFC-kaarten registeren per gebruiken om veilig af te drukken. Handig wanneer je gevoelige documenten afdrukt binnen een kantooromgeving. De printer schiet pas in actie van zodra je de NFC-tag tegen het toestel houdt.

Oubollige Brother-software

Wie deze printer binnen de netwerkomgeving op kantoor configureert, zal zich vermoedelijk weinig storen aan de Spartaanse installatie-tools die Brother meelevert. Wil je deze printer binnen je thuiskantoor gebruiken en verwacht je een plug-and-play-ervaring, dan heeft Brother nog wel wat werk voor de boeg.

Je kan de printer via Windows of Mac handig toevoegen via USB of het lokale netwerk zonder dat je extra software van Brother nodig hebt. Hiermee kan je starten met printen binnen enkele seconden. Wil je meer kunnen instellen, inktniveaus zien, scannen of andere zaken regelen, dan moet je de oubollige Brother-software installeren vanaf de ondersteuningspagina van de fabrikant.

Hier kan Brother wel wat leren van concurrent HP die de gebruiker begeleidt doorheen de installatie met de HP Smart-app uit de Microsoft Store. De app bevat daarnaast de tools om bijvoorbeeld handig te scannen naar je pc.

Brother MFC-J4540DW

Scannen met de Brother MFC-J4540DW kan op een glasplaat bovenaan of via een aparte feeder. Die laatste heeft ruimte voor maximaal 20 vellen om in één opdracht te scannen.

Snel en kwalitatief

Wat betreft de afdrukkwaliteit kunnen we de Brother MFC-J4540DW op weinig fouten betrappen. Zwart-witafdrukken zijn duidelijk en scherp tot op lettergrootte zes. Daaronder merk je detailverlies en vanaf lettergrootte drie wordt het moeilijk leesbaar. Dit valt ruim binnen de verwachting voor een printer van rond de 200 euro.

Kleurafdrukken zien er ondanks het scherpe prijskaartje relatief goed uit. Als fotoprinter schiet de Brother MFC-J4540DW tekort, maar voor PowerPoint hand-outs of handleidingen met screenshots is het resultaat ruim voldoende. Vaak zie je bij inkjetprinters dat ze in grote kleurvlakken lijnen trekken, maar dat zien we hier niet. Een bovengemiddeld resultaat in deze prijsklasse.

Verder is deze printer snel, heel snel. In slaapstand rolt het eerste vel eruit na 9 seconden, het snelste wat we tot nu toe hebben gezien op de redactie. Wanneer de printer actief is, rolt het eerste vel er op 6 seconden uit. Een Word-document (10 pagina’s) met voornamelijk tekst duurt 44 seconden, een PDF (17 pagina’s) met tekst en af en toe een screenshot duurt 1 minuut en 2 seconden.

Brother MFC-J4540DW

Tot slot nog complimenten voor de accuraatheid van de inbegrepen duplex in deze prijsklasse. Sterker nog, die werkt heel precies met een foutmarge van minder dan 1 millimeter in onze test en op 14 seconden heb je een document recto verso geprint.

Scherp prijs per pagina

Hoe goedkoper de printer, hoe duurder de inkt. Ieder merk hanteert die regel, maar Brother biedt met de Brother MFC-J4540DW een scherp prijsvoordeel. Vooral zwart-witafdrukken zijn heel goedkoop met een prijs vanaf 0,62 eurocent per vel wanneer je XL-inkt koopt. Kleurafdrukken zijn wat duurder, maar blijven vergeleken met de concurrentie opvallend scherp.

Inkt (volume)Gemiddelde prijs per pagina
Zwart (3.000 pagina’s)0,74 eurocent
Zwart XL (6.000 pagina’s)0,62 eurocent
Kleur (1.500 pagina’s)3,41 eurocent
Kleur XL (5.000 pagina’s)2,49 eurocent

Het verschil in paginaprijs is overigens kleiner dan normaal tussen traditionele cartridges en de XL-variant. Fabrikanten duwen gebruikers liever naar de XL-variant en belonen dat, Brother doet dat ook maar in beperkte mate. Bij zwart-witafdrukken is het verschil beperkt, kleurafdrukken tonen wel een groter verschil. Aan jou om te bepalen of je genoeg print om dat prijsvoordeel te verantwoorden.

Conclusie

Het design van de Brother MFC-J4540DW (205,87 euro excl. btw) en de bijhorende softwaresuite is oubollig, maar al de rest is dat niet. De printkwaliteit is uitstekend en vooral de voordelige printkost is een belangrijke troef gecombineerd met de scherpe prijs. Ethernet, wifi, NFC, je krijgt waar voor je geld.

Wat ons betreft verdient deze printer zijn plaats in elk thuiskantoor, maar ook in grotere kantoorruimtes door de extra papierlade en grote inktvolumes. De Brother MFC-J4540DW oogt als een grijze muis, maar presteert als een echt raspaard.

.pro’s

  • Voordelige printkost
  • Scherpe prijskwaliteitverhouding
  • Twee papierlades
  • Afdruksnelheid

.contra’s

  • Saai design
  • Softwaresuite oogt gedateerd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home