Epos Expand Vision 1 review: 4K-webcam die in je broekzak past

epos expand vision 1
Bron: EPOS

Laat de webcam van je laptop te wensen over? De Epos Expand Vision 1 is een 4K-camera op zakformaat, zodat je altijd en overal goed in beeld kan verschijnen.

Videovergaderingen zullen niet snel meer verdwijnen uit ons professionele leven. Het is niet fijn om te videobellen met een camera waarop je de korrels kan tellen of een microfoon die je onverstaanbaar maakt. De webcamkwaliteit van laptops was vroeger vaak niet om over naar huis te schrijven en hoewel hier de laatste jaren zeker verbetering in is gekomen bij zakelijke toestellen, brengt een professionele webcam je toch net dat tikkeltje beter in beeld, als je de wallen onder je ogen of de koffievlek op je T-shirt wil tonen tenminste.

Het hybride werken maakt videovergaderen er niet per se eenvoudiger op. Nu zou je eigenlijk al zowel thuis als op kantoor een kwalitatieve webcam moeten hebben om jezelf steeds in de beste beeldkwaliteit te presenteren. Pendel je veel tussen thuis, klanten en kantoor, dan kan het wel eens voorvallen dat die belangrijke vergadering net is ingepland wanneer je onderweg bent.

Epos heeft met zijn nieuwe Expand Vision 1-webcam een originele oplossing uitgedokterd. Deze webcam is zo klein dat hij in je broekzak past, zodat je altijd en overal een 4K-camera op zak hebt. Is de Epos Expand Vision 1 de ideale webcam voor de hybride werker?

In je broekzak

Epos scoort alvast goede punten op draagbaarheid. De Expand Vision 1-webcam meet slechts 58 mm x 29 mm x 42 mm en weegt amper 83 gram. Ter illustratie: je kan de webcam in je handpalm leggen. Het spreekt voor zich dat het apparaatje dan ook moeiteloos in je rugzak meekan, zelfs in je broekzak voel je het niet zitten. Hou er wel rekening mee dat je de meegeleverde usb-c-kabel ook moet meezeulen.

De vorm van de webcam doet denken aan een pocketbeamer. Het draaiwiel aan de bovenzijde valt onmiddellijk op. Hiermee draai je letterlijk de deuren van de lens open en toe. Epos speelt met deze feature in op de privacybewuste gebruiker die niet ten onpas in beeld wil komen. Dergelijke ‘privacyvensters’ zien we steeds vaker opduiken bij zakelijke webcams.

lees ook

Hoe schakel je de webcam van je laptop uit?

Verraderlijke marketing

Epos richt zich met de Expand Vision 1 op de hybride werker en laat dat ook merken in de marketing van dit product. Zo laten de promotiebeelden je geloven dat je altijd in een paar seconden klaar bent voor een vergadering, of je de webcam nu in combinatie met een laptop of monitor gebruikt. Na de webcam op onze eigen laptop te monteren, komen we toch tot een andere conclusie.

Eerst en vooral zit de voet redelijk vast en krijgen we die er met korte vingernagels moeilijk uitgeschoven. Dan is het een heuse opgave om de webcam in een natuurlijke kijkhoek te krijgen waarop die ook stabiel blijft. Een pluspunt gaat wel uit naar de usb-connector die in een hoek van negentig graden is geplaatst; zo verdwijnt de kabel achter je scherm en oogt je bureau minder rommelig. Uiteindelijk komen we wel tot een werkbare opstelling, maar reken toch maar meer dan enkele seconden uit als je met je laptop gaat inbellen.

Dat een webcam moeilijker vastklikt op een laptop is niet ongewoon omdat je een veel dunnere schermrand hebt om evenwicht op te zoeken. We zouden het zelfs niet aankaarten moest Epos het in zijn marketing niet anders willen doen uitschijnen. Fabrikanten durven zichzelf soms te vergalopperen door te veel te beloven, zagen we ook al bij de MSI Pro MP161-monitor.

Laat de camera’s rollen

Heb je de juiste hoek gevonden, dan kan je via de Epos Connect-software de beeldinstellingen in een zwevend menu openen. Zo kan je het effect van elke aanpassing bekijken terwijl je de Windows Camera-app of Microsoft Teams/Zoom hebt openstaan. De webcam heeft een resolutie van 4K, met de opmerking dat de meeste videoconferencingsoftware vandaag de dag niet meer dan 1080p ondersteunt.

Epos laat je kiezen uit drie beeldmodi: Standaard, Panorama of Detail, waarbij de camera dichter of verder van je gezicht ‘springt’. Die sprongen zijn niet schokkend groot, zoals je ziet in onderstaande fotoselectie die we met de webcam maakten. De panoramamodus geeft je een hoek tot 95 graden.

Verder kan je nog spelen met instellingen voor licht en de temperatuur. Die laatste gooit een artificiële wit-blauwe of geel-oranje gloed over je heen tijdens een call en de meerwaarde ontgaat ons hier eerlijk gezegd. De webcam heeft geen sensoren om mee te volgen wanneer je je beweegt, dus je zal stil moeten zitten als je in het midden van het beeld wilt blijven.

Het verschil in beeldkwaliteit tussen een professionele webcam en een laptopwebcam wordt duidelijk wanneer we de beelden naast elkaar leggen. Op de Epos Expand Vision 1 kleuren we opvallend minder rood dan op de webcam van onze Microsoft Surface-laptop, die ons er doet uitzien alsof we veel te lang in de zon hebben gezeten.

Het licht gaat uit

Meestal zal je je voor een vergadering wel in een goed belichte ruimte kunnen zetten maar wanneer dat niet zo is, is het handig meegenomen als je webcam dit kan bijstellen. De Epos Expand Vision 1-webcam biedt dan ook twee lichtmodi om de ruimte kunstmatig donkerder of lichter te maken. We testten uit hoe de webcam een donkere ruimte kan bijlichten.

Opnieuw is het verschil met de laptopwebcam zichtbaar. Het beeld van de laptopwebcam is veel waziger. Het lichteffect komt wel minder tot uiting als we vergelijken met andere professionele webcams die we recent recenseerden, zoals de Dell Pro WB5023 en de Logitech Brio 505. Dat zie je in bijgevoegde foto’s genomen met verschillende webcams.

Geen beeld zonder klank

Aan de beeldzijde zit het dus wel goed met de Epos Expand Vision 1. Maar beeld is slechts één van de essentiële onderdelen van een videomeeting: een beeld zegt dan wel meer dan duizend woorden, maar tijdens een vergadering wil je toch ook graag duidelijk gehoord worden. Om je stem op te vangen stopt Epos een dubbele omnidirectionele microfoon met ruisonderdrukking in de webcam.

Hoe die klinkt in verhouding met de doorsnee microfoon van een laptop, hoor je in bijgevoegde audiofragmenten. We testen ook of de kwaliteit van de microfoon die van een professionele audio-opstelling (Philips Smartmeeting PSE0540) kan evenaren.

Fragment 1 (Epos Expand Vision 1):

Fragment 2 (Microsoft Surface):

Fragment 3 (Philips Smartmeeting PSE0540):

Conclusie: is een webcam je geld waard?

Velen zullen een webcam als een overbodige aankoop zien: je koopt immers iets wat al in je laptop zit. Wie een rechtstreekse vergelijking maakt, kan niet ontkennen dat een professionele webcam zoals de Epos Expand Vision 1 een superieure beeldkwaliteit aflevert. Het beeld is scherper, huidskleuren worden waarheidsgetrouwer getoond en bij minder optimale lichtomstandigheden kan je softwarematig bijsturen. Je zal er met een externe webcam dus altijd beter uitzien dan met je laptopwebcam; het zou ook maar een blamage zijn moest dat niet het geval zijn.

De vraag is of de voordelen van een professionele webcam opwegen tegen de kosten. Professioneel materiaal kost geld en wil je een webcam met geïntegreerde microfoon, dan kan het kostenplaatje hoog oplopen. Zo ben je voor de Epos Expand Vision 1 toch 209 euro kwijt, incl. btw. Dat klinkt veel voor een webcam op zakformaat. Het hangt er vanaf hoe je de webcam zal gebruiken of het apparaat de kosten waard is.

Zijn videovergaderingen voor jouw dagelijkse kost en geef je regelmatig virtuele presentaties vanaf je thuisbureau, dan is het wel verkieselijk dat iedereen in de vergadering je goed kan zien. De doorwinterde Teams- of Zoom-gebruiker haalt de aankoopkost van een webcam er snel uit. Moet je echter maar sporadisch aan een meeting deelnemen en hoef je daarbij niet in het middelpunt van de belangstelling te staan, dan volstaat die webcam in je laptop ook wel.

.pro’s

  • Compact formaat
  • 4K-beeldkwaliteit
  • Microfoon met ruisonderdrukking
  • Gecertificeerd voor MS Teams, Zoom en Google Meet

.contra’s

  • Onhandig om webcam te plaatsen op laptop
  • Beperkte belichting in donkere ruimte

De Epos Expand Vision 1 is verkrijgbaar in het zwart voor 209 euro. Deze prijs is inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home