Android 14 gaat zuiniger om met het geheugen en de batterij

android mwc

De tweede ontwikkelaarsversie van Android 14 is gelanceerd. De focus ligt op privacy en beveiliging, maar ook achter de schermen zijn verbeteringen merkbaar.

Google heeft een nieuwe ontwikkelaarsversie van Android 14 vrijgegeven. Die volgt op de eerste preview die een maand geleden gelanceerd werd. Een ontwikkelaarsversie is per definitie een onafgewerkt product, en Google stelt ze ter beschikking zodat professionele ontwikkelaars kunnen meebouwen aan het besturingssysteem. Toch geeft Android 14 in deze premature fase al wel wat weg over wat we kunnen verwachten in de definitieve versie.

Wachtwoordloos inloggen

Google zet mee zijn schouders onder de uitrol van wachtwoordloze inlogmethoden en dit zal ook volledig ingebakken zitten in Android 14. In de eerste preview legde Google al de basis voor ondersteuning van Passkeys, de tweede versie bouwt hierop verder. Dit uit zich in Credential Manager, een API die ontwikkelaars kunnen gebruik om wachtwoorden te elimineren uit hun applicaties. Google gaf de gebruiksinterface van de API een likje verf voor de tweede ontwikkelaarsversie.

De techreus is al enkele versies de beveiliging van Android aan het optrekken om deze op hetzelfde niveau is iOS te krijgen. Android 14 zou de gebruiker nog meer controle geven over welke data hij/zij deelt met applicaties. In Android 13 heb je bijvoorbeeld al de mogelijkheid om slechts een selectie van foto’s te delen met apps die toegang tot je fotobibliotheek willen. Eerder schreven we al dat Android 14 het siteloaden van verouderde apps zal verbieden.

Zuiniger op de achtergrond

Tot zover de zichtbare nieuwigheden die we al uit de ontwikkelaarsversies kunnen afleiden. Maar ook op de achtergrond heeft Google aan Android gesleuteld om het besturingssysteem zuiniger te laten werken. Zo zal het eenvoudiger worden om achtergrondactiviteit uit te schakelen. Dit komt het geheugen en de batterij ten goede, want ook applicaties die op de achtergrond lurken, eisen een portie geheugen op en knabbelen procentjes af van de batterij.

Tenslotte deelt Google de tijdlijn voor Android 14. Vanaf april zouden de eerste publieke bèta’s ter beschikking komen. Tijdens Google I/O volgt de officiële voorstelling van het besturingssysteem. De publieke lancering vindt traditioneel plaats in augustus of september en vanaf dan is het aan de fabrikanten om Android 14 in hun eigen software te verwerken.

Wie durft, kan de tweede ontwikkelaarsversie via deze pagina installeren. Het spreekt voor zich dat je als doorsnee gebruiker nog ver weg moet blijven van deze versie. Een onstabiele software op je vaste toestel installeren, kan dramatische en onherstelbare gevolgen hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.