Android 14 blokkeert sideloaden van verouderde apps

android 14 sideloaden

Om de bescherming tegen malware te verhogen, zal Google vanaf Android 14 verouderde apps die via niet-erkende wegen worden geïnstalleerd tegenhouden.

Android staat erom bekend een oogje dicht te knijpen voor applicaties die je via niet-erkende wegen op je toestel probeert te installeren. Google laat gebruikers toe om ook applicaties via apk-bestanden te downloaden die niet in de Play Store worden aangeboden. Vanaf de volgende versie Android 14 zal dit niet meer zo eenvoudig gaan.

lees ook

Google: “Android draait beter met Rust”

Dat merkte 9to5Google op in een codeverandering die Google publiceerde op het opensourceplatform van Android. Android 14 zal strengere richtlijnen voor API’s bevatten. Daarmee wil Google de installatie van hopeloos verouderde software tegenhouden. Op termijn moeten ook niet-ondersteunde apps minimaal voldoen aan de vereisten om op Android 6.0 (Marshmallow) te kunnen draaien. Ter vergelijking: de minimumvereiste voor de Play Store is nu Android 12.

Achterpoortje

9to5Google schrijft dat het ondanks die strengere richtlijnen nog steeds mogelijk zal blijven om verouderde applicaties te installeren door een nieuwe vlag te gebruiken in een commandoshell. Omdat dit zodanig veel extra stappen vereist, reduceert dit de kans dat iemand per ongeluk een schadelijke app kan installeren tot een minimum.

De richtlijnen dienen dan ook om de ingebouwde bescherming tegen malware te verhogen. Apps die worden gesiteload ondergaan geen virusscan. Aanvallers stoppen dan ook graag schadelijke code in apk-bestanden, waardoor gebruikers soms nietsvermoedend een paard van Troje binnenhalen.

De avonturiers die graag op zoek gaan naar obscure apps zullen misschien balen bij het lezen van dit nieuws. Android verliest zo een stukje van de vrijheid die het besturingssysteem uniek maakte tegenover tegenhanger iOS, waar het sideloaden van apps veel strenger aan banden wordt gelegd. De aanpassingen die Google maakt zijn echter in functie van de algemene beveiligingsgraad van het Android-ecosysteem. Het is en blijft aan te raden om applicaties via erkende appwinkels te installeren.

Android 14

Android 14 zit in de volle ontwikkelingsfase. Een van de grote aangekondigde vernieuwingen zal niet zichtbaar zijn voor het blote oog: Android schakelt volledig over naar een 64 bit-architectuur. De nieuwe versie van Android zal naar jaarlijkse traditie in het najaar lanceren. Tegen de start van de Google I/O-conferentie in mei zullen de belangrijkste nieuwe functies naar buiten komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home