Vlaanderen pompt 200 miljoen euro in cybersecurity

security

De Vlaamse regering investeert de komende tien jaar 20 miljoen euro per jaar in de versterking van cyberveiligheid. Het geld wordt gebruik voor onderzoek, toegepaste oplossingen, en opleiding en sensibilisering.

Het plan komt er op voorstel van Vlaamse minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA). Jaarlijks zal 8 miljoen euro worden geïnvesteerd in onderzoek naar cryptografie. De overige 12 miljoen wordt gebruikt voor het toepassingen van oplossingen bij de industrie (9 miljoen euro) en opleiding en sensibilisering (3 miljoen euro).

Het Vlaamse onderzoek naar cyberveiligheid heeft een goede reputatie, maar mist de schaal en budgetten van bijvoorbeeld de VS en China. Volgens Data News werden nog geen concrete onderzoeksprojecten geselecteerd voor de financiering. Er zou wel al een roadmap op tafel liggen, die momenteel wordt gevalideerd door het Vlaamse bedrijfsleven, Agoria en een internationale academische jury.

Bart Preneel, hoofd van het COSIC-beveiligingslab (KU Leuven) dat onder meer de wereldwijde AES-encryptiestandaard ontwikkelde, noemt de financiering een stap in de goede richting, maar vreest dat het nog steeds niet zal volstaan. “De financiering van onderzoek in Vlaanderen hinkt al langer achterop”, zegt hij in zakenkrant De Tijd. “In het buitenland worden grotere investeringen gedaan. Een centrum in het Duitse Saarbrücken kreeg in één klap 50 miljoen euro.”

Implementatie cybersecurity

Het grootste deel van de investering, 9 miljoen euro, gaat integraal naar het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). VLAIO beheert het budget en zal het gebruiken om onderzoek om te zetten in concrete toepassingen. Een groot deel van die opdracht is om Vlaamse bedrijven digitale geletterdheid bij te brengen, en te sensibiliseren en informeren over het belang van goede cybersecurity.

Tot slot gaat nog 3 miljoen naar opleidingen en sensibilisering. Muyters rekent hiervoor op inbreng van VDAB, Syntra en de Vlaamse universiteiten en hogescholen. De aandacht zal daarbij vooral uitgaan naar kortlopende trajecten die inspelen op de implementatienoden van bedrijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home